Skip to main content

Ιγνατίoυ: Δεν υπήρξε διεθνής συνωμοσία για να μπει η Ελλάδα στην κρίση

Ο γνωστός ανταποκριτής παρουσίασε απόψε στη Θεσσαλονίκη το βιβλίο του «Τρόικα: Ο δρόμος προς την καταστροφή». Πλήθος κόσμου στην παρουσίαση.

Το βιβλίο του "Τρόικα: Ο δρόμος προς την καταστροφή" παρουσίασε απόψε και στη Θεσσαλονίκη ο δημοσιογράφος, Μιχάλης Ιγνατίου.

Τον συγγραφέα προλόγισαν οι δημοσιογράφοι, Παντελής Σαββίδης, Σταύρος Τζίμας και Στέφανος Διαμαντόπουλος, ο οποίος συντόνισε και την εκδήλωση.

Στην παρουσίαση του βιβλίου στον Ιανό παραβρέθηκε πλήθος κόσμου και ντόπια πολιτικά πρόσωπα από όλα τα κόμματα.

Μιχάλης Ιγνατίου

Ο κ. Ιγνατίου δεν επέρριψε ευθύνες σε παράγοντες του εξωτερικού για το γεγονός ότι η χώρα μας μπήκε στην κρίση. Δεν υπήρξε δηλαδή, σύμφωνα με τα σημαντικά ντοκουμέντα που συγκέντρωσε από προσωπική έρευνα ακόμη και σε απόρρητα έγγραφα, κάποια διεθνής... συνωμοσία για να μπει η Ελλάδα στην κρίση.

Απέδωσε τις ευθύνες στις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας πως ενώ είχαν προειδοποιηθεί εγκαίρως απέφυγαν να λάβουν τα αναγκαία, αλλά πολύ πιο... ελαφρά μέτρα από αυτά που ακολούθησαν με το πρώτο και το δεύτερο μνημόνιο.

Ο κ. Ιγνατίου μάλιστα δε χάιδεψε αυτιά. Επέρριψε ευθύνες στους πολίτες, οι οποίοι αν άκουγαν για μέτρα από τις κυβερνήσεις Καραμανλή και Παπανδρέου θα έβγαιναν, όπως είπε, στους δρόμους. Ο υπερκαταναλωτικός τρόπος ζωής στον οποίο είχε συνηθίσει η ελληνική κοινωνία οδήγησε, σύμφωνα με το συγγραφέα στην κρίση.

Μίλησε επίσης για το ΔΝΤ, το οποίο καλύπτει εκ του σύνεγγυς, λέγοντας ότι ενώ έκανε την αυτοκριτική του για τα λάθη του πρώτου μνημονίου, δεν ανέλαβε όλες τις ευθύνες που του αναλογοΰν.

Η παρουσίαση ήταν ιδιαίτερα ζωντανή και ετέθησαν πολλά ερωτήματα από τους παριστάμενους.

Ο κ. Ιγνάτιου είπε ότι η έρευνα είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της δουλειάς των δημοσιογράφων. "Δεν έκανα έρευνα για να κατηγορήσω κανέναν", είπε, ενώ σημείωσε ότι ο Ντομινίκ Στρος Καν ως επικεφαλής του ΔΝΤ βοήθησε Ελλάδα.

"Εάν οι Γερμανοί άφηναν να γίνει η αναδιάρθρωση θα ηταν αλλιώς... Φταίνε οι Γερμανοί", δήλωσε ο συγγραφέας και σημείωσε ότι, αν η Ελλάδα ηταν ιδιωτική εταιρεία θα είχε χρεοκοπήσει... Η αναδιάρθρωση σύμφωνα με έγγραφα δεν έγινε διότι δεν το ζητήσαμε, είπε, αλλά δεν το ήθελε ούτε τότε διοικητής της ΕΚΤ, Τρισέ,  ούτε οι Γερμανοί (ηταν πιο ισχυρή η άποψή τους).

"Πέντε μέρες μετά το μνημόνιο με κάλεσε ο Στρος Καν διότι έλεγα στο Mega και στην εφημερίδα Έθνος ότι το ΔΝΤ μας επέβαλε το μνημόνιο. Όχι -είπε- δεν το επιβάλλαμε, το επέλεξαν! Τι θα γινόταν εάν η αναδιάρθρωση γινόταν την άνοιξη του 2010, ρωτήσαμε τον Στρος Καν, στο τέλος της συγγραφής του βιβλίου. Απάντησε ότι οι ´´δανειστές θα έπρεπε να είχαν το θάρρος να αναλάβουν τις ευθύνες τους από νωρίς´´. Η Ελλάδα μπορούσε τότε να τους ταρακουνήσει. Τριάντα δισεκατομμύρια ευρώ δάνειο θα έπαιρνε η Ελλάδα εάν έκανε δεκτή την αναδιάρθρωση κι όχι 110 και στη συνέχεια συνολικά 450 δις ευρώ. Για το έγκλημα αυτό ευθύνεται η Γερμανία, πρωτίστως ο Τρισέ, αλλά και η Ελλάδα", τόνισε.

Μιχάλης Ιγνατίου (1)