Skip to main content

Ξεχάστηκε κιόλας η επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν

Ήταν τόσο λίγα αυτά που εξασφαλίσαμε ως χώρα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Ιράν, που την ξέχασαν όλοι.

Πόσο "εκτός χάρτη" είμαστε τελικά; Στην πιο δημοφιλή, από πλευράς αναγνωσιμότητας, στήλη του Politico.eu, αυτή του Rayan Heath, διαβάζουμε ότι "ο Ματέο Ρέντσι θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, από την ΕΕ, που επισκέπτεται την Τεχεράνη μετά την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν".

Και κάπως έτσι, επιβεβαιωνόμαστε, γιατί σας το γράψαμε και πρόσφατα: Ήταν τόσο λίγα αυτά που εξασφαλίσαμε ως χώρα από την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα εκεί, που την ξέχασαν όλοι. Κι ας ήταν αυτή η πραγματικά πρώτη Ευρωπαίου ηγέτη στο Ιράν. Για την ενημέρωσή σας, ο Ρέντσι πηγαίνει Τεχεράνη αύριο και μεθαύριο.

Μια και ο λόγος στο Ιράν, να σας αναφέρουμε μια πληροφορία που μπορεί να σας ενδιαφέρει. Δύο ευρωπαϊκές τράπεζες ξεκίνησαν συναλλαγές με την Τεχεράνη. Πρόκειται για την βελγική KRC και την γερμανική DS Bank. Επίσης ετοιμάζεται και μία τρίτη, η αυστριακή Erste Bank. Θυμίζουμε ότι μέχρι πρόσφατα, δεν έκανε καμία. Τα ΕΛΠΕ έψαχναν να βρουν ένα πιστωτικό ίδρυμα για να κάνουν τις πληρωμές για το αργό πετρέλαιο που προμηθεύονται ξανά από εκεί και δεν έβρισκαν.

Τελικώς, έκαναν τη δουλειά τους μέσω της γαλλικής Total. Συγκεκριμένα, την έβαλαν να πάρει το αργό για λογαριασμό της, με την κάλυψη του γαλλικού δημοσίου και μετά το αγόρασαν από αυτή, χωρίς κανένα επιπλεον κόστος. Στο πλαίσιο των χρηστών ηθών, μεταξύ επιχειρήσεων...