Skip to main content

Ύφεση 1-1,5% για το 2016 βλέπει το ΙΟΒΕ - Ανάγκη για επενδύσεις

Οι αβεβαιότητες και τα ρίσκα για το 2016 είναι μεγάλα, τονίζει σε έκθεσή του το ΙΟΒΕ. Προβληματισμός για την πορεία των επενδύσεων.
Ύφεση της ελληνικής οικονομίας της τάξης του 1-1,5% για το 2016 προβλέπει το ΙΟΒΕ, εφόσον κλείσει η αξιολόγηση των διεθνών πιστωτών της χώρας και γυρίσει η οικονομία σε θετικούς ρυθμούς στο μέσο του έτους.
 
Στην πρώτη έκθεσή του για τη νέα χρονιά, το ΙΟΒΕ σημειώνει πως με βάση και τον απολογισμό του τελευταίου τριμήνου του 2015 οι αβεβαιότητες και τα ρίσκα είναι μεγάλα, ως συνέχεια της τάσης που διαμορφώθηκε μετά την επιβολή των capital controls.
 
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του ΙΟΒΕ, Νίκο Βέττα, το εξωτερικό εμπόριο θα κινηθεί, κατά πάσα πιθανότητα θετικά, ενώ για την κατανάλωση αναμένεται μικρή μείωση. Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις επενδύσεις, τον «ασθενή κρίκο» σε σχέση με το ΑΕΠ. Επιτακτικός παραμένει, κατά το ΙΟΒΕ, ο στρατηγικός προσανατολισμός της οικονομικής πολιτικής.

Σημειώνεται πως η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά περίπου 0,5% πέρυσι, ποσοστό μικρότερο έναντι της προηγούμενης εκτίμησης (1,5-2%), η οποία αποδίδεται στον ισχυρό τουρισμό, στο φθηνότερο κόστος ενέργειας και στην αποδυνάμωση του ευρώ, που βοήθησαν στο ισοζύγιο πληρωμών.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η ύφεση το 2015 εκτιμάται γύρω στο 0,5%, λιγότερο απ' όσο ήταν η εκτίμηση όταν η οικονομία μπήκε στη φάση των capital controls.