Skip to main content

Ηλεκτρικό ρεύμα μέσω Σαχάρας

Νέα εποχή στην ηλεκτροδότηση της Ευρώπης αναμένεται να δώσει το φιλόδοξο σχέδιο της Desertec συνολικού προϋπολογισμού 573 δισ δολαρίων.
Νέαεποχή στην ηλεκτροδότηση της Ευρώπης αναμένεται να δώσει το φιλόδοξοσχέδιο της Desertec συνολικού προϋπολογισμού 573 δισ δολαρίων.Πρόκειται για ένα γιγάντιο εγχείρημα στόχος του οποίου είναι ηχρησιμοποίηση νέων τεχνολογιών, όπως η κάλυψη μεγάλων εκτάσεων μεφωτοβολταϊκά κάτοπτρα τα οποία θα συλλέγουν τις ακτίνες του ηλίου καιμέσω της βράσης του νερού θα παρέχουν ρεύμα στην Ευρώπη, στη ΜέσηΑνατολή και στη Βόρεια Αφρική.

Σύμφωνα με μετρήσεις της Desertecη έρημος Σαχάρα έχει τη δυνατότητα να παράγει το 15% της συνολικήςενέργειας που καταναλώνει η Ευρώπη. Το έργο πρόκειται σύμφωνα μευπολογισμούς να ολοκληρωθεί μέχρι το 2050. “Η Σαχάρα έχει όλα ταπλεονεκτήματα: εγγύτητα στην Ευρώπη, ουσιαστικά καθόλου πληθυσμό καιπιο δυνατό ηλιακό φως” αναφέρει ο Τζορτζ Τζόφι, ερευνητής της περιοχήςΜαγκρέμπ στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ.

Το σχέδιο της Desertecπροσέλκυσε το ενδιαφέρον της αντασφαλιστικής Munich Re η οποία ανέλαβενα καταρτίσει επιχειρηματικό σχέδιο καθώς και τρόπους χρηματοδότησηςτου έργου. Οι βασικοί μέτοχοι αναζητούνται στην Ευρώπη λόγω τηςπολιτικής βούλησης πολλών ευρωπαϊκών κυβερνήσεων να μειώσουν τιςεκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 80% κάτω από τα επίπεδα του 1990.