Skip to main content

Ηγείται της «κούρσας» εξαγοράς της Galenika η Alapis

Το μεγάλο φαβορί για την εξαγορά της κρατικής φαρμακευτικής εταιρίας της Σερβίας Galenika είναι μέχρι στιγμής η ελληνική φαρμακευτική εταιρία Alapis, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Voria.gr ο γενικός σύμβο
του Φώτη Λώλα
lolas@voria.gr


Το μεγάλο φαβορί για την εξαγορά του 100% της κρατικής φαρμακευτικής εταιρίας της Σερβίας Galenika, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ιδωτικοποίησης, φέρεται να είναι η ελληνική φαρμακευτική εταιρία Alapis. Το ενδιαφέρον της ελληνικής φαρμακευτικής για τη Galenika επιβεβαίωσε με δηλώσεις του στο ειδησεογραφικόπρακτορείο Tanjug ο γενικός διευθυντής της Alapis, Ιωάννης Γεωργακόπουλος.

Η σερβική κυβέρνηση έχει καλέσει τους υποψήφιους μνηστήρες της Galenika να καταθέσουν μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου αναλυτικά στοιχεία που να αποδεικνύουν την επενδυτική τους δύναμη, ώστε να αποκτήσουν τα σχετικά τεύχη δημοπράτησης έναντι 10.000 ευρώ.

Ακολούθως,οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να καταθέσουν την προσφορά τους μέχρι τις 19Μαρτίου, η οποία όμως δεν θα είναι δεσμευτική αλλά «ενδεικτική», καθώςη σερβική υπηρεσία ιδιωτικοποιήσεων δεν θέλει να δεσμευτεί. «Πρόκειταιγια μια πρωτοφανή διαδικασία που μέσω της οποίας η σερβική κυβέρνησηπροσπαθεί να επιλέξει την πιο συμφέρουσα προσφορά», εξηγεί στη Voria.gr ο γενικός σύμβουλος ΟΕΥ Β΄στο Βελιγράδι, Στυλιανός Λιάγγης.

Ο ίδιος αναφέρει πως στη Σερβία η Alapis φέρεται να έχει σημαντικό προβάδισμα στη διαδικασία απόκτησης της Galenika, ενώ, ήδη, βρίσκεται στο Βελιγράδι μέλος της διοίκησης της φαρμακευτικής εταιρίας Sumadijalek, την οποία η ελληνική φαρμακευτική είχε εξαγοράσει τον Ιανουάριο του 2008. Ως υποψήφια αγοράστρια για τη Galenika παρουσιαζόταν και η γερμανική Stada, ιδιοκτήτρια της Hemofarm, κάτι το οποίο διέψευσε, ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας.

Το σέρβικο κράτος, όπως έχει γνωστοποιήσει ο υπουργός Οικονομίας και Περιφερειακής συνεργασίας της Σερβίας, Μλάντιαν Ντίνκινς, ζητά τουλάχιστον 200 εκατ. ευρώ για το 100% του μετοχικού πακέτου της  Galenika.

Σημαντική η προίκα της Galenika

Με την εξαγορά της σερβικής εταιρίας η Alapis στοχεύει στηνενίσχυση της θέσης της στην αγορά φαρμάκων της Σερβίας, αλλά και στηναύξηση του όγκου των εξαγωγών της σε περιφερειακό επίπεδο, καθώς ηGalenika αποτελεί τη μεγαλύτερη σερβική φαρμακοβιομηχανία ελέγχονταςπερίπου το ένα τρίτο της εγχώριας αγοράς φαρμάκων.

Η «προίκα»της Gale­nika είναι πολύ σημαντική, καθώς ολοκληρώνει μία υπερσύγχρονη νέα παραγωγικήμονάδα κόστους άνω των 46 εκατ. ευρώ, η οποία διαθέτει μηχανολογικόεξοπλισμό αξίας 26 εκατ. ευρώ. H εταιρεία με προσωπικό άνω των 2.800 ατόμων και ευρεία γκάμα παραγόμενων φαρμάκων πραγματοποιεί και εξαγωγές σε χώρες της Nοτιοανατολικής Eυρώπης, της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, στην Aφρική κά.