Skip to main content

Σφοδρή επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιούλιο

Σφοδρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με ισχυρή εξασθένηση επιχειρηματικών προσδοκιών, αναφέρει ο ΙΟΒΕ.

Σφοδρή επιδείνωση στο οικονομικό κλίμα σημειώθηκε τον περασμένο Ιούλιο, με ισχυρή εξασθένηση επιχειρηματικών προσδοκιών, αλλά και καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ.

Η αρνητική εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της έντονης επιδείνωσης των επιχειρηματικών προσδοκιών σε όλους τους τομείς, αλλά και της νέας, σημαντικής υποχώρησης της καταναλωτικής εμπιστοσύνης.

Όπως είχε προβλεφθεί και στο προηγούμενο δελτίο του ΙΟΒΕ, η εξέλιξη αυτή είναι το αναμενόμενο αποτέλεσμα των δυσμενών και ακραίων οικονομικών εξελίξεων που ακολούθησαν μετά το δημοψήφισμα του Ιουλίου, της επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων στο τραπεζικό σύστημα και της διευρυμένης πολιτικής αβεβαιότητας.

Η πραγματική επίδραση των κεφαλαιακών ελέγχων είναι βέβαιο ότι προστίθεται επιβαρυντικά σε μια ήδη συρρικνούμενη οικονομική δραστηριότητα και οδηγεί σε εμβάθυνση της ύφεσης και γενικότερα της κρίσης.

Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, είναι αυτονόητο ότι η αναστροφή της αρνητικής πορείας των προσδοκιών, ως ένα πρώτο βήμα για τη στροφή προς την ανάπτυξη, προϋποθέτει δραστικές κινήσεις σταθεροποίησης σε όλα τα επίπεδα της οικονομίας και της πολιτικής.

Αναλυτικά:

  • στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες επιδεινώνονται αισθητά, με το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να παραμένει σχεδόν στα ίδια επίπεδα και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να περιορίζονται.
  • στις Υπηρεσίες, οι αρνητικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα, αλλά και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση εντείνονται, ενώ και οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων επιδεινώνονται σημαντικά.
  • στο Λιανικό Εμπόριο, οι εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις κινούνται πτωτικά, όπως και οι αντίστοιχες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους, ενώ ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα παρουσιάζει μικρή αποκλιμάκωση.
  • στις Κατασκευές, καταγράφεται επιδείνωση στις προβλέψεις για τις προγραμματισμένες εργασίες των επιχειρήσεων, αλλά και πιο δυσμενείς προβλέψεις σε όρους απασχόλησης.
  • στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού, εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας το επόμενο 12μηνο αλλά και την εξέλιξη της ανεργίας, όπως και η πρόθεση για αποταμίευση, όλες επιδεινώνονται.