Skip to main content

Ημερίδα για την καλλιέργεια μικρών λαχανικών σε Θερμοκήπιο

Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας με αντικείμενο της συνάντησης την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πειραματικής καλλιέργειας μαρουλιού σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούντ
Ημερίδα διοργανώθηκε από τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Καρδίτσας με την τεχνική υποστήριξη της ΑΝΚΑ και επικεντρώθηκε στην καλλιέργεια του «Μαρουλιού», διότι η καλλιέργεια αυτή προσιδιάζει περισσότερο στις συνθήκες της περιοχής και μπορεί να  αξιοποιήσει πλήρως τις θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις παραγωγής καπνοφυταρίων, οι οποίες σήμερα βρίσκονται σε κατάσταση αχρηστίας.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο Αντινομάρχης Γιώργος Παπάρας, ο οποίος ευχαρίστησε τους συμμετέχοντες στην ημερίδα, διότι ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα της  Ν.Α. Καρδίτσας.

Συγκεκριμένα ανέφερε: Το αντικείμενο της συνάντησης είναι η παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πειραματικής καλλιέργειας μαρουλιού σε εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούνταν για την παραγωγή φυτωρίων καπνού, οι οποίες παραμένουν αχρησιμοποίητες μετά τη αλλαγή της  Εθνικής πολιτικής για την καλλιέργεια του καπνού.

Ειδικότερα το πείραμα είχε ως στόχους:
Την αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του καπνού.
Την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων σε ανταγωνιστικές τιμές.
Τη δοκιμή και εφαρμογή νέων τεχνικών και εναλλακτικών καλλιεργειών φιλικών προς το περιβάλλον.
Την απόκτηση τεχνογνωσίας για νέες μελλοντικές εφαρμογές.
Την προστασία του περιβάλλοντος και των καταναλωτών μέσω της μείωσης των αγροχημικών σε σχέση με τις συμβατικές μεθόδους.
 Τη βελτίωση και αύξηση του εισοδήματος των αγροτών του Νομού μας.

Πρώτος εισηγητής ο Γεωπόνος  Κώστας Σέϊντος, προϊστάμενος του ΟΓΕΕΚΑ-ΔΗΜΗΤΡΑ Καρδίτσας αναφέρθηκε στην «Επαναχρησιμοποίηση  των θερμοκηπιακών εγκαταστάσεων παραγωγής καπνοφυταρίων για την παραγωγή μικρών λαχανικών με μειωμένη περιεκτικότητα σε νιτρικά στο Νομό Καρδίτσας».

Η δεύτερη εισήγηση έγινε από τον Διευθυντή Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Χρήστο Σακελλαρίου, ο οποίος αναφέρθηκε στα οικονομικά στοιχεία της καλλιέργειας του Μαρουλιού σε θερμοκήπιο με τη μέθοδο  της Υδροπονίας «Float - System».

Ακολούθησε η εισήγηση του Γενικού Διευθυντή της ΑΝΚΑ  Βασίλη Μπέλλη, ο οποίος αναφέρθηκε κυρίως στην εμπορία των μικρών λαχανικών και η ημερίδα έκλεισε με τελευτάιο εισηγητή τον Κώστα Ράϊκο, Έμπορος χονδρικής πώλησης στη λαχαναγορά της Καρδίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στη απαραίτητη προϋπόθεση της συσκευασίας στη διακίνηση προϊόντων.

Τέλος, στην ημερίδα δόθηκε έμφαση απ’ όλους στις συλλογικές δράσεις των αγροτών (ομάδες παραγωγών) και στην τυποποίηση των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.