Skip to main content

Ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών και πωλητών για το υπαίθριο εμπόριο

Ως το τέλος Μαρτίου ο νέος νόμος. Τι συζητήθηκε στη διαβούλευση του γενικού γραμματέα Εμπορίου με τους εκπροσώπους του κλάδου.

Ηλεκτρονικό μητρώο παραγωγών και πωλητών, που δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο (πλανόδιοι και στάσιμοι) θα δημιουργηθεί μετά την ψήφιση του νέου νόμου, στα τέλη Μαρτίου, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το «θολό» σημερινό τοπίο στον κλάδο.

Αυτή τη δέσμευση ανέλαβε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνης Παπαδεράκης, απέναντι στους εμπλεκόμενους φορείς, στη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη, με πρωτοβουλία της Κεντρικής Αγοράς Θεσσαλονίκης και της Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας – Θεσσαλίας – Θράκης.

Οι παθογένειες στο χώρο είναι τεράστιες, όπως παραδέχτηκε άλλωστε και ο κ. Παπαδεράκης, ενώ υπάρχουν σειρά ζητημάτων διαφάνειας και γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα να γίνεται και πολιτική εκμετάλλευση του χώρου από τις κατά καιρούς κυβερνήσεις.

Είναι χαρακτηριστικό ότι λόγω της απουσίας ηλεκτρονικού μητρώου, σήμερα για όσους δραστηριοποιούνται στο υπαίθριο εμπόριο έχουν άλλα στοιχεία οι οικείοι δήμοι, άλλα οι περιφέρειες και άλλα το υπουργείο! «Σήμερα δεν γνωρίζουμε καν πόσοι απασχολούνται στο υπαίθριο εμπόριο, κάτι που αποτελεί ντροπή. Γι' αυτό η δημιουργία του ηλεκτρονικού μητρώου είναι πρώτη προτεραιότητα στο νέο νόμο», είπε ο κ. Παπαδεράκης, σημειώνοντας ότι «το υπαίθριο εμπόριο δεν πρέπει να είναι αποπαίδι του εμπορίου», αν και αμφισβητούμενες άδειες δεν υπάρχουν.

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Άγγελος Δερετζής, επισήμανε στη Voria.gr ότι «λόγω της νομοθεσίας που ισχύει σήμερα υπάρχουν όντως ζητήματα γραφειοκρατίας, τεράστιων καθυστερήσεων και διαφορετικών ερμηνειών, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται όλοι οι πλανόδιοι και στάσιμοι στο υπαίθριο εμπόριο. Αυτά έρχεται να λύσει ο νέος νόμος και βέβαια το θέμα της διαφάνειας, καθώς θα οριστεί επιτέλους πόσες άδειες είναι διπλές και τριπλές... Με το ηλεκτρονικό μητρώο θα έχουμε μια σαφή εικόνα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς για όλες τις άδειες σε όλη τη χώρα. Γι' αυτό και όλοι οι φορείς είμαστε υπέρ του νέου νομοσχεδίου, από τη στιγμή μάλιστα που θα ενσωματώσει και τις προτάσεις που έχει καταθέσει ο κλάδος κατά καιρούς».

Μάλιστα, ο κ. Παπαδεράκης επισήμανε ότι στο νέο νόμο θα υιοθετηθούν μια σειρά από προτάσεις, που κατατέθηκαν από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και από τους δυο αντιπεριφερειάρχες, Φάνη Παπά και Κώστα Γιουτίκα, οι οποίοι ήταν παρόντες στη διαβούλευση, όπως άλλωστε και των σωματείων και της ομοσπονδίας.

Ο γενικός γραμματέας χαρακτήρισε μεγάλο στοίχημα την εφαρμογή του νέου νόμου, ο οποίος έχει ως βασικούς στόχους τη διαφάνεια, την απλούστευση των διαδικασιών, τον πληρέστερο ποσοτικό και ποιοτικό έλεγχο, την προσαρμογή των προστίμων αναλόγως της παράβασης, τις γρήγορες διαδικασίες ανανέωσης αδειών, τη γνωστοποίηση των ποσοτήτων που διακινούνται στις λαϊκές αγορές κτλ.

Η διαβούλευση διήρκεσε τέσσερις ώρες και είναι η πρώτη φορά που γενικός γραμματέας πραγματοποιεί συνάντηση εκτός Αθηνών για να συζητήσει με όλους τους συνδικαλιστικούς φορείς για τα ζητήματα του κλάδου. Στη διαβούλευση συμμετείχαν εκπρόσωποι σωματείων από Θεσσαλονίκη, Έδεσσα, Χαλκιδική, Ημαθία, Σκύδρα, Κιλκίς, Κατερίνη, Ξάνθη, Πτολεμαΐδα, Κοζάνη και Καστοριά.

Στη διαβούλευση συμμετείχαν επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Μάρκος Μπόλαρης και Αστέριος Καστόρης και ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, Λάζαρος Κυρίζογλου.