Skip to main content

Ιερώνυμος: Η πατρίδα μας χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία

Όσα χρήματα και αν δαπανήσουμε, αν έχουμε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τον πλησίον δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα, είπε ο αρχιεπίσκοπος.

«Η αγάπη, το ενδιαφέρον και η αγωνία για τον άλλο άνθρωπο είναι το πρώτο φάρμακο», τόνισε ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος κατά την εκδήλωση για την συμπλήρωση 50 ετών λειτουργίας του Κέντρου Παιδοψυχικής Υγιεινής Αθηνών (ΚΠΨΥ). Επισήμανε, μάλιστα, ότι «όσα χρήματα και αν δαπανήσουμε, αν έχουμε ανθρώπους που δεν ενδιαφέρονται για τον πλησίον δεν θα έχουμε καλά αποτελέσματα». Σε αυτό το σημείο του λόγου του, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας, διότι «η πατρίδα μας χρειάζεται κατανόηση και συνεργασία».

Επιπρόσθετα, ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος έκανε λόγο για τις πολλές δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτούς τους χώρους, ευχαρίστησε όσους συνέβαλαν στη δημιουργία του Κέντρου και υπογράμμισε ότι σήμερα, πενήντα χρόνια μετά, «έχουμε μεγαλύτερη υποχρέωση, γιατί έχουμε μεγαλύτερες δυνατότητες να κάνουμε πράγματα».

Ανέφερε παραδείγματα από την εποχή που ήταν μητροπολίτης Θηβών και μοιράστηκε προσωπικά του βιώματα από την επαφή του με αντίστοιχα Κέντρα και Οικοτροφεία. Ακόμη, έκανε αναφορά στο Ψυχιατρικό Άσυλο της Λέρου για το οποίο είχε γυριστεί κρυφά ντοκιμαντέρ από το BBC και για την απόφαση να δημιουργήσει η Εκκλησία ένα οικοτροφείο με στόχο να φιλοξενήσει τους τροφίμους, με εξαιρετικά αποτελέσματα, «όχι γιατί είχαμε φάρμακα ή χρήματα, αλλά λόγω του περιβάλλοντος, των ανθρώπων που βοήθησαν και την κοινωνία, ενώ την ίδια ώρα υπάρχουν σε άλλα μέρη αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες για την ίδρυση αντίστοιχων κέντρων».

Επ' αυτού έφερε ως παράδειγμα ένα ειδικό σχολείο που ετοιμάζει η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, για το οποίο υπήρξαν αντιδράσεις από κατοίκους, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει τρία χρόνια.

Τον αρχιεπίσκοπο συνόδευαν ο πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής αρχιμανδρίτης Συμεών Βολιώτης και ο γενικός αρχιερατικός επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος Αδαμάντιος Αυγουστίδης.