Skip to main content

Υεμένη: Τουλάχιστον 26 νεκροί σιίτες αντάρτες σε αεροπορική επιδρομή

Οι επιδρομές καταγράφηκαν την ώρα που σημειώνεται αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη ανάμεσα σε κυβερνητικές δυνάμεις και τους αντάρτες Χούθι.

Τουλάχιστον 26 μαχητές των Χούθι της Υεμένης σκοτώθηκαν την Κυριακή σε αεροπορικές επιδρομές οι οποίες αποδόθηκαν στη συμμαχία υπό τη Σαουδική Αραβία και είχαν στόχο ένα στρατόπεδο εκπαίδευσης στην επαρχία Χάτζα, όπως δήλωσαν πηγές προσκείμενες στις υπηρεσίες ασφαλείας.

Σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στους σιίτες αντάρτες, τις οποίες επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο, ανάμεσα στους νεκρούς είναι ο διοικητής του στρατοπέδου Άμαρ Αλ Τζάραμπ.

Στην ίδια περιοχή, επλήγη επίσης μια αποθήκη οπλισμού η οποία περιείχε ρουκέτες, κατά τις ίδιες πηγές.

Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, οι επιδρομές καταγράφηκαν την ώρα που σημειώνεται αναζωπύρωση των εχθροπραξιών στην Υεμένη ανάμεσα στις δυνάμεις που πρόσκεινται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση, η οποία υποστηρίζεται από τη συμμαχία υπό σαουδαραβική διοίκηση, και τους αντάρτες Χούθι, οι οποίοι φέρονται να διαθέτουν την υποστήριξη του Ιράν.

Δυνάμεις που πρόσκεινται στην κυβέρνηση του προέδρου Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Αλ Χάντι ανακατέλαβαν την Πέμπτη την πόλη Χούχα και το λιμάνι της στην Ερυθρά Θάλασσα (δυτικά), έπειτα από μάχες στις οποίες σκοτώθηκαν δεκάδες άνθρωποι, σύμφωνα με αξιωματούχους στην περιοχή και ιατρικές πηγές.

Την Κυριακή, όταν οι αντάρτες Χούθι άνοιξαν πυρ με ρουκέτες Κατιούσα εναντίον θέσεων των φιλοκυβερνητικών δυνάμεων στη Χούχα σκοτώθηκε ένα κοριτσάκι έξι ετών και τραυματίστηκαν άλλοι πέντε άμαχοι, ανάμεσά τους μια γυναίκα, σύμφωνα με κατοίκους.

Μάχες ανάμεσα σε αντάρτες και δυνάμεις προσκείμενες στην κυβέρνηση αναφέρθηκαν επίσης στη Χέις, 39 χιλιόμετρα ανατολικά από τη Χούχα, και στην πόλη Τουχάιτα, 49 χιλιόμετρα βόρεια από τη Χούχα.

Το Σάββατο, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κλιμάκωση των μαχών κατά μήκος των ακτών της Υεμένης στην Ερυθρά Θάλασσα, κοντά σε «πυκνοκατοικημένες αστικές περιοχές». «Απευθύνουμε έκκληση σε όλα τα εμπόλεμα μέρη» να «προστατεύουν τους άμαχους», τόνισε ο Ρομπέρ Μαρντινί, επικεφαλής των επιχειρήσεων της ΔΕΕΣ στην Εγγύς και τη Μέση Ανατολή.

Από τον Μάρτιο του 2015 ο πόλεμος στην Υεμένη έχει στοιχίσει τη ζωή σε τουλάχιστον 8.750 ανθρώπους ενώ οι τραυματίες υπολογίζεται ότι ανέρχονται σε τουλάχιστον 50.600. Μεγάλο μέρος των θυμάτων είναι άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

(Φωτογραφία αρχείου)