Skip to main content

Αλλαγές στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης- Η πρώτη εβδομάδα του THESi

Πώς θα αντιμετωπιστεί το έλλειμμα 500 θέσεων που εντοπίστηκε. Επιπλέον δρόμοι στο σύστημα, τι λέει η εταιρεία για την πρώτη εβδομάδα του THESi.

Σε τροποποίηση της απόφασης για τον καθορισμό οδών εφαρμογής του νέου συστήματος ελεγχόμενης στάθμευσης προχωρά η δημοτική αρχή, μετά το έλλειμμα που εντοπίστηκε στις θέσεις στάθμευσης τόσο των επισκεπτών όσο και των μόνιμων κατοίκων.

Συγκεκριμένα, προέκυψε ότι ο τελικός αριθμός των νομίμων προς εκμετάλλευση θέσεων στάθμευσης δεν υπερβαίνει τις 1.483, δηλαδή υπάρχει έλλειμμα 504 θέσεων. Για το έλλειμμα στις θέσεις των μονίμων κατοίκων, ενώ από τη Σύμβαση προβλέπεται ο αριθμός των 6.054 θέσεων, κατά τη μελέτη της εφαρμογής προέκυψαν 2.958 άρα το έλλειμμα διαμορφώνεται στις 3.096 θέσεις.

Όπως εξήγησε η αρμόδια αντιδήμαρχος Οικονομικών Άννα Αγγελίδου, «το έλλειμμα αυτό στις θέσεις είναι η διαφορά μεταξύ της μελέτης εφαρμογής για το σύστημα ελεγχόμενης και της κανονιστικής απόφασης του 2013. Έπρεπε να υπάρχει τροποποίηση καθώς έχουν υπάρξει μεταβολές, λόγω αναπλάσεων σε περιοχές του κέντρου».

Ωστόσο, οι θέσεις αυτές έχουν αντικατασταθεί με νέες τόσο σε δρόμους της Α΄ κοινότητας, όσο και σε δρόμους της Ε΄ κοινότητας.

Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία χθες στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής, με τα μέλη της παράταξης «Εντάξει» να ψηφίζουν κατά και λευκό ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Κουράκης.

Επιπλέον δρόμοι στο σύστημα στάθμευσης

Το νέο Σύστημα, το THESi, ξεκίνησε πιλοτικά την εφαρμογή του στις 13 Νοεμβρίου στο σύνολο της Γ’ Δημοτικής Κοινότητας καθώς και σε τμήματα της Α΄ Δημοτικής Κοινότητας και συγκεκριμένα στις οδούς, όπου υπάρχει η ειδική πινακίδα σήμανσης THESi.

Αυτή την εβδομάδα προστέθηκαν επιπλέον δρόμοι, στους οποίους έγινε η απαραίτητη διαγράμμιση. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την κοινοπραξία, το σύστημα ελεγχόμενης λειτουργεί πλέον και στις οδούς Εθνικής Αμύνης, Αγγελάκη, Π. Πατρών Γερμανού και Φιλίππου στα υπαίθρια πάρκινγκ. 

Στην πλήρη του ανάπτυξη το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης  θα εξυπηρετεί και την Ε’ Δημοτική Κοινότητα της πόλης.

Σύμφωνα με τον δήμο Θεσσαλονίκης και την κοινοπραξία, έως τις 31 Δεκεμβρίου οι μόνιμοι κάτοικοι θα εξακολουθούν να σταθμεύουν ελεύθερα στις θέσεις μόνιμων κατοίκων, καθώς η Δημοτική Αστυνομία θα αναγνωρίζει το σήμα «Θ» του παλαιού συστήματος. Παράλληλα, μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει όλοι οι μόνιμοι κάτοικοι που επιθυμούν να εξακολουθήσουν να έχουν δωρεάν στάθμευση στην περιοχή τους, να έχουν προμηθευτεί  την ειδική κάρτα μόνιμου κάτοικου του THESi.

Το Σύστημα Ελεγχόμενης Στάθμευσης αστυνομεύεται κανονικά από τη Δημοτική Αστυνομία από την έναρξη της λειτουργίας του.

Με το νέο σύστημα δεν προκύπτει ανάγκη επιστροφής του οδηγού στο αυτοκίνητο, για να τοποθετήσει ξυστή κάρτα.  Το THESi βασίζει τη λειτουργία του στον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος, καθώς η χρέωση του χρόνου στάθμευσης αλλά και ο έλεγχος νομιμότητας ή μη της στάθμευσης γίνονται βάσει του αριθμού κυκλοφορίας. 

Καινοτομία του νέου συστήματος στάθμευσης είναι η δυνατότητα εγγραφής στην εφαρμογή (app) ParkPal. Ο εγγεγραμμένος χρήστης έχει τη δυνατότητα πληρωμής ανά λεπτό στάθμευσης καθώς και τη δυνατότητα επιλογής ανάμεσα σε διαφορετικούς τρόπους πληρωμής: με φωνητική κλήση, με sms, μέσω smartphone ή tablet.

Ικανοποίηση στην εταιρεία για την πρώτη εβδομάδα

Χωρίς προβλήματα κύλησε η πρώτη εβδομάδα για το νέο σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης, THESi, στον κεντρικό δήμο, την ώρα που η δημοτική αρχή προχωρά σε τροποποίηση των οδών που εφαρμόζεται.  

H κοινοπραξία Intrakat και Intrasoft International, η οποία εγκατέστησε και λειτουργεί το σύστημα, μετά την ανάθεση από τη δημοτική αρχή, εμφανίζεται ικανοποιημένη από την λειτουργία του συστήματος.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε στη Voria.gr ο μηχανολόγος – μηχανικός, εκπρόσωπος της κοινοπραξίας Αλέξανδρος Αντύπας, «πήγε πολύ καλά η πρώτη εβδομάδα και οι πολίτες άρχισαν να μαθαίνουν πως λειτουργεί το σύστημα».

Όπως εξήγησε, δεν παρουσιάστηκαν προβλήματα τις πρώτες ημέρες εφαρμογής, ούτε υπήρξαν αντιδράσεις από την πλευρά των πολιτών. «Είμαστε συνέχεια έξω στο δρόμο και βλέπουμε πως κυλάει το σύστημα. Δεχόμαστε θετικά σχόλια, καθώς οι πολίτες έχουν καταλάβει πως το σύστημα λειτουργεί προς όφελός τους», υπογράμμισε ο κ. Αντύπας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ήδη αρκετοί δημότες αγοράζουν χρόνο στάθμευσης μέσω POS, τα οποία έχουν τη δυνατότητα να βρουν σε 400 και πλέον σημεία (περίπτερα, μίνι μάρκετ, πρακτορεία ΟΠΑΠ). Είναι χαρακτηριστικό ότι υπήρχε εναλλαγή των οχημάτων που στάθμευαν στις θέσεις των επισκεπτών.

Την εβδομάδα που πέρασε οι μόνιμοι κάτοικοι που στάθμευαν σε θέσεις επισκεπτών λάμβαναν μια προειδοποιητική - ενημερωτική κλήση από τους άντρες της δημοτικής αστυνομίας. Ωστόσο, από τις 4 Δεκεμβρίου, όταν θα σταθμεύουν σε θέσεις επισκεπτών θα λαμβάνουν κανονική κλήση.