Skip to main content

Είναι έτοιμη η Θεσσαλονίκη να αναδείξει βουλγαρικά μνημεία;

Ποιος, πού, πότε και γιατί έχει λάβει απόφαση για να αναδείξει το βουλγαρικό κομμάτι της ιστορίας της πόλης της Θεσσαλονίκης;

Δόθηκε δημοσιότητα στην Βουλγαρία η επίσκεψη του δημάρχου Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη και της συνοδείας του στην Σόφια, με την Βουλγαρική Ραδιοφωνία να δημοσιεύει και δηλώσεις τους, με τίτλο «Αυξάνεται το ενδιαφέρον για την διακρατική συνεργασία μεταξύ της Ελλάδας και της Βουλγαρίας».

Ο κ. Μπουτάρης σχολίασε και την δυνατότητα για διακρατική συνεργασία: «Υπάρχει μεγάλη δυνατότητα, π.χ. για την ανάπτυξη των δρόμων του κρασιού σαν κοινό τουριστικό προϊόν», είπε. «Οινοποιός ο ίδιος έχω πρωτοστατήσει στη δημιουργία του δρόμου του κρασιού της Μακεδονίας και το Μέλνικ με τη Δράμα θα μπορούσαν να κάνουν πολλά μαζί. Το Σλίβεν και άλλες πόλεις της Βουλγαρίας έχουν καλή παραγωγή κρασιού και ο τουρίστας μπορεί να συνδυάσει ελληνικούς και βουλγάρικους προορισμούς για γευσιγνωστικές και γαστρονομικές περιηγήσεις. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και να ξεφύγουμε από την αντίληψη του φαστ φουντ».

Στο ίδιο κλίμα, της επιχειρηματικής δραστηριότητας δηλαδή, κινήθηκε και ο κ. Τάσος Τζήκας, πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo, ο οποίος δήλωσε στην Βουλγαρική Ραδιοφωνία:

«Είμαστε σε αυτήν την αποστολή γιατί θέλουμε να αναπτύξουμε τις μεταξύ μας οικονομικές σχέσεις», είπε ο ίδιος. «Θα επισκεφτούμε το Πλόβντιφ και την έκθεσή του όπου έχουμε ξεκινήσει εδώ και χρόνια μια συνεργασία χάρη στη συμμετοχή βουλγαρικών και ελληνικών εταιρειών και στις δυο εκδηλώσεις. Αναμένουμε τον Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη να δούμε ένα εθνικό περίπτερο της Βουλγαρίας».

Εκεί που θέλω να σταθώ είναι ένα σημείο της ομιλίας του επίκουρου καθηγητή ιστορίας κ. Βλάσιου Βλασίδη, από το Πανεπιστήμιο "Μακεδονία", που όπως μετέδωσε ο κρατικός ραδιοσταθμός «για το βουλγάρικο κοινό ήταν πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση». Ο κ. Βλασίδης αναφέρθηκε στα "ξεχασμένα ή εξαφανισμένα βουλγάρικα μνημεία της Θεσσαλονίκης".

Ο ομιλητής αναφέρθηκε σε κτίρια που χρησιμοποιούσαν οι Βούλγαροι για σχολεία, τράπεζα, προξενείο κ.λπ. Έκλεισε δε την ομιλία του λέγοντας ότι «Όλα αυτά τα γεγονότα πλέον δεν προκαλούν τόσο έντονα συναισθήματα ούτε στους Βουλγάρους, ούτε στους Έλληνες, ο χρόνος έχει περάσει και όπως είναι διατηρημένη η ελληνική συνοικία στην Φιλιππούπολη και η Θεσσαλονίκη είναι έτοιμη να αναδείξει αυτό το κομμάτι της ιστορίας της».

Δεν κατάλαβα αυτό τι σημαίνει. Ποιος, πού, πότε και γιατί έχει ληφθεί απόφαση για την Θεσσαλονίκη η οποία «είναι έτοιμη να αναδείξει αυτό το κομμάτι της ιστορίας της»; Τι ακριβώς δηλαδή θα συμβεί, χωρίς να έχουμε ενημερωθεί - διότι για να είναι "έτοιμη", προφανώς υπήρξε προεργασία, έστω και υπό μορφή μελετών.

Συμφωνώ απολύτως με την άποψη να παραμεριστούν τα όσα αιματηρά γεγονότα συνέβησαν μεταξύ των βαλκανικών κρατών, για να ζούμε κάποτε εν ειρήνη σ’ αυτήν την πολύπαθη χερσόνησο. Όμως, θα πρέπει να υπάρχουν δύο προϋποθέσεις: Πρώτη είναι η αμοιβαιότητα και δεύτερη η έμπρακτη απόδειξη ότι δεν υπάρχει πλέον επιβουλή εναντίον ουδενός. Κανένα από αυτά τα δύο στοιχεία δεν υπάρχει. Βουλγαρικό δε κόμμα ευρισκόμενο στην κυβέρνηση διοργάνωσε εκδηλώσεις για την «Συνθήκη του Αγίου Στεφάνου» της "Μεγάλης Βουλγαρίας", η δε βουλγαρική Ακαδημία έκανε λόγο για «Βουλγαρία που συνορεύει με τον εαυτό της».

Μονομερώς η Ελλάδα αποδομεί την ιστορία της, την ώρα μάλιστα που μόλις εχθές ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος είπε μεταξύ άλλων ότι «Ένας λαός παρακμάζει όταν ξεχνάει την ιστορία του». Και η ιστορία του ελληνικού λαού δεν γράφτηκε από την βουλγαρική Τράπεζα, ούτε από τα βουλγαρικά σχολεία, που ιδρύθηκαν για τον εκβουλγαρισμό των Ελλήνων, με αθέμιτα μέσα.

 

Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης με τη δήμαρχο Σόφιας, Γιορντάνκα Φαντάκοβα

 

 

Δεν είναι στην πρόθεσή μου η ανάξεση πληγών, πλην αν προκληθώ οπότε θα ζητήσω από τον αρχισυντάκτη της voria.gr. να μου διαθέσει όλες τις σελίδες της εφημερίδας μας για αρκετές ημέρες. Πολύ θα ήθελα όμως να με πληροφορήσει κάποιος ποια ήσαν τα θετικά σημεία της παρουσίας των Βουλγάρων στην Μακεδονία και Θράκη.

Ως προς δε τα διατηρημένα κτίρια της ελληνικής συνοικίας στην Φιλιππούπολη, πρόκειται για μια ευφυή ενέργεια των Βουλγάρων να διατηρήσουν τα πανέμορφα αρχοντικά και τις καλαίσθητες οικίες των Ελλήνων, και όχι μόνον στη Φιλιππούπολη, αλλά παντού και ιδιαιτέρως στην Μεσημβρία, για να τα επιδεικνύει στους τουρίστες, που αγνοούν βεβαίως ποιοι ήσαν οι κάτοχοι.

Όπως αγνοούν και οι περισσότεροι την Ελλάδα ότι οι εναπομείναντες Έλληνες μετά την ανταλλαγή υπέστησαν γενοκτονία από τον Ζίβκωφ, ο οποίος απαγόρευσε τους γάμους μεταξύ Ελλήνων - όλοι είναι μικτοί. Κι επειδή δεν μπορούσε να πράξει το ίδιο με τους Τούρκους, εκδίωξε μεγάλο μέρος αυτών, όσων αρνήθηκαν να μετατρέψουν τα ονόματά τους σε βουλγαρικά.

Το 2012 η Βουλγαρία ζήτησε συγγνώμη από τους Τούρκους για τα εγκλήματα εναντίον τους κατά την περίοδο Ζίβκωφ, δεν έπραξε όμως το ίδιο -ποτέ- για τα εγκλήματα κατά των Ελλήνων. Και ούτε που της ζητήθηκε.

Ο Μακεδών