Skip to main content

Παλιά τοιχογραφία αποκάλυψε η ανακαίνιση στο γραφείο του Τσίπρα(φωτο)

Κατά τις εργασίες ξυσίματος του τοίχου στο γραφείου του πρωθυπουργού, προκειμένου να βαφεί εκ νέου, αποκαλύφθηκε ελαιογραφία ή τοιχογραφία.

Τον λόγο για τον οποίο δεν μετακίνησε το γραφείο του ώστε να έχει μπροστά του τη θέα από το παράθυρο, στο κτήριο του υπουργείου Μακεδονίας - Θράκης, αποκάλυψε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο.

Ερωτηθείς γιατί, παρότι το είχε προαναγγείλει κατά τα εγκαίνια του πρωθυπουργικού γραφείου, δεν έπραξε τελικά την αλλαγή προσανατολισμού, ο κ. Τσίπρας έδειξε στους δημοσιογράφους τον τοίχο όπου επρόκειτο να τοποθετηθεί και εξήγησε ότι, κατά τις εργασίες ξυσίματος του τοίχου, προκειμένου να βαφεί εκ νέου, αποκαλύφθηκε μία ελαιογραφία ή τοιχογραφία. Ως εκ τούτου, οι εργασίες σταμάτησαν για να προστατευθεί το εύρημα.

Σημειώνεται ότι το το κτήριο του Διοικητηρίου χτίστηκε το 1891 και είναι έργο του γνωστού αρχιτέκτονα Bιταλιάνο Ποζέλι. Χτίστηκε λίγο νοτιότερα από το παλιό Κονάκι, το οποίο πρέπει να είχε χτιστεί στα ερείπια βυζαντινού παλατιού. Ήταν η έδρα του βαλή Θεσσαλονίκης και στέγαζε το δημοτολόγιο, υποθηκοφυλακείο, λογιστήριο, κτηματολόγιο, ειρηνοδικείο, την αίθουσα νομαρχιακού συμβουλίου, την διεύθυνση εξωτερικών υποθέσεων, αστυνομίας και χωροφυλακής, πρωτοδικείο και εμποροδικείο και ιεροδικείο.