Skip to main content

Οι...fit συνταξιούχοι της Γερμανίας

Παρατηρώντας αυτή την τάση, γυμναστήρια και γυμναστές, προσαρμόζουν τα προγράμματα άθλησης στους άνω των 60

Πόδια, κοιλιά, στήθος - τουλάχιστον τρεις ώρες περνάει ο Χέλμουτ στα όργανα γυμναστικής. Ο Χέλμουτ είναι 85 ετών. Στο γυμναστήριο στην πόλη Μπέργκις Γκλάντμπαχ, όπου είναι μέλος έρχεται συχνά. «Τα εγγόνια μου λένε συνέχεια να μην το παρακάνω».

Στο γυμναστήριο όμως δεν είναι ο μόνος ηλικιωμένος. Πολλοί γκριζομάλληδες γυμνάζονται στα ποδήλατα, τα ελλειπτικά ή το διάδρομο. «Best Ager» τους ονομάζουν οι επαγγελματίες του χώρου. Πρόκειται για ένα κοινό το οποίο αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, όπως φάνηκε και την περασμένη Πέμπτη στην Κολωνία όταν η διεθνής έκθεση fitness FIBO άνοιξε τις πύλες της. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Εργοδοτών Γερμανικών Γυμναστηρίων (DSSV), το 2017 περίπου 1,33 εκ. από τα συνολικά 10,6 εκ. εγγεγραμμένα μέλη γυμναστηρίου στη Γερμανία ήταν άνω των 60 ετών. Καταγράφηκε αύξηση της τάξης του 20% μέσα σε τέσσερα χρόνια. Ένα σημαντικό ποσοστό του συνολικού τζίρου των γυμναστηρίων για το 2017, ύψους 5,2 δις ευρώ προέρχεται από τα μέλη άνω των 50 ετών.

Υγεία αλλά και… ομορφιά

Ο μέσος όρος ηλικίας των μελών του γυμναστηρίου στο Μπέργκις-Γκλάντμπαχ είναι γύρω στα 50. «Οι περισσότεροι θέλουν να παραμείνουν αθλητικοί και υγιείς. Όσο περνάει η ηλικία η εξωτερική εμφάνιση δεν είναι πια τόσο σημαντική», λέει ο διευθυντής του γυμναστηρίου Βίλαντ Βέστχοφ.

Αυτό δεν ισχύει για όλους πάντως: «Θέλω να παραμείνω υγιής και να έχω μια ωραία σιλουέτα» λέει η Μόνικα Σμίτερ, 72 χρόνων. Στα όργανα που γυμνάζουν τους κοιλιακούς μύες και τους γλουτούς σηκώνει βάρη γεμάτη ενέργεια. «Αυτό είναι καλό για τους μηρούς, πρέπει να παραμένουν σφιχτοί. Και γυμνασμένοι κοιλιακοί για μας τις γυναίκες είναι πολύ σημαντικοί». Τρεις φορές την εβδομάδα πηγαίνει στο γυμναστήριο, συνήθως τα πρωινά όταν έρχονται οι περισσότεροι συνταξιούχοι.

Οι πιο επίμονοι πελάτες

Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πελάτες χρειάζονται ειδική μεταχείριση: αναλυτικές εξετάσεις για την κατάσταση της υγείας τους, πρόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους και ειδικά τμήματα για την εκγύμναση της πλάτης. Από την άλλη πλευρά όμως, οι συνταξιούχοι είναι συχνά πιο επίμονοι από τους νεότερους. Σίγουρα επειδή έχουν και περισσότερο χρόνο.

Στα 73 του ο Κλέμενς Μπέργκχαους λέει: «Εδώ και δέκα χρόνια, από τότε που σταμάτησα τη δουλειά, γυμνάζομαι τρεις φορές την εβδομάδα. Στόχος μου είναι να είμαι σε καλή σωματική φόρμα και αυτό είναι σημαντικό για την ψυχολογία».

dpa / Αλεξάνδρα Κοσμά

Πηγή: Deutsche Welle