Skip to main content

Ημερομηνίες – φωτιά για τις αποπληρωμές των ομολόγων

Μέχρι πότε είναι ελεγχόμενη και πότε θα είναι πιεστική η κατάσταση για το οικονομικό επιτελείο. Αναλυτικά τι πρέπει να πληρώσουμε και πότε.

Η πρώτη αποπληρωμή χρέους για το 2017 πλησιάζει και είναι στις 27 Φεβρουαρίου. Μολονότι είναι οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης που μονοπωλούν το ενδιαφέρον αυτή τη στιγμή, υπάρχει και η συγκεκριμένη υποχρέωση που λειτουργεί περίπου ως αγκάθι για το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Εστω και αν ακόμα είναι «ελεγχόμενο». Συγκεκριμένα, τέλη του επόμενου μηνός η Ελλάδα πρέπει να καταθέσει στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ για να εξοφλήσει μέρος των δανείων που έχει λάβει έως τώρα για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ακολουθεί τον Μάρτιο η υποχρέωση καταβολής περίπου 150 εκατ. στο ΔΝΤ, ενώ τον Απρίλιο πρέπει να εξοφληθούν ομόλογα που κατέχει η ΕΚΤ ύψους 1,4 δισ ευρώ.

Η επόμενη –και κρίσιμη πλέον– περίοδος για το πρόγραμμα λήξεων του ελληνικού χρέους φέτος είναι ο Ιούλιος. Από τον Απρίλιο μέχρι και τις 17 Ιουλίου δεν υπάρχει κάποια αποπληρωμή δανείου ή ομολόγου.

Ωστόσο, από τις 17 Ιουλίου έως τις 20 του μήνα η Ελλάδα πρέπει να εξοφλήσει 6,3 δισ. ευρώ. Στις 17 Ιουλίου πρέπει να καταβάλει 2,1 δισ. ευρώ στους ιδιώτες ομολογιούχους, στις 18 του μήνα περίπου 300 εκατ. στο ΔΝΤ και στις 20 Ιουλίου το ποσό των 3,9 δισ. στην ΕΚΤ.