Skip to main content

«Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση» στον δήμο Θερμαϊκού

Η εκπροσώπηση του δήμου για το φετινό ECOCITY πραγματοποιείται από το 1ο Γυμνάσιο Περαίας, το Γυμνάσιο Επανομής και το 2ο Γυμνάσιο Μηχανιώνας

Ο Δήμος Θερμαϊκού, μέσω της Αντιδημαρχίας Παιδείας και με ρόλο συνδιοργανωτή, συμμετέχει φέτος ενεργά στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης πολιτών ECOMOBILITY, μια σημαντική δράση για την αλλαγή των συνθηκών και των συνηθειών μετακίνησης και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις πόλεις με τη δραστηριοποίηση των μαθητών των σχολικών μονάδων, η οποία υλοποιείται για 15η συνεχόμενη χρονιά από τον εθελοντικό Οργανισμό για το Αστικό Περιβάλλον ECOCITY, σε συνεργασία με σημαντικά Επιστημονικά Ιδρύματα και Οργανισμούς. Παράλληλη Εκστρατεία είναι η FREE MOBILITY, που αριθμεί τέσσερα χρόνια δράσης.

Η εκπροσώπηση του Δήμου για τη φετινή διοργάνωση πραγματοποιείται από τρία σχολεία, το 1ο Γυμνάσιο Περαίας, το Γυμνάσιο Επανομής και το 2ο Γυμνάσιο Μηχανιώνας, οι συμμετέχοντες μαθητές των οποίων θα παρουσιάσουν τις εργασίες τους για την «Οικολογική και Ανεμπόδιστη Μετακίνηση στην πόλη μας» σε εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 12 Μαρτίου 2018 και ώρα 18.00. Χώρος τέλεσης της εκδήλωσης έχει ορισθεί η αίθουσα Δημοτικού Θεάτρου Επανομής, στην οδό Αγ. Δημητρίου (όπισθεν Δημοτικού Καταστήματος Επανομής), στην Επανομή Θεσσαλονίκης, ενώ η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη σε όλους.

Στις Εκστρατείες ECOMOBILITY και FREE MOBILITY εμπλέκονται, φέτος, ομάδες μαθητών Γυμνασίων και Ειδικών Σχολείων από 32 μεγάλες πόλεις της χώρας, οι οποίοι συμμετέχουν,  εξετάζοντας τις συνθήκες κυκλοφορίας στην περιοχή τους σε τοπικό επίπεδο και τις συνήθειες μετακίνησης των συμπολιτών τους, με σκοπό τον εντοπισμό προβλημάτων, που επηρεάζουν το αστικό περιβάλλον και δημιουργούν συνθήκες εμποδισμού της ελεύθερης μετακίνησης.

Η έρευνα που πραγματοποιούν οι μαθητές οδηγεί σε λύσεις και προτάσεις, ώστε να βοηθηθεί η περιοχή στην οποία ζουν και το σχολείο που φοιτούν, υπό τη μορφή εργασιών, οι οποίες παρουσιάζονται και οι καλύτερες εξ αυτών θα βραβευθούν στην Τελετή Απονομής των Βραβείων, που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα στις 21 Απριλίου 2018.

Οι μαθητές της Εκστρατείας ECOMOBILITY, μόνοι τους και χωρίς επέμβαση ενηλίκων, παρουσιάζουν την εργασία τους με τον τρόπο που επιλέγουν οι ίδιοι, ενώ οι μαθητές των Ειδικών Σχολείων της Εκστρατείας FREE MOBILITY, μπορούν να συνεργαστούν με τους εκπαιδευτικούς τους ή και με άλλα Γυμνάσια της πόλης. Η εργασία που παρουσιάζεται μπορεί να συνοδεύεται από θεατρικό δρώμενο, τραγούδι, στίχους, διάφορες κατασκευές, μακέτες, ζωγραφική, έντυπα ή ό,τι άλλο επιθυμούν να συμπεριλάβουν.

Ευχαριστώντας τα παιδιά, τα οποία με «περίσσια ευθύνη, ευαισθητοποίηση, αγάπη για τον τόπο, αλλά κυρίως με γνώμονα το σεβασμό στο περιβάλλον και στο συνάνθρωπο», συμμετέχουν στο εγχείρημα αυτό, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού, κ. Μαυρομάτης, δεσμεύτηκε να λάβει σοβαρά υπόψη τις προτάσεις τους, «με στόχο να υλοποιήσει ό,τι είναι εφικτό και να προγραμματίσει στο εγγύς μέλλον ό,τι μπορεί να πραγματωθεί».