Skip to main content

Ημερίδα για την εκπαίδευση και κατάρτιση δήμου και Cedefop

Η εκπαιδευτική κοινότητα είναι πλέον πιο ανοιχτή στην ανάγκη στενότερης σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, όπως προέκυψε από ημερίδα του Cedefοp σε συνεργασία με τον Δ. Θεσσαλονίκης.

Η εκπαιδευτική κοινότητα της χώρας είναι πλέον πιο ανοιχτή στην ανάγκη στενότερης σύνδεσης της εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας ήταν το βασικό συμπέρασμα ημερίδας για την εκπαίδευση και κατάρτιση που διοργάνωσε χθες το Cedefοp σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Θεσσαλονίκης και την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συνδρομή του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct. 

Παράλληλα όμως, όπως επισημάνθηκε στην ημερίδα και οι οικονομικοί φορείς οφείλουν να αναλάβουν περισσότερες πρωτοβουλίες για την αξιοποίηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων και επαγγελματικών προσόντων των εργαζομένων τους.  

Η ημερίδα, που επικεντρώθηκε στις τελευταίες μελέτες του Cedefop σχετικά με την αναντιστοιχία δεξιοτήτων και θέσεων εργασίας, και τις νέες μεθόδους αναγνώρισης επαγγελματικών προσόντων, εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση του Δήμου Θεσσαλονίκης. Στην επιτροπή συμμετέχει το Cedefop  μαζί με τους κοινωνικούς, παραγωγικούς και εκπαιδευτικούς φορείς της πόλης.  

Μιλώντας στην εκδήλωση, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης επεσήμανε ότι για την απόσταση που υπήρχε μεταξύ του εκπαιδευτικού και του επιχειρηματικού κόσμου ευθύνονταν και οι δύο πλευρές. «Η κρίση μας έχει δείξει ότι και η εκπαίδευση πρέπει να λαμβάνει πλέον περισσότερο υπόψιν τις ανάγκες της αγοράς, αλλά και οι επιχειρήσεις οφείλουν να ασχοληθούν περισσότερο με την κατάρτιση του προσωπικού τους».

Ο διευθυντής του Cedefop Κρίστιαν Λέτμαϊρ τόνισε ότι οι πιο επιτυχημένες οικονομίες της Ευρώπης έχουν και το μεγαλύτερο ποσοστό επαγγελματικής και τεχνικής εκπαίδευσης, ενώ ο κ. Θεόδωρος Καρτσιώτης, περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, αφού επεσήμανε ότι η πόλη διαθέτει πλέον άριστες υποδομές τεχνικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης, είπε ότι στόχος της προσπάθειας που καταβάλλει σε συνεργασία με το Cedefop και τον Δήμο Θεσσαλονίκης, είναι να συνδεθούν όλοι οι φορείς της οικονομίας και της εκπαίδευσης μεταξύ άλλων για να έχουν και την καλύτερη δυνατή ενημέρωση οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού.

Υπενθύμισε επίσης ότι το Υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει νέο νόμο για την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση που αναμένεται να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο πριν το τέλος του 2012.