Skip to main content

International Masterclasses του CERN στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή

H Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το ΕΚΦΕ διοργανώνουν ολοήμερο σεμινάριο για τους μαθητές του Γενικού Λυκείου της Σχολής

Την ευκαιρία να ζήσουν τη μοναδική εμπειρία των International Masterclasses, του CERN, θα έχουν οι μαθητές του Γενικού Λυκείου της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής μαζί με 18 επιλεγμένους μαθητές από άλλα λύκεια της Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου, από τις 10:00 πμ έως τις 6:00 μ.μ..

Τα γνωστά σε όσους ασχολούνται με τον τομέα των θετικών επιστημών, «International Masterclasses», δίνουν την ευκαιρία σε μαθητές Λυκείου να γίνουν πραγματικοί ερευνητές για μία ημέρα. Κατά τη διάρκεια των Masterclasses, οι συμμετέχοντες επεξεργάζονται δεδομένα από τα πειράματα που διεξάγονται στο μεγάλο επιταχυντή Αδρονίων (LHC) στο CERN.

Η βασική ιδέα αυτού του ετήσιου προγράμματος είναι, να μπορέσουν οι μαθητές να πειραματιστούν όσο το δυνατόν περισσότερο ως πραγματικοί επιστήμονες-ερευνητές. Συγκεκριμένα, ο καθηγητής  Φυσικής στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης και επικεφαλής του προγράμματος, Michael Kobel, αναφέρει ότι οι μαθητές παίρνουν μια γεύση για το πως η σύγχρονη έρευνα στη φυσική λειτουργεί με την άμεση επαφή και συνεργασία με πειραματικούς φυσικούς, χρησιμοποιώντας πραγματικά δεδομένα του επιταχυντή  Αδρονίων του CERN.

Κάθε Masterclass τελειώνει με τηλε-διάσκεψη, όπου οι μαθητές από τις διάφορες χώρες μαζί με τον συντονιστή - καθηγητή τους συνδέονται με το CERN για να συζητήσουν τα αποτελέσματά της έρευνας τους. Τα διεθνή αυτά σεμινάρια οργανώνονται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο της Δρέσδης σε στενή συνεργασία με τη διεθνή ομάδα εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων.

Για πρώτη φορά στην ιστορία της διοργάνωσης των MasterClasses, η Αμερικανική Γεωργική Σχολή σε συνεργασία με το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (Ε.Κ.Φ.Ε.) κέντρου της Δ/νσης Δ/θμιας Εκπ/σης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Πυρηνικής Φυσικής και Στοιχειωδών Σωματιδίων του Τμήματος Φυσικής του Α.Π.Θ. και την Ευρωπαϊκή Ομάδα Εκλαΐκευσης Φυσικής Στοιχειωδών Σωματιδίων (Interenational Particle Physics Outreach Group, IPPOG) διοργανώνει το σεμινάριο αυτό. Μέχρι τώρα, για την Ελλάδα, συμμετέχουν στα International Masterclasses τα Πανεπιστήμια Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Κρήτης, το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος", το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Ε.Κ.Φ.Ε.