Skip to main content

Αλλαγή κλίματος στο Μαξίμου: Ο Τσίπρας δεν παραιτείται στο ΝΑΙ

Ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να έχει καμία διάθεση παραίτησης σε περίπτωση επικράτησης του «ναι». Τα βασικά προβλήματα της... Δευτέρας.

Δεν υπάρχει καμία πρόθεση παραίτησης την Δευτέρα, από την πλευρά του πρωθυπουργού, σε περίπτωση επικράτησης του «ναι». Παρά το γεγονός ότι αρχές της εβδομάδας (σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ) είχε δηλώσει ότι «δεν είμαι πρωθυπουργός παντός καιρού», πλέον, όπως φάνηκε και στη χθεσινή συνέντευξη στον ΑΝΤ1, τονίζει ότι είναι ο θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής της βούλησης του λαού, αφήνοντας έτσι να εννοηθεί ότι «και με το ναι, θα είναι αυτός που θα διαπραγματευτεί».

Tο πρόβλημα είναι ότι:

α) κανείς δεν γνωρίζει – γιατί κανείς δεν το διευκρινίζει από το Μαξίμου – στη βάση ποιας πρότασης θα διαπραγματευτεί ακόμα και τότε

β) στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει ιδιαίτερη διάθεση, από την πλευρά των δανειστών να διαπραγματευτούν μαζί του.

γ) Πώς ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του θα καταφέρει να εφαρμόσει μία συμφωνία που δεν πιστεύει και έχει απορρίψει.

Φήμες θέλουν να υπάρχει διάσταση απόψεων ακόμα και στο επιτελείο του πρωθυπουργού. Για παράδειγμα, λέγεται ότι οι κ. Σαγιάς και Δραγασάκης, έχουν κρατήσει αποστάσεις. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται από πουθενά.

Ο πρωθυπουργός, μάλιστα, χθες, έκανε προγραμματισμένη επίσκεψη στο υπουργείο Αμυνας, θέλοντας κατ' αυτόν τον τρόπο να αποδείξει κι εμπράκτως ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός είναι αραγής.

Ο κ. Καμμένος είχε απειλήσει με παραίτηση αν δεν ανακαλούνταν η δέσμευση της κυβέρνησης προς τους δανειστές για περικοπή των αμυντικών δαπανών. Από το Μαξίμου υποστηρίζεται ότι δεν υπάρχει τίποτα τέτοιο, αν και στην τελευταία ελληνική πρόταση αναφέρεται σαφώς.

Στο μεταξύ, το επόμενο Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για την αρχή της άλλης εβδομάδας, το βασικό θέμα της ατζέντας δεν είναι το ελληνικό. Οπως πληροφορούμαστε θα είναι οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία από την ελληνική αποκόλληση, υπό την έννοια ότι θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προβλέψεις για την ευρωπαική οικονομία συνολικά....