Skip to main content

Infographic: Πιο «πράσινο» αυτοκίνητο θα επέλεγε το 50% των Ελλήνων

Κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά για τα φορολογικά οφέλη - Τι δείχνει έρευνα που διεξήγαγε η «LeasePlan» και η «TNS ICAP»

Μικρότερο και πιο «πράσινο» αυτοκίνητο θα επέλεγε το 50% των Ελλήνων οδηγών, με την προϋπόθεση η εξοικονόμηση να προστεθεί στον μισθό του, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τη «LeasePlan» και την «TNS ICAP».

Πιο αναλυτικά, σε ποσοστό 80% (έναντι 93% πέρυσι), οι Έλληνες οδηγοί θεωρούν το αυτοκίνητο ως το κυρίαρχο μέσο μεταφοράς, με το 76% να τάσσεται υπέρ της μεθόδου leasing και το 50% υπέρ της μίσθωσης. Παράλληλα, το 17% χαιρετίζει τη δυνατότητα κοινής χρήσης εταιρικών οχημάτων, ενώ το 56% δηλώνει αντίθετο. Το 74% απαντά ότι δεν θα το έκανε ακόμη κι αν επρόκειτο να κερδίσει χρήματα.

Το ποσοστό των οδηγών που θεωρούν το αυτοκίνητο τους πιο σημαντικό από το κινητό τους, διαμορφώνεται στο 54%, ενώ αναφορικά με τα κυρίαρχα κριτήρια επιλογής ενός οχήματος, το 49% προσδίδει ιδιαίτερη σημασία στη μάρκα, το 47% στο κόστος και το 39% στον τύπο του καυσίμου.

Όσον αφορά τα «πράσινα» αυτοκίνητα, το 55% εκφράζει την άποψη πως θα χρησιμοποιούσε ένα «πράσινο» αυτοκίνητο, κυρίως για την προστασία του περιβάλλοντος, ενώ για το 22%, σημαντικό ρόλο διαδραματίζουν και τα φορολογικά οφέλη.

Αναφορικά με τα αυτοκινούμενα οχήματα, το 50% δηλώνει πως θα αισθανόταν λίγο αγχωμένο αν βρισκόταν σε όχημα χωρίς οδηγό, με το 41%, παράλληλα, να τονίζει ότι δεν θα αισθανόταν ασφάλεια σε ένα τέτοιο όχημα.

Μεταξύ των πιο ενοχλητικών οδικών συμπεριφορών, ξεχωρίζει η χρήση κινητού τηλεφώνου, η οδήγηση με πάρα πολύ χαμηλή ταχύτητα, η μη έγκαιρη χρήση προειδοποιητικών σημάτων και η έλλειψη προσοχής.

Οι πολύ επιθετικοί οδηγοί, τέλος, θεωρούνται ως οι πιο εκνευριστικοί, ενώ οι κυριότερες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων στην Ελλάδα αφορούν την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και την υπερβολική ταχύτητα. Μάλιστα, το 55% παραδέχεται ότι υπερβαίνει τα όρια ταχυτήτων.

Τέλος, μόλις το 6% των Ελλήνων οδηγών της LeasePlan έχει σήμερα μια συσκευή τηλεματικής εγκατεστημένη στο αυτοκίνητό του, με το 57% αυτών να απαντάει ότι δεν επηρεάζει την οδηγική τους συμπεριφορά. Από το 77% των οδηγών που δεν έχουν εγκατεστημένη μία τέτοια συσκευή, το 27% απάντησε πως θα αισθανόταν άνετα αν είχε, με το 65% να δηλώνει ότι δεν θα επηρέαζε κάπου την οδική συμπεριφορά, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει πως μία εφαρμογή που καταγράφει βασικές πληροφορίες για το όχημα και τη συμπεριφορά του εκάστοτε οδηγού, θα ήταν ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη.

Ο κ. Φίλιππος Ζαγοριανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος της LeasePlan Hellas δήλωσε: «Με κύρια προτεραιότητα μας την πλήρη ανταπόκριση και κάλυψη των αναγκών μετακίνησης που έχουν οι σύγχρονοι οδηγοί, στη LeasePlan Hellas υλοποιούμε σταθερά ενέργειες που μας βοηθούν να σχεδιάσουμε και να προσφέρουμε τις καλύτερες υπηρεσίες στον τομέα μίσθωσης αυτοκινήτων, πάντα με βάση τις προτιμήσεις των Ελλήνων οδηγών».

Δείτε το infographic της έρευνας: