Skip to main content

ICAP:Aυξημένος κατά 44,24% ο δείκτης επιχειρηματικής ασυνέπειας

Στο 4,63% διαμορφώθηκε ο μέσος όρος της πανελλαδικής επιχειρηματικής ασυνέπειας το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2008-Ιουλίου 2009, αυξημένος κατά 44,24% σε σχέση με το μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, σύμφ
Στο 4,63% διαμορφώνεται ο  μέσος όρος της πανελλαδικής επιχειρηματικής ασυνέπειας διαμορφώνεται το δωδεκάμηνο Ιουλίου 2008-Ιουλίου 2009, αυξημένος κατά  44,24%, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, σύμφωνα με μελέτη της Icap, που παρουσιάστηκε από τον διευθυντή Πιστοληπτικών Αξιολογήσεων της εταιρίας κ. Λ. Κοτσαύτη στο 2 Συνέδριο Credit Risk Management. Ανά περιφέρεια το  υψηλότερο ποσοστό ασυνέπειας παρατηρείται στα Ιόνια Νησιά 6,53% και το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό καταγράφεται στη Θεσσαλία 5,49%, ενώ ακολουθεί η Θράκη 5,24%. Ακολουθούν Στερεά Ελλάδα, Μακεδονία, Κρήτη, Πελοπόννησος, Αττική, Ήπειρος και τα νησιά του Αιγαίου, όπου το ποσοστό ασυνέπειας είναι 2,59 %.
Διευκρινίζεται ότι στις ασυνεπείς επιχειρήσεις περιλαμβάνονται όσες πτώχευσαν και όσες καθυστερούν να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους.
Σε ό,τι αφορά στην πιστοληπτική ικανότητα των επιχειρήσεων, το ποσοστό των υποβαθμίσεων ανέρχεται στο 15,90% έναντι 11,65 % που είναι το ποσοστό των αναβαθμίσεων 11,65%. Δηλαδή για κάθε μια εταιρία της οποίας η πιστοληπτική ικανότητα αναβαθμίστηκε (4.584 εταιρίες) αντιστοιχούν 1,36 εταιρίες των οποίων η πιστοληπτική ικανότητα υποβαθμίστηκε (6.254 εταιρίες).

Σύμφωνα με τη μελέτη, σε πανελλαδικό επίπεδο, τα μεγαλύτερα ποσοστά ασυνέπειας εντοπίζονται στη βιομηχανία 5,75% και ακολουθούν το εμπόριο με 3,92% και οι υπηρεσίες με 3,11%. Στις ΟΕ, ΕΕ και ατομικές επιχειρήσεις το ποσοστό είναι 4,9%.
Στους κλάδους υψηλής επικινδυνότητας σύμφωνα με τη μελέτη της ICAP εντάσσονται:
-Από τη βιομηχανία οι κλάδοι κατασκευής εξοπλισμού μεταφορών, όπου το ποσοστό ασυνέπειας φθάνει στο 10,78 %, κατασκευής μηχανών γραφείου και υπολογιστών, κατεργασίας δέρματος, κλωστοϋφαντουργίας, κατασκευής αυτοκινήτων και ρούχων. Χαμηλού ρίσκου θεωρούνται οι κλάδοι κατασκευής ιατρικών οργάνων, ιχθυοκαλλιέργειας, διύλισης πετρελαίου, ορυχείων.
-Στο εμπόριο ο κλάδος με το υψηλότερο ποσοστό ασυνέπειας είναι το Λιανικό Εμπόριο - Επισκευή Ειδών Ατομικής και Οικιακής Χρήσης (4,27%) ενώ στον αντίποδα βρίσκεται το Χονδρικό Εμπόριο (3,82%).
-Στον τομέα των υπηρεσιών ως υψηλής επικινδυνότητας θεωρείται ο κλάδος των υδάτινων μεταφορών, όπου το ποσοστό ασυνέπειας βρίσκεται στο 18,75% και ως χαμηλής επικινδυνότητας οι χερσαίες μεταφορές - μεταφορές μέσω αγωγών 1,91%.
-Από τις μικρές επιχειρήσεις (ΟΕ, ΕΕ και ατομικές) οι λιγότερο συνεπείς είναι στους κλάδους ανακύκλωσης, ακίνητης περιουσίας, κατεργασίας δερμάτων και πιο συνεπείς στους κλάδους επεξεργασίας ξύλου, κατασκευής αυτοκινήτων κ.ά.