Skip to main content

Ημέρα μνήμης Γενοκτονίας των Ποντίων -Οι συγκεντρώσεις στη Θεσσαλoνίκη

Περίπου 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο εξοντώθηκαν την περίοδο 1916-1923. Ποιες συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στη Θεσσαλονίκη

Στις 19 Μαΐου, 1919 με την αποβίβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, άρχισε η δεύτερη και σκληρότερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Περίπου 353.000 Έλληνες από τον μικρασιατικό Πόντο εξοντώθηκαν την περίοδο 1916-1923. Οι Τούρκοι με τη γενοκτονία των Ποντίων, τις λεηλασίες, τις πυρπολήσεις των χωριών, τους απαγχονισμούς και τους εκτοπισμούς που ακολούθησαν, κατάφεραν να αλλοιώσουν τον εθνολογικό χαρακτήρα των ελληνικών περιοχών. Περισσότεροι από 400.000 ξεριζωμένοι έφθασαν με καραβάνια στα μεγάλα αστικά της Ελλάδος αφήνοντας πίσω τους έναν πολιτισμό 3 χιλιετιών, προγονικά εδάφη, εκκλησίες, τάφους και σχολεία. Άρχισαν έναν αγώνα επιβίωσης προσπαθώντας παράλληλα να διατηρήσουν τον ποντιακό πολιτισμό, την μουσική, τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά τους.

Επί δεκαετίες οι Πόντιοι αγωνίζονται για την αποκατάσταση της μνήμης των θυμάτων, με την αναγνώριση της γενοκτονίας από την Τουρκία. Η Βουλή των Ελλήνων αναγνώρισε τη γενοκτονία το 1994 και ψήφισε την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο».

Στη Θεσσαλονίκη σήμερα θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις. Στις 19:30 μ.μ. η Πανελλήνια Ομοσπονδία ποντιακών σωματείων θα συγκεντρωθεί στην πλατεία Αριστοτέλους στο ύψος της Λεωφ. Νίκης από όπου θα πραγματοποιήσει πορεία στον Λευκό Πύργο. Στις 20:30 μ.μ. στην πλατεία Αγίας Σοφίας θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος για την επετειακή εκδήλωσή της για την Γενοκτονία των Ποντίων.

Στις 18:30 μ.μ. εθνικιστικοί πατριωτικοί σύλλογοι θα συγκεντρωθούν στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Λαγκαδά ζητώντας να κλείσει το μουσείο του Κεμάλ. Στις 17:00 μ.μ. στη συμβολή των οδών Αγ. Δημητρίου και Παπαζώλη θα γίνει αντισυγκέντρωση από άτομα του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου.