Skip to main content

Ελεγχόμενη στάθμευση: Από τις 4 Δεκεμβρίου οι κλήσεις στους παραβάτες

Το θέμα δεν είναι να έχουμε έσοδα, αλλά το σύστημα να είναι αποτελεσματικό και να καταλάβουν τα οφέλη οι πολίτες, τόνισε η αντιδήμαρχος Οικονομικών.

Ομαλά κύλησε την πρώτη μέρα όπου εφαρμόστηκε το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, με τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης να εμφανίζεται ικανοποιημένη.

Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου – Πολυχρονιάδου, η διοίκηση είναι αποφασισμένη το σύστημα να αστυνομευτεί. «Το θέμα δεν είναι να έχουμε έσοδα, αλλά να είναι αποτελεσματικό και να καταλάβουν τα οφέλη όλοι οι πολίτες», τόνισε η κ. Αγγελίδου. Σύμφωνα με την ίδια, έως τις 4 Δεκεμβρίου οι δημοτικοί αστυνομικοί θα δίνουν προειδοποιητικά σημειώματα ενώ από την επομένη θα αρχίσουν να «πέφτουν» οι κλήσεις προς τους παραβάτες.

«Προφανώς δεν θα λύσει το πρόβλημα, ωστόσο, πρέπει να αποκατασταθεί ο νόμος και η τάξη», τόνισε ο δήμαρχος Γιάννης Μπουτάρης, αναφερόμενος στο σύστημα της ελεγχόμενης στάθμευσης. Μιλώντας από το βήμα του δημοτικού συμβουλίου, η αρμόδια αντιδήμαρχος επανέλαβε ότι για πρώτη φορά διασφαλίζονται θέσεις μονίμων κατοίκων. «Στις θέσεις των κατοίκων του κέντρου έχουν προοριστεί πάνω από 2.500 – 3.000 θέσεις, οι οποίες βρίσκονται σε ζωτικούς δρόμους, αλλά όχι στους κεντρικούς, όπου θέλουμε να παρκάρει ο επισκέπτης, ώστε να τονωθεί και η επιχειρηματικότητα», τόνισε η κ. Αγγελίδου.

«Δεν αυξάνουμε τις θέσεις σταθμεύσεις, απλώς αλλάζουμε τον τρόπο διαχείρισής τους», υπογράμμισε. Ξεκαθάρισε ότι δεν έχει γίνει καμία αύξηση στα τέλη στάθμευσης, τα οποία παραμένουν στα 1,70 την ώρα.

Για ανικανότητα κατηγόρησε τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Σταύρος Καλαφάτης. «Για άλλη μία φορά αποδεικνύεται ότι αυτή η διοίκηση είναι ανίκανη να διαχειριστεί και τα πιο απλά πράγματα. Κάνει το ένα λάθος πίσω από το άλλο και είναι έτοιμη να ρίξει το φταίξιμο σε όλους τους υπόλοιπους. Εν προκειμένω στους Θεσσαλονικείς, που παρκάρουν όπου βρουν. Το είπε, εξάλλου, ο ίδιος ο δήμαρχος, στη συνέντευξη τύπου που έδωσε, ότι το νέο σύστημα θα κάνει τη ζωή ποδήλατο στους μόνιμα παραβατικούς. Λες και φταίνε όλοι αυτοί που δεν υπάρχουν θέσεις στάθμευσης και αναγκάζονται να παρατάνε τα αυτοκίνητά τους όπου να ΄ναι. Για να τους βοηθήσει να αναπτύξουν παιδεία, μειώνει ακόμη περισσότερο τις θέσεις στάθμευσης», είπε από την πλευρά», τόνισε.

Όπως εξήγησε ο κ. Καλαφάτης, συνολικά 6.054 θα είναι οι δωρεάν θέσεις για τους μόνιμους κατοίκους και 1.987 για τους επισκέπτες. «Οι μόνιμοι κάτοικοι, είναι υπερδιπλάσιοι! Θα αναγκαστούν, λοιπόν, ή να χρυσοπληρώνουν τη θέση στάθμευσης, αφού σίγουρα δεν φταίνε αυτοί που οι πολυκατοικίες τους δε διαθέτουν πυλωτές, ή θα… μετακομίσουν». «Δήμαρχε, τι θέλεις στην πραγματικότητα; Θέλεις μήπως να φύγουν οι μόνιμοι κάτοικοι; Θέλεις, τελικά, μια πόλη με ζωντανό κέντρο στο οποίο να κατοικούν άνθρωποι, η επιθυμείς μια πόλη της οποίας το κέντρο θα’ ναι έρημο; Ακόμη περιμένουμε να κάνει πράξη ο δήμαρχος την υπόσχεσή του, ότι θα εξασφαλίσει, σε συνεργασία με τους ιδιοκτήτες πάρκινγκ του κέντρου, καλύτερες τιμές για τους μόνιμους κατοίκους», σημείωσε. Ο κ. Καλαφάτης υπογράμμισε πως για να πετύχει το σύστημα χρειάζεται αστυνόμευση. «Πού θα βρείτε τους δημοτικούς αστυνομικούς που απαιτούνται; Τους υπολογίζει σε 150 ο κατασκευαστής του συστήματος κι εσείς μπορείτε να βγάλετε στο δρόμο, ανά βάρδια, περίπου 30. Πολύ φοβόμαστε ότι η εικόνα στους δρόμους της Θεσσαλονίκης θα παραμείνει η ίδια», ανέφερε.