Skip to main content

Ημερίδα Greenagenda: Κυκλική οικονομία απο το χωράφι έως το ξενοδοχείο

Ο τρόπος που η κυκλική οικονομία θα αποτελέσει παράδειγμα βιώσιμου και μακροπρόθεσμου μοντέλου ανάπτυξης και στον τουρισμό.

Η κυκλική οικονομία είναι το πιο τρανό παράδειγμα ενός βιώσιμου μοντέλου ανάπτυξης, είπε η Τάνια Μπιζούμη, υπεύθυνη Γνωσιακής Διαχείρισης και Επικοινωνίας της Ashoka Ελλάς, στην ημερίδα της Greenagenda.gr και της Συμεών Τσομώκος ΑΕ με θέμα «Κυκλική Οικονομία: Δημιουργώντας Αξία», αναδεικνύοντας, παράλληλα, ως πρώτιστο ζήτημα των ημερών την ενσωμάτωση της βιωσιμότητας στις κύριες δραστηριότητες μίας εταιρείας.

Όπως τόνισε η κα. Μπιζούμη, κάθε αντικείμενο που θεωρείται απόβλητο θεωρείται και πρώτη ύλη. Επομένως, είναι αναγκαία η μετάβαση του τρόπου σκέψης σε όρους όπως Κόστος, Κατανάλωση, Αξία. «Εάν, για παράδειγμα, μπορούσαμε να εκφράσουμε την τιμή σε αυτό το κόστος, συμπεριλαμβάνοντάς το στο περιβάλλον, τη μόλυνση κτλπ., τότε θα ήταν υπέρογκο», σημείωσε και υπογράμμισε ότι η κυκλική οικονομία αποτελεί παράδειγμα βιώσιμου και μακροπρόθεσμου μοντέλου ανάπτυξης.

Η Δέσποινα Κόϊου, χημικός μηχανικός ΜSc και διευθύντρια παραγωγής της BioSolids ΑΕ παρουσίασε το επιτυχημένο καινοτόμο παράδειγμα της εταιρείας παραγωγής εδαφοβελτιωτικού υλικού το οποίο υπηρετεί, όπως είπε, την κυκλική οικονομία προς όφελος του περιβάλλοντος, της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας.

Η ίδια αναφέρθηκε στην παραγωγική διαδικασία εδαφοβελτιωτικού, την πιστοποίηση και την αξιολόγηση του προϊόντος, ενώ εξήγησε πώς «τα καινοτόμα προϊόντα της BioSolids, μέσα από τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, επιστρέφουν στον αγροδιατροφικό τομέα».

Ο Γρηγόρης Τάσιος, πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χαλκιδικής, ανέφερε ότι «η κυκλική οικονομία συνδέεται άμεσα με τον τουρισμό, σε όλες τις εκφάνσεις του, γι' αυτό υπολογίζουμε και σκεφτόμαστε την προστασία του περιβάλλοντος».

Και υπογράμμισε: «Το στοίχημα της επόμενης ημέρας είναι η αξιοποίηση του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας. Ένα μεγάλο ποσοστό ξενοδόχων θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη, στον νομό Χαλκιδικής 20 ξενοδοχεία έχουν λάβει τη σχετική περιβαλλοντική πιστοποίηση».

Το πρώτο παράδειγμα των αρχών της κυκλικής οικονομίας στην ανακύκλωση των αποβλήτων συσκευασίας είναι η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Αποβλήτων. Ο Δημήτρης Παπασωτηρίου, υπεύθυνος τμήματος marketing της ΕΕΑΑ, παρουσίασε τους τρόπους συνεργασίας με τους ΟΤΑ και τις δραστηριότητες της Εταιρείας.