Skip to main content

Ιδιωτικοποίηση ΟΛΘ και ΕΥΑΘ: Η συνέπεια ειναι προσόν των ηλιθίων;

Το ΠΑΣΟΚ, που πολέμησε την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει τον ΟΛΘ, έρχεται σήμερα, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής και χωρίς προετοιμασία, να ξεκινήσει την ίδια διαδικασία. Του Σ

του Στράτου Γ. Σιμόπουλου*

Το ΠΑΣΟΚ, το οποίο πολέμησε την προσπάθεια της Κυβέρνησης της ΝΔ να ιδιωτικοποιήσει τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης, έρχεται σήμερα, χωρίς καμία διάθεση αυτοκριτικής, να ξεκινήσει την ίδια διαδικασία, με όρους επείγοντος, χωρίς καμία προετοιμασία και κυρίως χωρίς τον αναγκαίο αναπτυξιακό σχεδιασμό.

Με επίκεντρο τον ΟΛΘ η Βόρεια Ελλάδα μπορεί να γίνει το εμπορευματικό κέντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως ακριβώς η Ολλανδία για τη Βορειοκεντρική, στόχος ο οποίος για να επιτευχθεί, απαιτεί συνδυασμό ιδιωτικών κεφαλαίων και συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, ενώ, οι ίδιες προϋποθέσεις, ως προς την αναπτυξιακή διάσταση της ιδιωτικοποίησης, απαιτούνται και για την ΕΥΑΘ.

Πολύ φοβάμαι όμως, ότι με την πίεση των πιστωτών και με προφανή την αδυναμία της Κυβέρνησης να λειτουργήσει σχεδιασμένα, η ορθή επιλογή των δύο ιδιωτικοποιήσεων (δεν αναφερόμαστε στο δίκτυο της ΕΥΑΘ) θα φέρει απλώς ορισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία, ενώ θα χαθεί η ευκαιρία να ενταχθούν αυτές σε ένα ευρύτερο σχεδιασμό για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρειο Ελλάδα.

Αλήθεια, οι τοπικοί παράγοντες του ΠΑΣΟΚ, αν πλέον είναι θετικοί με το εγχείρημα, θα μας εξηγήσουν αυτή την αλλαγή στάσης τους ή να πιστέψουμε ότι είναι οπαδοί της άποψης «Η συνέπεια είναι προσόν των ηλιθίων;».


* O Στράτος Σιμόπουλος είναι επιχειρηματίας και Αναπληρωτής Γραμματέας Παραγωγικών Τομέων της ΝΔ (stra_sim@otenet.gr , blog: www.efsimopoulos.gr).