Skip to main content

Οικολόγοι Πράσινοι vs ΣΥΡΙΖαίων στη Θεσσαλονίκη - Καρφιά για Τσιρώνη

Στα... μαχαίρια τα στελέχη των Οικολόγων Πρασίνων και του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι «συνεργαζόμενοι» στην κυβέρνηση. Κριτική σε Τσιρώνη.

Σε... σύγκρουση έχουν έρθει σε τοπικό επίπεδο Θεσσαλονίκης στελέχη των Οικολόγων Πράσινων και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε εκδήλωση του δήμου Παύλου Μελά για τη δημιουργία ενός κοινωνικού μη κερδοσκοπικού συνεταιρισμού διαχείρισης των απορριμμάτων της περιοχής, προκλήθηκε ένταση ανάμεσα σε στελέχη των δυο κομμάτων, που συνεργάζονται σε κυβερνητικό επίπεδο.

Μπορεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, να προέρχεται από τους Οικολόγους Πράσινους, όμως οι διαφορές στη λογική των ζητημάτων περιβάλλοντος παραμένουν ανάμεσα στα στελέχη των δυο κομμάτων.

Ο κοινωνικός συνεταιρισμός, που προωθείται στο δήμο Παύλου Μελά, είναι το «καμάρι» των Οικολόγων της Θεσσαλονίκης, που υποστηρίζουν τέτοιες πρωτοβουλίες ως μια ευκαιρία για εναλλακτική διαχείριση των σκουπιδιών.

Κάνουν λόγο μάλιστα για «ένα συνεταιρισμό, που θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα όλοι οι πολίτες του δήμου (ένα άτομο – μία ψήφος), ανεξάρτητο από πολιτικά και οικονομικά συμφέροντα και με αυτόνομη και δημοκρατική λειτουργία».

Στην εκδήλωση που έγινε όμως, οι εισηγητές Κώστας Νικολάου και Δήμητρα Γωγάκου δέχτηκαν «επίθεση» μέλους του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ, όπως λένε οι Οικολόγοι Πράσινοι. Χαρακτηρίζουν το επεισόδιο «μελανό σημείο» και την επίθεση «αήθη».

«Φυσικά ο κάθε πολίτης έχει το δικαίωμα της γνώμης του την οποία όμως θα πρέπει να εκφράζει κόσμια με σεβασμό στους συμμετέχοντες, πολύ δε περισσότερο όταν εκπροσωπεί έναν πολιτικό χώρο, που βρίσκεται στην κυβέρνηση και προωθεί την εφαρμογή συγκεκριμένων αρχών στη διαχείριση των απορριμμάτων», αναφέρουν οι Οικολόγοι Πράσινοι της Θεσσαλονίκης.

Υπογραμμίζουν δε ότι «η νέα κυβέρνηση στοχεύει, μέσα από τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων, να σταματήσει τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος και τις συχνά υπερμεγέθεις εγκαταστάσεις διαχείρισης των σύμμεικτων απορριμμάτων, να σταματήσει την κερδοσκοπία μεγαλοεργολάβων του χώρου και να επιστρέψει τα χρήματα στους πολίτες, οι οποίοι προσφέρουν την πρώτη ύλη στον κύκλο της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των υλικών που καταλήγουν ως απορρίμματα».

Σε πολιτικό μάλιστα επίπεδο, πέρα από την καταδίκη της συγκεκριμένης συμπεριφοράς, οι Οικολόγοι Πράσινοι κάνουν λόγο για «παντελή έλλειψη κουλτούρας διαλόγου και συνεργασίας», ενώ σημειώνουν πως τέτοιες ενέργειες «δυναμιτίζουν την κοινωνική συνοχή και αποδυναμώνουν ξεκάθαρα τον κοινό αγώνα των πολιτών κατά της καύσης και της εφαρμογής εναλλακτικών λύσεων, ενώ στον αντίποδα λειτουργούν υπέρ της αδιαφάνειας και των μεγάλων περιφερειακών έργων διαχείρισης μέσω ΣΔΙΤ».

Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη ενόχλησή τους και μάλιστα κάλεσαν την τοπική οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ να τοποθετηθεί για τη συμπεριφορά των μελών της και επίσης «να καταδείξει τη θέση της πάνω στο συγκεκριμένο θέμα και εν τέλει να ξεκαθαρίσει αν συμφωνεί με τις επαναλαμβανόμενα διατυπωμένες θέσεις του κόμματός τους».

Την ίδια ώρα, η Οικολογική Κίνηση Θεσσαλονίκης απένειμε και τα φετινά οικολογικά αντι-βραβεία, που προέκυψαν ύστερα από ψηφοφορία. Το βραβείο «Πλανήτης Γη» πήρε η Monsanto, το βραβείο «Ελληνική Πρωτοπορία» πήρε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης (για την ενεργειακή πολιτική και τη δήλωση για το κυνήγι) και το βραβείο «Πρωτεύουσα των Βαλκανίων» πήρε ο δήμος Πυλαίας Χορτιάρτη (για την υπόθεση του οικισμού «Κισσός»).

Σημειώνεται ότι δεν τη... γλύτωσε ούτε ο οικολόγος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Γιάννης Τσιρώνης, ο οποίος «έφαγε κίτρινη», επειδή, όπως λένε οι ομοϊδεάτες του «φαίνεται να μην έχει βρει ακόμη το βηματισμό του, όπως δείχνει και μια σειρά ατυχών δηλώσεων για τα μεγάλα φράγματα, για τις περιβαλλοντικές οργανώσεις για την 'Ελληνικός Χρυσός', για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων, για τη μεταφορά των σκουπιδιών της Τρίπολης κ.ά.».

Φαίνεται πως αν συνεχίσει έτσι ο κ. Τσιρώνης του χρόνου θα είναι ο πρώτος οικολόγος που βραβεύεται για την αντιοικολογική δράση του...