Skip to main content

Τα φωτοβολταϊκά θα μετρούν 5.000 θέσεις εργασίας το 2020

Προβλέπεται ανάκαμψη του κλάδου των φωτοβολταϊκών στα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020. Μεγάλη μείωση των τιμών και αύξηση της ζήτησης.

Την ανάκαμψη της βιομηχανίας των Φωτοβολταϊκών και γενικότερα του κλάδου της ηλιακής ενέργειας, προβλέπει για τα επόμενα χρόνια και μέχρι το 2020, η ευρωπαϊκή ένωση SolarPowerEurope.

Σύμφωνα με τα πορίσματα σχετικής μελέτης, ο κλάδος, μετά την κάμψη που είχε γνωρίσει σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια - με εξαίρεση τις Γαλλία και Βρετανία- δείχνει θετικές προοπτικές που σε νούμερα μεταφράζονται σε επιπλέον 30.000 νέες θέσεις εργασίας και Ακαθάριστη Προστιθέμενη Αξία (GVA) 7 δισ. ευρώ.

Το 2020, εάν οι προβλέψεις της Ένωσης επιβεβαιωθούν, ο κλάδος θα υποστηρίζει συνολικά 140.000 θέσεις εργασίας πανευρωπαϊκά.

Για την Ελλάδα, προβλέπεται ότι το 2020 ο κλάδος θα υποστηρίζει 5.039 θέσεις εργασίας και θα παράξει 107 εκατ. ευρώ GVA.

Η πρόβλεψη για ανάκαμψη του κλάδου εκτιμάται ότι θα συνδεθεί αναπόφευκτα με τη λήξη της συμφωνίας, με την εκπνοή του 2015,  μεταξύ ΕΕ και Κίνας που αφορά ελάχιστες τιμές εισαγωγής(πχ σε κυψέλες και συστήματα) και ετήσια ποσόστωση(quota).

Σημειώνεται ότι μετά τα χρόνια που ο κλάδος γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, άρχισε μία καθοδική πορεία από το 2011 και ύστερα. Έτσι, από εκεί που οι θέσεις εργασίες στον κλάδο ήταν 180.000 το 2008, μειώθηκαν σε 110.000 το 2014 και η ΑΠΑ από τα 10 δισ. ευρώ, μειώθηκε στα 6 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, με τις τιμές των PV συστημάτων να έχουν μεσοσταθμικά μειωθεί κατά 70%, σε σχέση με εκείνες του 2008, μειωμένες σημαντικά και στα συστήματα που κατασκευάζονται στην Ευρώπη, αναμένεται και αύξηση της ζήτησης.

Τον κλάδο στη πορεία της ανάκαμψης προβλέπεται ότι θα οδηγήσουν τα οικιακά φωτοβολταϊκά και οι μικρότερες μονάδες, αυτά δηλαδή που στην Ελλάδα λέμε «φωτοβολταϊκά στις στέγες» και όχι τα πάρκα. Μάλιστα τα PV στις στέγες, σε σύγκριση με τα πάρκα, δημιουργούν τριπλάσιες θέσεις εργασίας για τον κλάδο. Το τμήμα δε του κλάδου που θα αναπτυχθεί περισσότερο, είναι το λεγόμενο downstream segment, που αναφέρεται στις εφαρμογές της τεχνολογίας, στις εγκαταστάσεις, με έμφαση στο εμπορικό κομμάτι του όλου κύκλου.