Skip to main content

Interlife: Κράτησε την κερδοφορία και αύξησε το χαρτοφυλάκιο της

Συνέντευξη του Ιωάννη Βοτσαρίδη για τον κλάδο των ασφαλίσεων: «Το 2016 θα είναι πιο μαύρο από το μαύρο, γιατί η αγορά έχει στερέψει από μετρητά».

To 2015, σε μια πολύ δύσκολη χρονιά με πολλά απρόοπτα, η Interlife Ασφαλιστική πέτυχε αύξηση ασφαλίστρων, κέρδη προ φόρων 7,5 εκατ ευρώ, αύξηση αποθεμάτων, ενώ κράτησε το δείκτη φερεγγυότητας στο 500% και το δείκτη κατά Solvency II στο 115%, σχεδιάζοντας επιπλέον και την εξαγορά μίας ασφαλιστικής εντός του 2016, είτε σε Κύπρο, είτε στην Ελλάδα.

Τις παραπάνω ανακοινώσεις έκανε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο πρόεδρος της εταιρείας κ. Ιωάννης Βοτσαρίδης, ο οποίος και προέβλεψε "ότι το 2016 θα είναι πιο μαύρο από το μαύρο, γιατί η αγορά θα στερηθεί τελείως τα μετρητά".

Ωστόσο σε μια περίοδο κατά την οποία η παραγωγή ασφαλίστρων του Κλάδου Αυτοκινήτων καταγράφει απώλειες -14,4% και στο σύνολο του κλάδου Ασφαλίσεων κατά Ζημιών κατά -8%, η Interlife αύξησε το στόλο των ασφαλισμένων οχημάτων στις 250.000 και τα αντίστοιχα έσοδα κατά 12,81%. Έτσι τα δεδουλευμένα ασφάλιστρα ανήλθαν σε 50,75 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι 44,99 εκατ. ευρώ. το 2014.

Η επιβολή επιπλέον φόρου 5% στα ασφάλιστρα και 15% στις μεταφορές και τα σκάφη, ήταν η κυβερνητική κίνηση που στέρησε 1,5 εκατ. ευρώ από τα κέρδη της Interlife καθώς η εταιρεία απορρόφησε στο σύνολό τους τις επιβαρύνσεις και δεν τις μετακύλησε στους πελάτες της. Παρά ταύτα, τα κέρδη προ φόρων διαμορφώθηκαν στα επίπεδα του 2014, δηλαδή στα 7,5 εκατ. ευρώ.

Η κρίση αλλά και η πολιτική που ακολουθείται έχουν πλήξει βίαια τον κλάδο. "Σήμερα ο ιδιοκτήτης οχήματος αλλάζει εταιρεία για μια διαφορά των 5 ή και των 3 ευρώ στο ασφάλιστρο. Οι τιμές έχουν πέσει στα επίπεδα του 2010, όταν η κάλυψη έχει ανεβεί έως το 1 εκατομμύριο το άτομο, αντί των 500.000 ευρώ ανά γεγονός, στο παρελθόν".

Κατά τον κ. Βοτσαρίδη η ασφαλιστική αγορά, ο φορέας που την εκπροσωπεί, παρακολουθεί αδιάφορα τις εξελίξεις παρότι δήλωσε βέβαιος, βάσει δικών του εκτιμήσεων, ότι λόγω έλλειψης μετρητών θα υπάρξουν εταιρείες του κέντρου που λόγω μεγαλυτέρου κόστους λειτουργίας, θα αντιμετωπίσουν πολύ μεγάλα προβλήματα.

Προβληματικό και πολύ υψηλό είναι και το κόστος για τις ασφαλιστικές που έχουν στραφεί, αποκλειστικά, στις πωλήσεις μέσω διαδικτύου, λόγω πολύ μεγάλης δαπάνης για την υποστήριξη της υπηρεσίας.

Ωστόσο η Interlife, αναπτύσσεται δίχως να κάνει μαγικά. Υπάρχουν εξηγήσεις. Αυτό που έκανε τη διαφορά το 2015 ήταν η καθιέρωση της μηνιαίας ασφάλισης ή αλλιώς της ασφάλισης ποσού, με ελάχιστη καταβολή τα 20 ευρώ. Επίσης, απέδωσε ακόμη περισσότερο η συνεργασία με τους διαμεσολαβητές. Σήμερα η εταιρεία έχει περίπου 1.700 συνεργάτες και θα τους αυξήσει στους 2.000 στη διετία.

Σε αυτό το πλαίσιο, της παροχής ποιοτικών καλύψεων, λειτούργησε το Help Desk που εξυπηρετεί 9πμ - 9μμ, αλλά και την διαδικτυακή πλατφόρμα για τους διαμεσολαβητές της, το Sales for Net.

Ο κλάδος των ασφαλίσεων στην Ελλάδα είναι μόλις 2% του ΑΕΠ, όταν στην Ευρώπη είναι στο 8%. Τον κλάδο συνολικά, σε αυτή την πολύ δύσκολη συγκυρία, τον σώζει ο Κλάδος Υγείας, ενώ "σχεδόν τελείωσε" ο Κλάδος Ζωής ( σ.σ συνταξιδοτικά προγράμματα).

"Θεωρώ", πρόσθεσε ο κ. Βοτσαρίδης, "ότι θα μπορέσει να υπάρξει ανάκαμψη εάν αναπτυχθεί ο δεύτερος πυλώνας, δηλαδή αν θεσμοθετηθούν τα Επαγγελματικά Ταμεία στα οποία θα εισφέρουν εργοδότες και εργαζόμενοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ασφάλιση σε κρατικό φορέα, κοστίζει τέσσερις φορές πάνω απ' ότι εισπράττει μία ιδιωτική εταιρεία".

Οι εξελίξεις σε αριθμούς.

Το 2015 η Interlife ( εισηγμένη στο Χ.Α.Κ.) αύξησε τις επενδύσεις της κατά 11,42% σε σχέση με το 2014, με το συνολικό χαρτοφυλάκιο επενδύσεων και διαθεσίμων να ανέρχεται στα 132 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα, αυξήθηκαν τα αποθέματα κατά 10,35% (90,43 εκατ. έναντι 81,95 εκατ. το 2014) με το Δείκτη Κάλυψης Αποθεμάτων να ανέρχεται στο 1,46 έναντι 1,34 το 2014. Τέλος, ο Δείκτης Φερεγγυότητας της Εταιρίας παρέμεινε στα υψηλά επίπεδα του 500%.

Στη διάρκεια του περασμένου έτους αυξήθηκε το προσωπικό κατά 16%, ενώ κατά τη διετία 2014-2015, η συνολική αύξηση του προσωπικού ανήλθε σε 21,3%, με τον αριθμό των απασχολουμένων να φθάνει σήμερα τα 118 άτομα.

Σε επίπεδο ασφαλιστικών προϊόντων υπογραμμίσθηκε η αύξηση των Νοσοκομειακών Προγραμμάτων και Λοιπών Κλάδων της εταιρίας.

Στον τομέα της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, η Intelife συνέχισε και εμπλούτισε τις δράσεις υπευθυνότητας απέναντι στο Ανθρώπινο ∆υναμικό, το Περιβάλλον και την Αγορά. Όσον αφορά στην Κοινωνική Δράση, συνεχίζει να στηρίζει το Άλμα Ζωής Θεσσαλονίκης, το Ναυτικό Όμιλο Θεσσαλονίκης, την «ΕΛΕΠΑΑΠ» τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών Βορείου  Ελλάδος και αθλητικά σωματεία ανά την ελληνική επικράτεια.

Προστέθηκαν και οι νέες χορηγικές ενέργειες της εταιρίας προς το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, τη Ρητορική Εταιρία Ελλάδος και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος που εντάσσονται πλέον στο πρόγραμμα «προσφέρω αλλιώς» που υλοποιεί η εταιρία με στόχο τη στήριξη του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, ενώ, για άλλη μια χρονιά προχώρησε στην παροχή 2 τόνων τροφίμων σε Κοινωνικά Παντοπωλεία.