Skip to main content

Ημερίδα του ΑΠΘ για την επαγγελματική ανάπτυξη και εκπαίδευση

Πρόκειται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 9.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνική Σχολής.

Ημερίδα με τίτλο «Επαγγελματική Εκπαίδευση και Ανάπτυξη» διοργανώνει η Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου στις 9.30 π.μ. στο Αμφιθέατρο «Π. Παναγιωτόπουλος» της Πολυτεχνική Σχολής.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία, σε συνεργασία με την «Πρωτοβουλία για Παιδεία και Ανάπτυξη», που έχει ως στόχο τη συνέχιση του συντονισμένου διαλόγου μεταξύ ακαδημαϊκών, επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων, αλλά και εκπροσώπων της κοινωνίας των πολιτών προς διερεύνηση των τρόπων διασύνδεσης της επιτυχούς και αποδοτικής επαγγελματικής εκπαίδευσης με τις προοπτικές ανάπτυξης της χώρας μας»

Η ημερίδα γίνεται με αφορμή πρόσφατη έκθεση της ΕΕ για το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα (Νοέμβριος 2016), η οποία διαπίστωσε πως οι επιδόσεις είναι απογοητευτικές όσον αφορά την απόκτηση βασικών δεξιοτήτων από τους νέους και τους ενήλικες, τη συμμετοχή στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, καθώς επίσης και την εκπαίδευση των ενηλίκων.

Στην ίδια έκθεση και σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ (2016) επισημαίνεται πως η χώρα εμφανίζει σχετικά καλές επιδόσεις τόσο στην ανάγνωση και τη γραφή όσο και στην αριθμητική, μολονότι υστερεί λίγο έναντι του μέσου όρου του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, η χώρα εμφανίζει εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο στον τομέα της επίλυσης προβλημάτων, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη για αυξημένη παροχή εγκάρσιων και ψηφιακών δεξιοτήτων.

«Λαμβάνοντας υπόψιν τις παραπάνω διαπιστώσεις και τα σημερινά δεδομένα, η χάραξη μίας εθνικής στρατηγικής η οποία θα διασυνδέει ευθέως την εκπαίδευση με την απασχόληση και θα επικαιροποιείται με βάση τις ανάγκες τις αγοράς και τις κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ» αναφέρει στην ανακοίνωση της η σχολή.