Skip to main content

Ημέρα Λευκού Μπαστουνιού είναι την Κυριακή 15 Οκτωβρίου

Ποια είναι τα βασικά εμπόδια που δημιουργού πολίτες και φορείς στη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης που έχουν σήμερα τα άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα.

Εμπόδιο στη δυνατότητα αυτόνομης κίνησης που έχουν αποκτήσει σήμερα τα άτομα με χαμηλή όραση ή τυφλότητα χάρη στις σύγχρονες τεχνικές εκπαίδευσης- εξάσκησης στην κινητικότητα, αποτελεί η έλλειψη ευαισθησίας από την πλευρά των πολιτών και των φορέων που τοποθετούν διάφορα εμπόδια στις λωρίδες (οδηγούς) των πεζοδρομίων και στις ράμπες αναπήρων.

Αυτοκίνητα αφημένα πάνω σε πεζοδρόμια και σε ράμπες, τραπεζάκια ή σταντ με ρούχα, που τοποθετούν καταστηματάρχες πάνω στους οδηγούς τυφλών, οι αντηρίδες τις ΔΕΗ, τα κολονάκια που μπαίνουν στις ράμπες για να εμποδίσουν τα παρκάρισμα, είναι κάποια από τα εμπόδια που βρίσκει στον δρόμο του ένα άτομο με τυφλότητα.

«Πολίτες, φορείς και δήμοι θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να βγάλουν από τους δρόμους και τα πεζοδρόμια όλα αυτά που εμπόδια για την κίνηση των τυφλών και αναπήρων» αναφέρει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, με αφορμή την Ημέρα του Λευκού Μπαστουνιού (15η Οκτωβρίου), ο τυφλός Φώτης Μπίμπασης, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του Κέντρου Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως Τυφλών.

«Μέρος της αυτονόμησης στην κίνηση αποτελεί η δημιουργία κατάλληλων υποδομών. Ο οδηγός τυφλών, δηλαδή η ειδική λωρίδα στα πεζοδρόμια, την οποία ακολουθούν τα άτομα με τυφλότητα μέσω του μπαστουνιού, υπάρχει ήδη σε αρκετά σημεία της πόλης. Το χρέος των πολιτών είναι να σέβονται αυτές τις υποδομές, ώστε να είναι λειτουργικές για όσους τις χρειάζονται. Όταν τοποθετούνται αντικείμενα ή εξοπλισμός μαγαζιών πάνω στους ειδικούς οδηγούς τυφλών, ακυρώνεται η χρηστικότητά τους, επιπλέον κινδυνεύει ο τυφλός από τυχόν τραυματισμούς» τονίζει ο κ. Μπίμπασης.