Skip to main content

Σκουπιδότοπος μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς στην οδό Χαλκιδικής

Συνολική λύση για τα προβλήματα των λαϊκών αγορών προωθεί ο δήμος Θεσσαλονίκης. Χρεώνει καθυστερήσεις στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Πεταμένα μαρούλια, ντομάτες και κάθε είδους λαχανικά και φρούτα στους δρόμους, πατημένα τις περισσότερες φορές από διερχόμενα αυτοκίνητα και κάθε είδους σκουπίδια από τους πάγκους των μικροπωλητών συνθέτουν την εικόνα στην οδό Χαλκιδικής από την Π. Συνδίκα έως την 28ης Οκτωβρίου κάθε Παρασκευή μετά την ολοκλήρωση της λαϊκής αγοράς.

Φωτογραφία μετά το τέλος της λαϊκής αγοράς

Κιβώτια και κούτες, πολλές φορές και με προϊόντα σκορπισμένα στις άκρες του πεζοδρομίου, που γίνονται τροφή για αδέσποτα. Σακούλες, μπουκαλάκια νερού και ποτήρια του καφέ διασκορπισμένα στο δρόμο.

Φωτογραφία μετά τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς


Και όλα αυτά σε μια περιοχή όχι απομακρυσμένη (που και πάλι δεν θα ήταν δικαιολογημένη αυτή η εικόνα) αλλά μέσα σε μια πυκνοκατοικημένη γειτονιά της ανατολικής Θεσσαλονίκης.

Χαρακτηριστικές είναι οι φωτογραφίες οι οποίες δημοσιεύονται στη σελίδα active thessaloniki του Κωνσταντίνου Πέγκου, γραφίστα και ενεργού πολίτη της πόλης.

 

Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν κάτοικοι της περιοχής είναι διπλό και έχει να κάνει και με τους πωλητές λαϊκών αγορών, όσο και με τη δημοτική αρχή. Συγκεκριμένα, οι πωλητές δεν τακτοποιούν τα απορρίμματα τους όταν αποχωρούν από τη λαϊκή αγορά και η αρμόδια υπηρεσία καθαριότητας του δήμου, δεν μεταβαίνει στην περιοχή εγκαίρως για να καθαρίσει μετά τη λήξη λειτουργίας της στις 16.00. Μάλιστα, πολλές φορές τα οχήματα παρκάρουν πριν καθαριστεί η περιοχή, με αποτέλεσμα να σκουπίδια να μένουν κάτω από τα οχήματα.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, όπως σημειώνει ο κ. Πέγκος, «να μένουν υπολείμματα για μέρες, που γίνονται εστία μόλυνσης με τα ποντίκια να κάνουν βόλτες και να υπάρχει έντονη δυσοσμία ειδικά σε μέρη με υγρά υπολείμματα. Επίσης είναι πολύ εύκολο να γλιστρήσει κάποιος με απρόβλεπτα αποτελέσματα. Αν προσθέσουμε και τους άπλυτους κάδους και τα βρώμικα πεζοδρόμια, τότε έχουμε ένα εκρηκτικό μείγμα απειλής της δημόσιας υγείας».

Η απάντηση του Δ. Θεσσαλονίκης και η αδιαφορία ορισμένων πωλητών στη λαϊκή αγορά

 

Γνώστης της κατάστασης που διαμορφώνεται στην περιοχή της οδού Χαλκιδικής κάθε Παρασκευή είναι ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Καθαριότητας και Περιβάλλοντος Θανάσης Παππάς. Όπως ανέφερε στη Voria.gr έχει ήδη ζητήσει από την Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου να κοιτάξει το θέμα και να αντιμετωπιστεί εκτάκτως πέρα από το συνολικό σχεδιασμό για τις λαϊκές αγορές που προωθεί η δημοτική αρχή. «Εμείς θέλουμε μια συνολική λύση για το ζήτημα των λαϊκών αγορών, αλλά ζήτησα να αντιμετωπίζονται και τα επείγοντα προβλήματα, όπως της οδού Χαλκιδικής άμεσα. Έχουμε θέμα με την καθαριότητα και πρέπει επίσης οι δύο ψαραγορές να γίνουν μια» τόνισε ο κ. Παππάς.

Φωτογραφία μετά τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών Μακεδονίας- Θεσσαλίας- Θράκη Άγγελος Δερετζής ανέφερε στη Voria.gr ότι ήδη εδώ και πολύ καιρό έχει προτρέψει τα μέλη της να φροντίζουν για την καθαριότητα του χώρου. «Έχουμε ενημερώσει όλα τα μέλη μας να συγκεντρώνουν τα απορρίμματά τους σε μεγάλες σακούλες πίσω από τους πάγκους τους για να τα μαζεύουν πιο εύκολα και γρήγορα οι δήμοι. Κάποιοι δεν το τηρούν» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Δερετζής. Σύμφωνα με τον ίδιο για να λυθεί το ζήτημα, «πρέπει να υπάρχει σήμανση κάτω στο δρόμο για κάθε πάγκο, ώστε ο επόπτης Καθαριότητας (δήμου ή περιφέρειας) να γνωρίζει ποιος πωλητής ευθύνεται όταν βλέπει αυτή την ακαταστασία. Τέτοιο πράγμα δεν υπάρχει ακόμα».


Συλλογικό σχεδιασμό για όλες τις λαϊκές αγορές θέλει ο δήμος Θεσσαλονίκης – Επιρρίπτει ευθύνες για καθυστερήσεις στην Περιφέρεια


Πρόθεση, πάντως, της δημοτικής αρχής είναι να υπάρξει ένας συνολικός σχεδιασμός για τις λαϊκές αγορές, για τις οποίες η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε στη Διεύθυνση Λαϊκών Αγορών της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, η Περιφέρεια δεν ανταποκρίνεται και έχει ήδη καθυστερήσει εδώ και ένα χρόνο στο να προωθήσει τις απαραίτητες ενέργειες για τα ζητήματα των λαϊκών αγορών. «Η αρμόδια Διεύθυνση της ΠΚΜ δεν κάνει τίποτα. Ζητάω από τις υπηρεσίες του δήμου πλήρη καταγραφή των θεμάτων των λαϊκών αγορών. Εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, θα πάω στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και θα ζητήσω ή να συρρικνωθούν οι λαϊκές αγορές ή να μη δίνουν άλλες άδειες. Δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, πρέπει να μπει μια τάξη. Το υποσχεθήκαμε και εδώ και ένα χρόνο δεν έχει γίνει τίποτα, πρέπει να κινηθεί η Περιφέρεια», τόνισε ο κ. Παππάς.

Πρόταση του δήμου, η οποία διαμορφώθηκε σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Παραγωγών Πωλητών Λαϊκών Αγορών, είναι να ευπρεπιστούν οι εν λόγω αγορές και να αντιμετωπιστούν όλα τα προβλήματα. Συγκεκριμένα, να υπάρξει οριοθέτησή τους με αρχή, μέση και τέλος και να μην υπάρχουν παραβατικοί πάγκοι. Επίσης να υπάρξει στο οδόστρωμα διαγράμμιση των μέτρων που θα έχει κάθε πάγκος καθώς και αρίθμηση για κάθε ένα πωλητή ή παραγωγό.

Επιπλέον, να οριοθετηθούν οι ψαραγορές, οι οποίες δεν θα πρέπει να είναι κοντά σε σχολεία και να τοποθετηθούν κάδοι απορριμμάτων και ανακύκλωσης, καθώς και να καθοριστεί η στάθμευση και η διέλευση των οχημάτων, τα οποία δεν θα πρέπει να είναι πάνω στα πεζοδρόμια. Επίσης, να προωθηθεί ομοιομορφία και ενιαία αισθητική στους πάγκους. Οι πωλητές – παραγωγοί να καθαρίσουν το χώρο ευθύνης τους και να περισυλλέξουν σε ειδικές σακούλες τα απορρίμματά τους.