Skip to main content

Insuranceforum: Το νέο απαιτητικό τοπίο στην ασφαλιστική αγορά

Το 2018 θα είναι η χρονιά που με την Οδηγία IDD και τον Κανονισμό της GDPR, αλλάζουν τα δεδομένα λειτουργίας του κλάδου ασφαλίσεων.

Eίναι τόσο υψηλές οι απαιτήσεις που θέτoυν για τους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές και τις εταιρείες ασφαλίσεων η Οδηγία IDD και ο Κανονισμός GDPR για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, που η διεύρυνση των συνεργειών μεταξύ Εταιρειών και Μεσιτών Ασφαλίσεων γίνεται επιτακτική για να αντιμετωπιστούν αφενός τα αυξημένα λειτουργικά κόστη και, αφετέρου, να συμμορφωθούν οι παράγοντες της Αγοράς στο νέο κανονιστικό πλαίσιο.

Τα παραπάνω τονίστηκαν στο 24ο Ασφαλιστικό Συνέδριο του Insuranceforum, που πραγματοποιείται σήμερα στη Θεσσαλονίκη με θέμα «Η επόμενη μέρα στην ασφαλιστική διαμεσολάβηση. Θεσμικές αλλαγές και ανάπτυξη».

Η «επόμενη ημέρα» είναι ήδη εδώ, τόνισε ο κ. Αριστείδης Βασιλειάδης, γενικός δ/ντής του Ιnsuranceforum, υπογραμμίζοντας ότι ο Κλάδος θα πρέπει να προσαρμοστεί στους αυστηρούς κανόνες λειτουργίας που θέτει το Κοινοτικό και, κατ' επέκταση, το εθνικό, θεσμικό πλαίσιο, προσθέτοντας ότι ο ασφαλιστικός κλάδος θα πρέπει να προσπαθήσει να προσελκύσει «νέο αίμα», νέους επιστήμονες στο επάγγελμα. Αυτή η σύνδεση Αγοράς με το νέο επιστημονικό δυναμικό, επιδιώκεται μέσω της συνεργασίας του Insuranceforum με το Finance Club του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Οι ασφαλιστές δεν έχουν μόνο να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των Τραπεζών, που έχουν εισχωρήσει στο χώρο των ασφαλίσεων, όπως υπογράμμισε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Μεσιτών Ασφαλίσεων κ. Γιάννης Ξηρογιαννόπουλος. Οι ασφαλιστές έχουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που δημιουργεί το νέο θεσμικό πλαίσιο, τις νέες τεχνολογίες που φέρνουν στο προσκήνιο πιο εξειδικευμένες υπηρεσίες προς τους πελάτες τους, ενώ τον ΣΕΜΑ προβληματίζει το ενδεχόμενο ένταξης στα ασφαλιστήρια συμβόλαια, πρόβλεψης, για προσφυγή στο θεσμό της διαμεσολάβησης για διαφορές που προκύπτουν από τα μέρη που εμπλέκονται στη σύμβαση.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου χαιρέτισε ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης κ. Μιχάλης Ζορπίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις ενέργειες του ΕΕΘ για την υποστήριξη του επαγγέλματος του ασφαλιστή, προσθέτοντας ότι για την επιχείρηση και τον επαγγελματία, ο ασφαλιστής και η ασφαλιστική εταιρεία αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την ύπαρξή του.