Skip to main content

Οικονομία σε απόλυτο σοκ, αν δεν κλείσει η συμφωνία

Ποια θα είναι η αντίδραση θεσμών και αγορών σε περίπτωση που η Αθήνα αποφασίσει να μην πληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ την Παρασκευή, χωρίς συμφωνία.

Πώς θα αντιδράσουν οι θεσμοί και οι αγορές στην περίπτωση που η ελληνική κυβέρνηση αποφασίσει την Παρασκευή να μην πληρώσει τη δόση των 300 εκατ ευρώ στο ΔΝΤ; Μια πρώτη γεύση δόθηκε ήδη στη δευτερογενή αγορά ομολόγων, όπου τις προηγούμενες μέρες και ειδικά από την Κυριακή και μετά που κ. Νίκος Βούτσης είπε ότι υπάρχει ενδεχόμενο να μην καλυφθεί η υποχρέωση της 5ης Ιουνίου, οι αποδόσεις έφτασαν στα ύψη.

Αυτή η εξέλιξη όμως θα είναι μια απλά παρονυχίδα μπροστά στο τι πρόκειται να επακολουθήσει. Κι αυτό γιατί υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο ενός capital control, προκειμένου να αποτραπεί μια νέα, μαζική φυγή καταθετικών κεφαλαίων από τη χώρα, όπως επίσης και ενός νέου κύματος υποβαθμίσεων της ελληνικής οικονομίας από τους μεγάλους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Κατά πάσα πιθανότητα, θα ακολουθήσουν υποβαθμίσεις και των ελληνικών τραπεζών, αλλά και των ταμείων, ενώ θα μπει υπό τον έλεγχο των κεντρικών τραπεζών στις βαλκανικές χώρες, η εκεί τραπεζική παρουσία των ελληνικών πιστωτικών ομίλων. Οπως ακριβώς, δηλαδή, είχε συμβεί και στην περίπτωση των κυπριακών θυγατρικών στην Ελλάδα, πριν από τρία χρόνια.

Ο μόνος τρόπος για να αποφευχθεί όλο αυτό το εφιαλτικό σκηνικό είναι η χώρα να πληρώσει κανονικά τις υποχρεώσεις της. Και για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει επιτέλους να επιτευχθεί η συμφωνία.