Skip to main content

Ιωαννίδης: «Διαφωνώ με την "φωτογράφιση" της στρατηγικής μας»

Αντίθετος με την αποκάλυψη των νομικών ενεργειών του Ηρακλή εμφανίστηκε ο Γρηγόρης Ιωαννίδης.

 

Στην εφημερίδα «Metrosport» παραχώρησε συνέντευξη ο δικηγόρος, Γρηγόρης Ιωαννίδης, τονίζοντας πως διαφωνεί με την αποκάλυψη της στρατηγικής του Ηρακλή όσων αφορά τις νομικές ενέργειες. 
 
Αναλυτικά η συνέντευξη:
 
Το τελευταίο διάστημα φαίνεται να υπάρχει μια διαρροή της στρατηγικής , σχετικά με τους νομικούς χειρισμούς. Έτσι κατά κάποιο τρόπο χάνεται το στοιχείο του αιφνιδιασμού. «Διαφωνώ με οποιαδήποτε ανακοίνωση ή συνέντευξη που θα φωτογραφίζει την στρατηγική της υπόθεσης, ειδικότερα όταν βγαίνει μέσα από την ίδια την ΠΑΕ. Κατανοώ την αγανάκτηση των φιλάθλων, αλλά η διατυμπάνιση της στρατηγικής καμία ωφέλεια για τον Ηρακλή δεν έχει. Δεν θα πρέπει να συγκρίνονται οι κινήσεις του ΟΦΗ με αυτές του Ηρακλή. Ο ΟΦΗ είναι ομάδα FOOTBALL LEGUE  ενώ ο Ηρακλής αγωνίζεται στην Σούπερ Λίγκα. Η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια επιφέρει επιπλέον κινδύνους και απώλειες ενώ ταυτόχρονα χάνεται και η δυνατότητα προσφυγής στο CAS. Συγκεκριμένες κινήσεις θα γίνουν αλλά θα είναι κινήσεις ουσίας και σε καμία περίπτωση δεν θα γίνει ανάλυση των επιχειρημάτων δημόσια. Δεν μπορώ να κάνω την δουλειά μου σωστά αν ο αντίπαλος λαμβάνει γνώση των κινήσεων μου και δεν είμαι και διατεθειμένος να συνεχίσω με τέτοιες συνθήκες. Δέχτηκα και στο παρελθόν τέτοιες παρεμβάσεις, σε μεγάλη υπόθεση ελλήνων αθλητών και πήρα μέτρα για να έχω αποτέλεσμα στο τέλος. Δυστυχώς αυτό είναι στην νοοτροπία των ελλήνων και όλα πρέπει να βγαίνουν στην φόρα. Εγώ διαφωνώ και πρέπει να είμαι απόλυτος σε αυτό το σημείο».
 
Τουλάχιστον μπορούμε να προσδιορίσουμε χρονικά πότε θα υπάρχουν τα πρώτα σημάδια από την υποθεση. «Δηλώσεις μου παρερμηνεύτηκαν όσον αφορά στο θέμα του χρονικού ορίου της απόφασης. Είπα ότι δεν προβλέπω ότι θα υπάρχουν εξελίξεις πριν το τέλος Ιουλίου. Δεν μίλησα για χρόνο απόφασης. Αν θα εξεταστεί κανονικά η υπόθεση, δεν πρόκειται να τελειώσει πριν το τέλος του Οκτωβρίου. Και όσο διαρκεί η έφεση δεν μπορεί να επικυρωθεί η βαθμολογία, που σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Αυτό είναι οριστικό και δεν μπορεί να αλλάξει. Οποιαδήποτε προσπάθεια της Σούπερ Λίγκα και της ΕΠΟ να επικυρώσει την βαθμολογία, θα αποτελεί πράξη κατάχρησης εξουσίας και θα δίνει αυτόματα στον Ηρακλή την δυνατότητα προσφυγής και σε πολιτικά δικαστήρια. Αυτό φυσικά δεν αποτελεί πρόβλημα για τον Ηρακλή, αλλά αποτελεί ένα πρόβλημα για την ΕΠΟ, η οποία θα πρέπει να το λύσει άμεσα. Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση, αλλά δυστυχώς δεν απαντούμε σε απειλές και εκφοβισμούς. Με πολιτισμένες συζητήσεις, ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, η λύση είναι κοντά και μπορεί να επιτευχθεί μέσα σε λίγες ώρες.
 
Επειδη  σε όλα αυτά τα ζητήματα έχει γίνει αρκετός θόρυβος σχετικά με το αυτοδιοίκητο της ΕΠΟ, τι ακριβώς ισχύει; «Έχει παρερμηνευθεί και χρησιμοποιείται λανθασμένα από την ΕΠΟ με σκοπό. Επίσης δείχνει και την έλλειψη επιχειρημάτων. Ως νομική εταιρεία το έχουμε αναλύσει τουλάχιστον 4 φορές στην Ευρώπη και συγκεκριμένα 3 στο CAS και μία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Το αυτοδιοίκητο αφορά στην κυβέρνηση και δεν της επιτρέπει να αναμιγνύεται με τα εσωτερικά του αθλητισμού. Δεν δεσμεύει όμως την Βουλή, η οποία με την συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι οι ανώτατες αρχές και δεν δεσμεύονται από καμία επιταγή κανόνων δικαίου του αθλητισμού. Άλλωστε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις και το αυτοδιοίκητο μπορεί να αρθεί σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Απορώ πως η ειδική επιτροπή στην Βουλή δεν έλαβε γνώση μιας τόσο σημαντικής πολιτικής κατεύθυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του γενικότερου Ευρωπαϊκού Δικαίου».
 
Ποσο κοστίζει στον Ηραξκλη, αυτή η διαδικασία οικονομικά και ποια είναι η δική σας αμοιβή, καθως έχουν ακουστεί μεγάλα χρηματικά ποσά. «Γράφτηκαν διάφορα και δεν είναι σωστό τέτοια θέματα να βγαίνουν στην δημοσιότητα. Τις συγκεκριμένες υποθέσεις τις κάνω pro bono δηλαδή χωρίς αμοιβή. Υπάρχουν όμως τεράστια δικαστικά έξοδα και έξοδα γραφείου, καθώς μια συγκεκριμένη ομάδα 7 δικηγόρων απασχολούνται από εμένα και εργάζονται μαζί μου για την καλύτερη και πιο δυνατή εκπροσώπηση της ΠΑΕ.  Ολόκληρη η νομική μου ομάδα, μαζί με τους εκλεκτούς συναδέλφους στην ΠΑΕ, εργαζόμαστε καθημερινά για την συλλογή και αξιολόγηση στοιχείων, για την προετοιμασία μαρτύρων αλλά και για την επίπονη και πολύωρη νομική ανάλυση που χρειάζεται. Ο χώρος του Αθλητικού Δικαίου είναι εξειδικευμένος και το θέμα της αδειοδότησης δεν έχει νομολογία που θα χρησιμεύσει ως βοήθεια. Ουσιαστικά εμείς δημιουργούμε νέες αναλύσεις  οι οποίες ελπίζουμε ότι θα ακουστούν στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λοζάνης και θα εφαρμοστούν από την ΟΥΕΦΑ».
 
Τελικά τι μπορεί να περιμένει ο Ηρακλής από το CAS σχετικά με την προσφυγή που κατέθεσε , σχετικά με την έφεση για την αδειοδότηση; «Η ανάλυση ήταν πλήρης και ευελπιστούμε ότι σε λίγες ημέρες θα καταθέσουμε και τους τόμους της δικογραφίας με όλες τις λεπτομέρειες. Ο όγκος της δικογραφίας είναι τρομερά μεγάλος γιατί δεν είναι μια απλή υπόθεση. Η έφεση είναι μία, αλλά οι αιτήσεις μέσα στην έφεση δύο και νομίζω ότι τις γνωρίζετε. Είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι ο Ηρακλής υποφέρει διότι υπάρχουν προσωπικές βεντέτες και ματαιόδοξοι εγωισμοί ανθρώπων οι οποίοι δεν θα έπρεπε να βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας. Έχει γίνει κατάχρηση εξουσίας, λανθασμένη ερμηνεία κανόνων με σκοπό την οικονομική και ηθική ζημία του Ηρακλή, καθώς επίσης υπάρχει και δόλος τον οποίο είμαστε τώρα σε θέση να αποδείξουμε. Το αποτέλεσμα θα φέρει κυρώσεις τόσο σε ομοσπονδίες όσο και σε πρόσωπα μέσα σε αυτές. Δεν είμαστε κυνηγοί κεφαλών, αλλά αναζητούμε την αλήθεια και την δικαιοσύνη. Αυτή είναι η αλήθεια και οτιδήποτε άλλο λεχθεί είναι απλώς για λαϊκή κατανάλωση».
 
Καταλήγοντας είστε αισιόδοξος ότι ο Ηρακλής μπορεί να βρει τρόπο να δικαιωθεί; «Δεν μπορούμε να κάνουμε προβλέψεις και ούτε μπορούμε να δώσουμε ψεύτικες ελπίδες στον κόσμο. Κάποιος μου είπε προχτές ότι έχουμε 99 πιθανότητες να χάσουμε την υπόθεση. Εγώ απάντησα ότι έχουμε 1 πιθανότητα να κερδίσουμε την υπόθεση και αυτήν την πιθανότητα θα την διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος. Ξέρουμε ότι οι θέσεις μας είναι δίκαιες και διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην ισονομία, στην δικαιοσύνη, σε ένα καλύτερο αύριο. Έχοντας μελετήσει τα οικονομικά στοιχεία, έχω δει ότι η προηγούμενη διοίκηση έκανε μια σοβαρή προσπάθεια και μείωσε τις δαπάνες κατά πολύ. Σε 18 μήνες ο Ηρακλής θα είναι έτοιμος να δημιουργήσει πλεόνασμα και αυτό είναι φανερό και στην Έκθεση Βιωσιμότητας».