Skip to main content

«Είδος προς εξαφάνιση» οι αποδείξεις σε Θεσσαλονίκη-Χαλκιδική

Εντατικοί έλεγχοι από το νέο ΣΔΟΕ σε χώρους εστίασης και beach bar. Το «κόλπο» με τις αποδείξεις, τι να προσέξουν οι καταναλωτές

Συνεχίζει να οργιάζει η φοροδιαφυγή σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική σε καταστήματα εστίασης, καφέ-μπαρ και beach bar που συστηματικά δεν εκδίδουν αποδείξεις παρά την απειλή των προστίμων και του λουκέτου.

Μάλιστα, αρκετοί επιχειρηματίες έχουν επιστρατεύσει το τελευταίο διάστημα ένα νέο «όπλο» προκειμένου να γλυτώσουν τον ΦΠΑ, την ώρα που οι έλεγχοι της Υπηρεσίας Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ), του νέου ΣΔΟΕ δηλαδή, πραγματοποιούνται καθημερινά και με εντατικούς ρυθμούς.

Όπως διαπιστώνουν οι ελεγκτές της ΥΕΔΔΕ, κατά τις «εφόδους» τους σε εστιατόρια, ταβέρνες, καφέ-μπαρ και beach bar σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, σε αρκετές περιπτώσεις οι αποδείξεις που εκδίδονται δεν έχουν απολύτως καμία σχέση με τα προϊόντα που βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Ενδεικτική είναι η περίπτωση λογαριασμού 50 ευρώ σε κατάστημα εστίασης στη Θεσσαλονίκη, για τον οποίο είχε εκδοθεί απόδειξη 0,50 ευρώ!

Παρόμοια περίπτωση σε beach bar στο πρώτο πόδι της Χαλκιδικής καταγγέλλει αναγνώστης της Voria.gr. Όπως αναφέρει, για τέσσερις καφέδες και ένα χυμό, που κόστιζαν 17 ευρώ εκδόθηκε απόδειξη αξίας 1,5 ευρώ!

Όπως λέει χαρακτηριστικά στη Voria.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της ΥΕΔΔΕ Βορείου Ελλάδος, οι φοροφυγάδες έχουν «εξελιχθεί» και εφευρίσκουν συνεχώς νέους τρόπους για να μην καταβάλλουν τον ΦΠΑ που τους αναλογεί χωρίς να γίνουν αντιληπτοί. «Παρατηρούμε μία “μετάλλαξη” στη συμπεριφορά των φοροφυγάδων, οι οποίοι δείχνουν να προσαρμόζονται συνεχώς στις νέες συνθήκες. Ενώ τα προηγούμενα χρόνια όποιος ήθελε να φοροδιαφύγει απλώς δεν εξέδιδε απόδειξη, πλέον είναι πολύ σύνηθες φαινόμενο να εντοπίζουμε περιπτώσεις όπου άλλη τιμή έχει ένα προϊόν στον κατάλογο και άλλη – κατά πολύ φθηνότερη – στην απόδειξη», τονίζει η ίδια πηγή. Καλεί ακόμη τους καταναλωτές να ελέγχουν πάντα τις αποδείξεις που παίρνουν και να ζητούν άμεσα νέα απόδειξη εάν διαπιστώσουν την παραπάνω παράβαση.

Να σημειωθεί πως εξακολουθεί να υφίσταται ως πρακτική στις επιχειρήσεις εστίασης, η παροχή στους πελάτες του δελτίου παραγγελίας αντί της νόμιμης απόδειξης, ένα φαινόμενο που κρατεί εδώ και χρόνια.

Πώς μπορούν να προστατευθούν οι καταναλωτές

Για την καλύτερη προστασία των καταναλωτών από κρούσματα όπως τα παραπάνω, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων εφιστά την προσοχή των φορολογουμένων στα εξής:

- Οι επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης (ταβέρνες, εστιατόρια, ψησταριές, ουζερί, μπαρ, καφετέριες, club, κλπ.) υποχρεούνται στην έκδοση και επίδοση αποδείξεων, για κάθε είδος, που σερβίρουν στο τραπέζι.
- Με δεδομένο ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις χρησιμοποιούν ηλεκτρονικά συστήματα παραγγελιών, τα οποία εκδίδουν και τα αντίστοιχα στοιχεία, τα δελτία παραγγελίας αφορούν αποκλειστικά και μόνο στην εσωτερική λειτουργία των καταστημάτων και σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν φορολογικά στοιχεία (δηλ. νόμιμες αποδείξεις).
- Αν επιλέξετε να πληρώσετε με χρεωστική ή πιστωτική κάρτα, το αποδεικτικό της πληρωμής του ειδικού μηχανήματος (POS) δεν αρκεί. Η επιχείρηση υποχρεούται να εκδώσει κανονικά και την προβλεπόμενη απόδειξη.
- Η άρνηση έκδοσης απόδειξης σας δίνει το δικαίωμα - βάσει νόμου - να μην πληρώσετε τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, που αγοράζετε.

«Σε κάθε περίπτωση», τονίζει η ΓΓΔΕ, «η μη απαίτηση λήψης απόδειξης σημαίνει επιπλέον φορολογικά βάρη και ακριβότερο λογαριασμό για τους συνεπείς φορολογούμενους».

Μπήκαν τα πρώτα «λουκέτα»

Οι ασυνείδητοι επαγγελματίες, πάντως, θα πληρώσουν ακριβά για τη νέα... εφεύρεσή τους, καθώς το νέο ποινολόγιο προβλέπει τσουχτερά πρόστιμα, ακόμη και τη σφράγιση της επιχείρησης για 48 ώρες. Ήδη έχουν μπει τα πρώτα «λουκέτα» σε ταβέρνα στην Περαία Θεσσαλονίκης και σε κάβα ποτών στα Άνω Πατήσια (δείτε εδώ).

Όπως προβλέπουν οι διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας, τα πρόστιμα που επιβάλλονται για μη έκδοση αποδείξεων είναι τουλάχιστον 250 και 500 ευρώ εάν ο επιχειρηματίας διατηρεί απλογραφικό ή διπλογραφικό λογιστικό σύστημα αντίστοιχα.

Παράλληλα, εφόσον διαπιστωθεί η μη έκδοση πλέον των δέκα αποδείξεων ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, τα μη εκδοθέντα ή το μη εκδοθέν παραστατικό στοιχείο υπερβαίνει σε αξία τα 500 ευρώ, οι ελεγκτές μπορούν να σφραγίσουν την επιχείρηση για 48 ώρες.  Εάν ο ιδιοκτήτης παραβιάσει την απόφαση προβλέπεται η άσκηση αυστηρότερης πειθαρχικής δίωξης. Μετά την παρέλευση του 48ωρου ο ιδιοκτήτης μπορεί να ανοίξει το κατάστημα και να λειτουργήσει κανονικά εάν όμως πιαστεί ξανά για το ίδιο αδίκημα τότε οι ποινές που προβλέπονται γίνονται ακόμη πιο αυστηρές. Καθόλη την διάρκεια του 48ωρου αστυνομικοί θα επιβλέπουν τις κλειστές επιχειρήσεις.

Οι παραπάνω ποινές ήρθαν για να αντικαταστήσουν τα πρόστιμα-«χάδια» του ποινολογίου που ήταν σε ισχύ από τις αρχές του έτους. Όπως προβλεπόταν, το πρόστιμο για μη έκδοση απόδειξης ανερχόταν στο 50% του ΦΠΑ που δεν αποδόθηκε. Δηλαδή, εάν ένας επιχειρηματίας δεν έκοβε απόδειξη ύψους 50 ευρώ, το πρόστιμο που πλήρωνε μετά βίας ξεπερνούσε τα έξι ευρώ!

Εξάλλου, το  επιχειρησιακό πλάνο της ΓΓΔΕ για τους καλοκαιρινούς μήνες  περιλαμβάνει τη διενέργεια περίπου 30.000 προληπτικών ελέγχων από τις ΔΟΥ και  μεγάλο αριθμό στοχευμένων ελέγχων από τις ΥΕΔΔΕ σε όλη την επικράτεια.

Οι έλεγχοι  διενεργούνται πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες, σε ημερήσια βάση, όλες τις ημέρες της εβδομάδας, συμπεριλαμβανομένων του Σαββάτου και της Κυριακής. Στη διενέργεια των μερικών επιτόπιων ελέγχων έχει ζητηθεί και θα παρασχεθεί και η συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας με τη δημιουργία μικτών κλιμακίων ελέγχου.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, οι έλεγχοι αυτοί δεν αποσκοπούν μόνον στη διαπίστωση τυπικών παραβάσεων μη έκδοσης στοιχείων και στην επιβολή των αντίστοιχων προστίμων, αλλά αποτελούν και ένα σημαντικό εργαλείο για την καταγραφή πληροφοριών για τη συμπεριφορά του φορολογούμενου, οι οποίες θα αξιοποιούνται για τη διενέργεια περαιτέρω ελέγχων με απώτερο σκοπό τον εντοπισμό αποκρυβείσας φορολογητέας ύλης.