Skip to main content

Ιδού η πρόταση 47 σελίδων της ελληνικής κυβέρνησης προς τους Θεσμούς

Τι προτείνει η ελληνική κυβέρνηση για πλεόνασμα, ΦΠΑ, έκτακτη εισφορά και φόρο πολυτελείας. Ολόκληρο το 47σελιδο κείμενο.

Στη δημοσιότητα δίνει το Tagesspiegel την πρόταση, 47 σελίδων, που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς το βράδυ της Δευτέρας (δείτε ολόκληρη την πρόταση στα αγγλικά εδώ)

Στο κείμενο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα 0,6% του ΑΕΠ φέτος, 1,5% το 2016, 2,5% το 2017 και 3,5% έως το 2022.

Σε ό,τι αφορά το μείζον θέμα του ΦΠΑ, προβλέπονται τρεις συντελεστές 6%, 11% και 23%. Ο χαμηλός συντελεστής αφορά μόνο  φάρμακα, θέατρα και βιβλία.

Στο 11% μεταφέρονται, σύμφωνα με την ελληνική πρόταση, εφημερίδες, περιοδικά, «βασικά και φρέσκα τρόφιμα», η ενέργεια, το νερό και ο τουρισμός.

Στο 23% πηγαίνουν πολλά τρόφιμα, μαζί με είδη αλιείας εκτός ψαριών, γλυκά, μαρμελάδες, επεξεργασμένο ψωμί, μακαρόνια, σάντουιτς, προμαγειρεμένο φαγητό, έτοιμο φαγητό, σοκολάτες, σάλτσες κλπ.
Ακόμη, στο ελληνικό προσχέδιο συμφωνίας περιλαμβάνεται πρόβλεψη για:

- Διπλασιασμό -έως και τριπλασιασμό- της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ

- Αύξηση φόρου από το 10% στο 13% για αυτοκίνητα άνω των 2.500 κυβικών, σκάφη αναψυχής και πισίνες

Επίσης, προβλέπονται έσοδα ύψους 220 εκατ. ευρώ από την αυξημένη εισφορά αλληλεγγύης, 120 εκατ. ευρώ από τα ΚΤΕΟ και τα ανασφάλιστα οχήματα, 100 εκατ. ευρώ από τον φόρο στην τηλεοπτική διαφήμιση, 30 εκατ. ευρώ από τον φόρο πολυτελείας, 120 εκατ. ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες,και άλλα 220 εκατ. ευρώ από τους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Για τις ιδιωτικοποιήσεις

Τα συνολικά έσοδα του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων για τη φετινή χρονιά εκτιμώνται στα 1,56 δισ. ευρώ. Προβλέπεται η ολοκλήρωση της συμφωνίας, που είχε συνάψει η προηγούμενη κυβέρνηση, για την παραχώρηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων εντός του 2015, έναντι1,23 δισ. ευρώ.

Για το 2016 προβλέπονται έσοδα περί 500 εκατ. ευρώ από την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου των ΟΛΠ, ΟΛΘ και άλλων 10 περιφερειακών λιμανιών της χώρας, 50 εκατ. ευρώ από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, 250 εκατ. ευρώ από πώληση ποσοστού που κατέχει το Δημόσιο στην εταιρεία διαχείρισης του αεροδρομίου Σπάτων (Αερολιμήν Αθηνών) και 95 εκατ. ευρώ από την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης, 188 εκατ. ευρώ από την πώληση του ΔΕΣΦΑ και 50 εκατ. ευρώ από την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού.

Σύμφωνα πάντα με την ελληνική πρίοταση, τμήμα των εσόδων του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων θα κατευθύνεται για τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων, ενώ ένα ποσοστό από των εσόδων από τα μερίδια που θα διατηρήσει το ελληνικό δημόσιο θα αξιοποιηθεί για τη στήριξη της νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας.