Skip to main content

Inifinite Museum Shop: Πάρε έργα της συλλογής Κωστάκη... μαζί σου

Νέα εφαρμογή επαυξημένης πραγματικότητας επιτρέπει στους επισκέπτες να δημιουργήσουν με το κινητό τους αναμνηστικά και δώρα, όπως μπλούζες και τσάντες

Την έναρξη μιας νέας εφαρμογής επαυξημένης πραγματικότητας για τους επισκέπτες του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης ανακοινώνει το μουσείο σε συνεργασία με το USEUM.

Η εφαρμογή «Inifinite Museum Shop» επιτρέπει στον κάθε επισκέπτη να δημιουργήσει με το κινητό του αναμνηστικά και δώρα, όπως μπλούζες, τσάντες και αναπαραγωγές υψηλής ποιότητας, με τα αγαπημένα του έργα από την συλλογή Κωστάκη και να τα σχεδιάσει όπως επιθυμεί. Στόχος αυτής της συνεργασίας είναι η προώθηση και η διάχυση της συλλογής έξω από τους τοίχους του μουσείου, στην καθημερινότητά μας, με χρηστικά αντικείμενα, κάνοντας τη συλλογή ακόμη πιο προσβάσιμη.

H εφαρμογή «Infinite Museum Shop» έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιεί πολλές καινοτόμες τεχνολογίες όπως η επαυξημένη πραγματικότητα, να παραμένει εύκολη κι ευχάριστη στην χρήση. Αρχικά, η εφαρμογή είναι πλήρως δικτυακή, συνεπώς οι επισκέπτες του μουσείου, δεν χρειάζεται να την κατεβάσουν, παρά μόνο να επισκεφθούν την διεύθυνση m.useum.org από τα κινητά τους τηλέφωνα. Έπειτα, με την εφαρμογή φωτογραφίζουν το έργο που θα ήθελαν να αγοράσουν κι επιλέγουν το προϊόν που θα ήθελαν να σχεδιάσουν. Τότε εμφανίζεται ένα μίνι-σχεδιαστήριο στο οποίο ο χρήστης μπορεί να προσαρμόσει το έργο όπως επιθυμεί πάνω στο προϊόν. Όταν είναι ευχαριστημένος με το αποτέλεσμα, τότε δηλώνει τα στοιχεία της διεύθυνσής του, κάνει την πληρωμή ηλεκτρονικά και το προϊόν που σχεδίασε παραδίδεται στο σπίτι του.

Μετά από εκτενή έρευνα σε μουσεία της Ευρώπης, η ομάδα του USEUM ανέπτυξε την εφαρμογή “Inifinite Museum Shop” και την παρουσίασε φέτος για πρώτη φορά στο συνέδριο WE ARE MUSEUMS (Ιούνιος, 2017, http://wearemuseums.com/wam17/). Έχοντας τελειώσει πια την ανάπτυξή της η εφαρμογή παρουσιάζεται ολοκληρωμένη για πρώτη φορά στην περιοδική έκθεση του ΚΜΣΤ «Η θέα από το παράθυρό μου….εκδοχές της «οικίας» στη ρωσική πρωτοπορία. Έργα από τη συλλογή Κωστάκη» που φιλοξενείται έως τις 14 Ιανουαρίου 2018 στη Μονή Λαζαριστών, στο πλαίσιο της 6ης Μπιενάλε Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης. Η εφαρμογή “Inifinite Museum Shop” θα είναι σύντομα διαθέσιμη και στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ.

Το USEUM, ένα ελληνικό εγχείρημα με έδρα στο Λονδίνο, είναι μια καινοτόμος εταιρεία στόχος της οποίας είναι να κάνει την τέχνη προσιτή στο ευρύ κοινό μέσω της τεχνολογίας. Ενδεικτικά η πλατφόρμα του (http://useum.org) εκθέτει 84,000 πίνακες, ένα μεγάλο μέρος των οποίων, 21,000 έργα, μπορεί να τα «κατεβάσει» σε μεγάλη ανάλυση και να τα χρησιμοποιήσει ο κάθε επισκέπτης της πλατφόρμας όπως αυτός επιθυμεί. Το USEUM ως σήμερα έχει λάβει διάφορες διακρίσεις, μεταξύ των οποίων είναι και το βραβείο καινοτομίας «Seal of Excellence» που του απονεμήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2016. Άρθρα και συνεντεύξεις για το USEUM έχουν δημοσιευτεί στον εγχώριο και στον διεθνή τύπο, όπως στους Times του Λονδίνου και στο περιοδικό Wall Street International. Το Κρατικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στήριξε το USEUM από τα πρώτα του κιόλας χρόνια, κι είναι το πρώτο μουσείο που μετείχε στο USEUM, έχοντας παρουσία στην πλατφόρμα από το 2013.