Skip to main content

Ιωάννης Βαρβιτσιώτης: Να τελειώσουμε με το θέμα της ονομασίας

Η κόκκινη γραμμή που είχε θέσει όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα δεν πέτυχε, υποστήριξε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας.

«Νομίζω ότι πρέπει να τελειώσουμε με το θέμα, γιατί έχει περάσει πολύς χρόνος, τα περισσότερα κράτη έχουν αναγνωρίσει το κρατίδιο ως Μακεδονία», δήλωσε ο πρώην υπουργός της Νέας Δημοκρατίας, Ιωάννης Βαρβιτσιώτης.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus 103,6 ο ίδιος είπε πως «παλαιότερα μας δόθηκε η ευκαιρία, με το σχέδιο Πινέιρο να λύσουμε το θέμα καλύτερα. Τότε, το σχέδιο προέβλεπε μία λέξη: Novamacedonia, σε μία λέξη, γραμμένη στα σλάβικα, την οποία είχε αποδεχτεί ο Γκλιγκόροφ και όλοι οι ιθύνοντες των Σκοπίων».

«Τα περισσότερα κράτη έχουν αναγνωρίσει το κρατίδιο ως Μακεδονία, στα Ηνωμένα Έθνη έχουν εγγραφεί ως Μακεδονία, κατά συνέπεια, τι περιμένουμε άλλο;», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Πιστεύω ότι η ονομασία πρέπει να είναι μία τοπικού χαρακτήρα, ξεχωριστή από την υπόλοιπη Μακεδονία τοποθεσία, ονομασία η οποία θα είναι έναντι πάντων. Θα περιέχει ένα παράγωγο όρο του "Μακεδονία", που θα υποδεικνύει τοπική αυτοτέλεια, τοπική αυτονομία».

Σε ερώτηση για το πώς πρέπει να το χειριστεί η κυβέρνηση, αν η κοινωνία δεν θέλει μία τέτοια εξέλιξη, ο κ. Βαρβιτσιώτης απάντησε:

«Δεν μπορεί να μένουμε με το προδοσία ή το μειοδοσία στις κραυγές ορισμένων ανθρώπων, εμείς πρέπει να πράξουμε αυτό, το οποίο είναι καλό για τον τόπο μας. Τι άλλο θέλουν οι "φανατικοί"; Ας μας εξηγήσουν τι θέλουν. Κανένα συμβιβασμό, για να καθιερωθεί οριστικά το "Μακεδονία"; εντάξει...».

Κληθείς να απαντήσει αν όλα αυτά τα χρόνια η Ελλάδα ήταν υπερβολική, ως προς την κόκκινη γραμμή που είχε θέσει, ο κ. Βαρβιτσιώτης δήλωσε ότι «δεν ήταν υπερβολική η γραμμή, απλώς ήταν μία γραμμή η οποία δεν πέτυχε».

«Η ονομασία των Σκοπίων θα συνδυαστεί με την αφαίρεση του ονόματος του Μ. Αλεξάνδρου από το αεροδρόμιο των Σκοπίων, με την αφαίρεση των αγαλμάτων των Μακεδόνων κτλ. Αυτό που κερδίζουμε εμείς, είναι ότι θα τελειώσει μία πληγή, η οποία δεν ξέρουμε πώς θα καταλήξει. Γιατί αν τα 137 κράτη που αναγνωρίζουν τα Σκόπια ως Μακεδονία, γίνουν 187 ή 197, όλα τα κράτη του ΟΗΕ, τότε δεν έχουμε να κερδίσουμε τίποτα», κατέληξε.