Skip to main content

Ιωάννινα: Μνημόσυνο στη Συναγωγή για τους 1870 Εβραίους

Ογδόντα χρόνια συμπληρώνονται από την ημέρα που ξεριζώθηκε η Εβραϊκή Κοινότητα των Ιωαννίνων

Στην Ιερά Συναγωγή, στο Κάστρο, παρουσία των λίγων μελών που την απαρτίζουν σήμερα αλλά και μελών της Ισραηλιτικής Κοινότητας Αθηνών τελέστηκε μνημόσυνο για τα 1870 θύματα του ναζισμού.
Για τους Εβραίους που από τα Ιωάννινα οδηγήθηκαν στα στρατόπεδα του θανάτου.

Ήταν Σάββατο.. 25 Μαρτίου 1944.. Εθνική Επέτειος αλλά η Ελλάδα βρίσκεται υπό Γερμανική κατοχή. Η μεγαλύτερη γιορτή του ελληνισμού, στα Γιάννινα έμελλε να συνδεθεί με τον ξεριζωμό της Εβραϊκής Κοινότητα.

Την μέρα εκείνη, η διοίκηση της γερμανικής Βέρμαχτ απέστειλε διαταγή με την οποία οι Εβραίοι κάτοικοι της πόλης συγκεντρώθηκαν και οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς.

Μέχρι τις οκτώ το πρωί, όπως προκύπτει από τα γερμανικά αρχεία, το σύνολο των Εβραϊκών συνοικιών είχαν εκκενωθεί και είχαν εμφανιστεί στα σημεία συνάθροισης.

Επέστρεψαν ελάχιστοι

Η Ισραηλιτική Κοινότητα Ιωαννίνων ανασυστήθηκε μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, αποτελούμενη πια από πολύ μικρότερο αριθμό μελών.
Από συγκυρία διασώθηκε η παλιά Συναγωγή Καλ Καντός Γιασάν, ή αλλιώς Μέσα Συναγώϊ, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο της πόλης.
Η Συναγωγή αυτή, που χτίστηκε στα 1826, είναι το μεγαλύτερο και το ωραιότερο από τα σωζόμενα θρησκευτικά κτίρια των Ελλήνων Εβραίων. Ελλείψει μονίμου ραβίνου, η Συναγωγή λειτουργεί μόνο στις μεγάλες γιορτές.

Πηγή: epiruspost