Skip to main content

Ημερίδα Greenagenda: Πρόκληση και επιταγή η κυκλική οικονομία

Μήνυμα άμεσης και επιτακτικής ανάγκης για μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία στέλνουν οι ομιλητές της ημερίδας «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας αξία».

Το επείγον μήνυμα της άμεσης και επιτακτικής ανάγκης για μετάβαση στην Κυκλική Οικονομία, εξέπεμψαν οι εγνωσμένου κύρους και εγκυρότητας ομιλητές και εισηγητές στην ημερίδα που διοργανώνει η Greenagenda.gr και η Συμεών Τσομώκος ΑΕ με θέμα «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας αξία», που ξεκίνησε στις 10:00 και συνεχίζεται έως αργά το απόγευμα, στο ξενοδοχείο Porto Palace της Θεσσαλονίκης.

Σε βίντεο - μήνυμά του που προβλήθηκε στην εκδήλωση, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Θαλάσσιας Πολιτικής και Αλιείας κ. Karmenu Vella τόνισε τη σημασία της Κυκλικής Οικονομίας για την Ευρώπη και εν γένει τον πλανήτη, ένα θέμα, που, όπως είπε, αποτελεί πρώτη προτεραιότητα στη νέα αναπτυξιακή πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η στροφή στην κυκλική οικονομία δεν θα έρθει από τις κυβερνήσεις, αλλά από εσάς: τις επιχειρήσεις, τους ανθρώπους, τις καλές πρακτικές», προέτρεψε ο κ. Vella.

Ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής, μετέφερε τον θερμό χαιρετισμό του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας, Αλ. Χαρίτση, και στάθηκε στο πώς η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τα θέμα χρηματοδότησης της κυκλικής οικονομίας. Χαρακτήρισε, δε, την κυκλική οικονομία «βασικό στοιχείο εξωστρεφούς παραγωγικού μοντέλου». Η μεταστροφή στην κυκλική οικονομία κρίνεται επιτακτικώς αναγκαία, λόγω της εξάντλησης των πρώτων υλών, είπε και συμπλήρωσε ότι γι' αυτό επιχειρούμε να δώσουμε έμφαση στον τομέα αυτό, που μπορεί να αποφέρει ανάπτυξη και προστιθέμενη αξία.

«Το ενδιαφέρον μας στρέφεται περισσότερο στις δυνατότητες χρηματοδότησης του περιβαλλοντικού και ενεργειακού τομέα, πεδία που άπτονται άμεσα στην κυκλική οικονομία», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκολή, περισσότερα από 2 δισ. ευρώ είναι αυτήν τη στιγμή διαθέσιμα από το ΕΣΠΑ για την ανακύκλωση στερεών αποβλήτων και την επεξεργασία των υγρών αποβλήτων, δηλαδή των λυμάτων. Αυτό το ποσό επιδιώκουμε ήδη να το αυξήσουμε, αφού ένα μεγάλο μέρος της ρήτρας αναθεώρησης θα κατευθυνθεί στην αξιοποίηση των αποβλήτων αυτών.

Παράλληλα, η ΕΤΕπ δείχνει μεγάλη διάθεση να προσθέσει χρήματα προς αυτόν τον τομέα, ενώ, ταυτόχρονα, εξασφαλίζουμε κονδύλια για περιβαλλοντικές δράσεις του Δημοσίου ή ΣΔΙΤ. «Δουλεύουμε από κοινού με την ΕΤΕπ για το νέο Ταμείο Υποδομών το οποίο θα διαθέτει συνολικούς πόρους ύψους 600 εκατ. ευρώ - 200 εκατ. αρχικά και εν συνεχεία ακόμη 400 εκατ. ευρώ - για τον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Έως το καλοκαίρι θα έχουμε περισσότερα ανακοινώσιμα», κατέληξε ο κ. Κορκολής.

Ο Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος και πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας, εξέφρασε αρχικά τον προβληματισμό του για την παρέκκλιση από τον στόχο μιας τόσο σημαντικής έννοιας όπως η οικοδόμηση της Κυκλικής Οικονομίας. «Ο συγκεκριμένος προβληματισμός προέρχεται από τον δημόσιο διάλογο που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια για μια άλλη, εξίσου σημαντική έννοια για την ανάπτυξη, αυτήν της καινοτομίας. Όλοι μας, έχουμε γίνει μάρτυρες μάλλον ευτελισμού της έννοιας της καινοτομίας, γι' αυτό, και λόγω προσωπικής επαγγελματικής δραστηριοποίησης, θα ήθελα να μην επαναληφθεί το συγκεκριμένο φαινόμενο και για την Κυκλική Οικονομία», προειδοποίησε ο κ. Σαββάκης.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ επισήμανε ότι «δεχόμαστε ως κοινωνία και σχετικές "πιέσεις" για τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, αφού:

-Το 2030 το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού θα είναι αναγκασμένο να κατοικεί σε περιοχές με ισχυρές πιέσεις στην ύδρευση.

-Οι κάτοικοι του πλανήτη καταναλώνουμε πρώτες ύλες 50% ταχύτερα από τον ρυθμό με τον οποίον τις αντικαθιστούμε.

-Η διαρκής αύξηση του ποσοστού αστικοποίησης μπορεί να δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας τόσο στην επεξεργασία αποβλήτων όσο και στην ανακύκλωση.

-Τέλος, το να αναζητούνται λύσεις σε τοπικό-περιφερειακό επίπεδο, έχει διαπιστωθεί ότι ενθαρρύνουν τη συμμετοχή της δημόσιας διοίκησης, των επιχειρήσεων και των καταναλωτών, στην υλοποίηση δράσεων κυκλικής οικονομίας.

Όπως είπε ο κ. Σαββάκης, «στην Ελλάδα ανακυκλώνουμε το 58,6% των συσκευασιών, ενώ η ΕΕ ανακυκλώνει το 65%. Όμως, μέχρι το 2030 θα πρέπει το ποσοστό αυτό να φτάσει το 75%. Ομοίως για τα αστικά απόβλητα: η Ελλάδα ανακυκλώνει το μόλις φτωχό 19,3%, ενώ η Ευρώπη το 41,8%. Ο αντίστοιχος στόχος για το 2030 είναι 65%. Τέλος, στο πολύ δυσάρεστο πεδίο της υγειονομικής ταφής, ο στόχος της ΕΕ για το 2030 είναι 10%. Ξέρετε πόσο είναι το ποσοστό στη χώρα μας; 79%, ενώ ο μέσος όρος στην Ευρώπη 28%».

«Είναι, λοιπόν, φανερό ότι η Κυκλική Οικονομία μπορεί να αποτελέσει για τη χώρα μας πολύ σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων», εξήγησε ο ίδιος, καταλήγοντας.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Κεντρικής Μακεδονίας, Μιχάλης Γεράνης, εξήρε και συνεχάρη την ιδιαίτερα αξιόλογη, όπως τη χαρακτήρισε, πρωτοβουλία της Greenagenda.gr και επισήμανε ότι το κομβικό θέμα της κυκλικής οικονομίας, σε λίγο καιρό, θα το βλέπουμε πολύ συχνά μπροστά μας, σε όλες τις εκφάνσεις του.

Ο Γενικός Γραμματέας του δήμου Θεσσαλονίκης, Θωμάς Ψαρράς σημείωσε: «Με λόγια απλά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι κυκλική οικονομία σημαίνει ότι δεν βλέπω τα αντικείμενα ως μελλοντικά απορρίμματα, αλλά ως μια ευκαιρία για τη δημιουργία αξίας».

Όπως είπε, με την κυκλική οικονομία προωθείται ταυτόχρονα και η οικονομική ευημερία, «πέρα, φυσικά, από την προστασία του περιβάλλοντος, που παλαιότερα θεωρούνταν ανάλογο με τον τετραγωνισμό του κύκλου». «Βασική προϋπόθεση της επιτυχίας είναι να μάθουμε να υπολογίζουμε και να εκτιμούμε τα χρησιμοποιημένα αντικείμενα ως όρους, και να μην αφήνουμε τίποτε αναξιοποίητο», πρόσθεσε και αναφέρθηκε εκτενώς στις συναφείς με την κυκλική οικονομία συνεργασίες που πραγματοποιεί ο δήμος με τους αντίστοιχους φορείς.

«Η Κυκλική Οικονομία αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα οικονομικά εργαλεία ώστε να ξεπεράσει η χώρα μας την κρίση. Για να φανεί όμως χρήσιμο το εργαλείο αυτό, απαιτείται η κατάλληλη έμφαση στην εκπαίδευση και την ευαισθητοποίηση, τη συνειδητοποίησή μας ως κοινωνικό σύνολο», συμπλήρωσε και κατέληξε: «Για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας, πρέπει να αλλάξουμε εμείς οι ίδιοι. Να κάνουμε, και εμείς, μία κυκλική αξιολόγηση: πού βρισκόμαστε και πού μπορούμε να φτάσουμε».

Ο Γιάννης Θωμάτος, αντιπρόεδρος της Συμεών Γ. Τσομώκος ΑΕ υπογράμμισε την ανάγκη έμφασης στο μοντέλο της Κυκλικής Οικονομίας προκειμένου να βελτιωθούν οι οικονομικοί δείκτες στην Ευρώπη, αφού, μεταξύ άλλων, η ανάπτυξη του συγκεκριμένου τομέα θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. «Μέχρι το 2030, μέσω της Κυκλικής Οικονομίας, μπορούν να δημιουργηθούν 2 εκατ. θέσεις εργασίας στην Ευρώπη. Επίσης, εάν προχωρήσουμε με αυτό το μοντέλο, η αύξηση του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα σκαρφαλώσει στο 11%, όταν σήμερα, με το υπάρχον, μπορεί να ανέλθει μόλις στο 4%», τόνισε ο κ. Θωμάτος.

Στον χαιρετισμό της εκ μέρους της Greenagenda και του ομίλου της Voria.gr η δημοσιογράφος και αρχισυντάκτρια της Voria.gr Αθανασία Μπίδιου τόνισε ότι ως Ευρώπη και πολύ περισσότερο ως χώρα καθυστερήσαμε να αναλάβουμε δράση στον τομέα της κυκλικής οικονομίας. «Η κυκλική οικονομία ήταν πάντα εδώ, εμείς αργήσαμε να την ανακαλύψουμε. Η φύση διέπεται από τους κανόνες της κυκλικής οικονομίας, τίποτα δεν χάνεται, τίποτα δεν είναι άχρηστο. Ένας κόσμος στον οποίο τα πάντα ανακυκλώνονται και χρησιμοποιούνται ξανά, χωρίς τίποτε να πετιέται θα είναι ένας καλύτερος κόσμος, με περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη», σημείωσε.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η σημερινή εκδήλωση της greenagenda αποτελεί την αφετηρία για την ανάληψη δράσεων και πρωτοβουλιών από τον όμιλο της Voria.gr για την ανάδειξη σημαντικών θεμάτων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας, κατάθεσης προτάσεων, αναζήτησης λύσεων και συνεργειών. «Τώρα περισσότερο από ποτέ υπάρχει έντονη ανάγκη για ένα νέο όραμα για την πόλη, την επιχειρηματικότητα, την οικονομία», ανέφερε.