Skip to main content

Ημερίδα για την υγεία / ευεξία των μαθητών και την εκπαίδευσή τους

Στόχος να βοηθηθούν οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βελτιώσουν την ποιότητα της διδασκαλίας τους.

Ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του ερευνητικού προγράμματος «Υγεία και ευεξία μαθητών/τριών: Προτεραιότητα για τα σχολεία της Ευρώπης» θα πραγματοποιηθεί, τη Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016 και ώρες 17:00-20:30, στο Αμφιθέατρο ΙΙΙ του ΚΕ.Δ.Ε.Α. του ΑΠΘ.

Η Ημερίδα διοργανώνεται από το Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΑΠΘ, το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του ΑΠΘ και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο του ΑΠΘ.

Στόχος της Ημερίδας είναι η παρουσίαση του εκπαιδευτικού υλικού που εκπονήθηκε κατά τη διάρκεια του ερευνητικού προγράμματος «Υγεία και ευεξία μαθητών/τριών: Προτεραιότητα για τα σχολεία της Ευρώπης».

Ο σκοπός του εκπαιδευτικού υλικού είναι να βοηθήσει τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να βελτιώσουν την ποιότητα της διδασκαλίας τους και την παρεχόμενη εκπαίδευση στους μαθητές/τριες.

«Οι λανθασμένες εκπαιδευτικές πολιτικές στην Ευρώπη επηρεάζουν αρνητικά την υγεία και ευεξία των παιδιών και εφήβων», δήλωσε σχετικά ο επιστημονικά υπεύθυνος του προγράμματος, Επίκουρος Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ, Βασίλης Μπαρκούκης.

Για παράδειγμα στην Ελλάδα, όπως λέει ο κ. Μπαρκούκης, ενώ ο σκοπός της εκπαίδευσης είναι η πολύπλευρη σωματική, γνωστική και πνευματική ανάπτυξη του παιδιού και η αρμονική του ένταξη στην κοινωνία, στην πράξη υπάρχει μια υπερβολική έμφαση στην εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σύγχρονες εκπαιδευτικές προσεγγίσεις προτείνουν μια ολιστική προσέγγιση της διδασκαλίας, με στόχο τη σωματική και ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού και του εφήβου», τονίζει ο καθηγητής.

Στο ερευνητικό πρόγραμμα συμμετέχουν εκπαιδευτικοί φορείς από την Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία και την Ισπανία.

Από την Ελλάδα συμμετέχουν το ΤΕΦΑΑ και το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο του ΑΠΘ, καθώς και εκπαιδευτικοί από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό σχολείο του ΑΠΘ και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο του ΑΠΘ.

Το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Erasmus +), στη θεματική ενότητα «Εκπαίδευση και αθλητισμός 2014-2020». Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα μπορεί κανείς να βρει εδώ: www.phwb-project.com