Skip to main content

Ιατροφαρμακευτική πρόνοια σε «προνομιούχους» ερευνά ο εισαγγελέας

Ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για κρατική πρόνοια σε...προνομιούχους ασθενείς.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε ο εισαγγελέας εγκλημάτων διαφθοράς Αργύρης Δημόπουλος για κρατική πρόνοια σε...προνομιούχους ασθενείς, με βάση σχετική έγγραφη καταγγελία γυναίκας γιατρού.

Η καταγγέλλουσα, υπογράφοντας με ψεύτικο ονοματεπώνυμο, ανέφερε ότι άτομα με περιουσία λάμβαναν δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη καθώς είχαν εφοδιαστεί με βιβλιάρια της "Πρόνοιας", μετατρέποντας τη συγκεκριμένη υπηρεσία σε "φορολογικό παράδεισο".

Η έρευνα ανατέθηκε στο ΣΔΟΕ για να διακριβωθεί αν στοιχειοθετούνται τα κακουργήματα της διακεκριμένης πλαστογραφίας, της ψευδούς βεβαίωσης, της απάτης και της υπηρεσιακής απιστίας σε βάρος του δημοσίου, το πλημμέλημα της παράβασης καθήκοντος καθώς επίσης και οποιοδήποτε άλλο αδίκημα εμπίπτει στις διατάξεις του νόμου περί διαφθοράς.

Με την παραγγελία του, ο κ.Δημόπουλος ζητεί τα εξής:

- Να διερευνηθεί ενδελεχώς αν αληθεύουν τα όσα γράφονται στην ψευδεπώνυμη καταγγελία. Δηλαδή αν λάμβαναν δωρεάν νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη έμποροι, εργολάβοι, εισοδηματίες και άλλα άτομα, που αποδεδειγμένα είχαν περιουσιακά στοιχεία ,ενώ δεν ήταν δικαιούχοι.

- Η έρευνα να περιλαμβάνει το χρονικό διάστημα από το 2009 έως και σήμερα, χωρίς να αποκλείεται και η έρευνα στο προηγούμενο χρονικό διάστημα αν απαιτηθεί.

- Να επισυναφθούν καταστάσεις με πλήρη στοιχεία όλων των ατόμων που κατείχαν βιβλιάρια της "πρόνοιας" και να διερευνηθεί αν τα άτομα αυτά πληρούν τις προϋποθέσεις ένταξης σ' αυτό τον φορέα.

- Να διερευνηθεί αν οι ασφαλισμένοι της "Πρόνοιας" διατηρούσαν βιβλία παλαιού τύπου στα οποία αναγραφόταν χειρόγραφα φάρμακα από νοσοκομειακούς γιατρούς και η προμήθεια των φαρμάκων γινόταν μόνο από φαρμακεία νοσοκομείων .

- Να ληφθούν ένορκες καταθέσεις των υπευθύνων της "Πρόνοιας", στο νομό Θεσσαλονίκης, και των προέδρων νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης.

- Αν επιβεβαιωθούν οι καταγγελίες, να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις όλων των εμπλεκομένων υπαλλήλων και ιδιωτών.

Στην καταγγελία, μεταξύ άλλων, αναφέρονται τα παρακάτω:

"Σε πάρα πολλές εφημερίες, εισάγονταν ως έκτακτα περιστατικά ασθενείς που δήλωναν ανασφάλιστοι. Με την εισαγωγή, τους ενημέρωναν οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου πως θα χρειαστεί να καταβάλλουν χρήματα για τη νοσηλεία τους και...ως εκ θαύματος εμφανίζονταν μετά 2-3 μέρες με βιβλιάρια Πρόνοιας, άρα είχαν ασφαλιστεί [...]Μετά το 2009 που μπήκαμε στην κρίση και στην ύφεση σαν Χώρα, τα προβλήματα διογκώθηκαν[...]

Η χρήση των ηλεκτρονικών λειτουργιών του ΕΟΠΥΥ ξεκίνησε το 2012 και μέχρι πριν 6 μήνες, η Πρόνοια δεν είχε ενταχθεί στον ΕΟΠΥΥ. Αυτό σήμαινε πως οι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας διατηρούσαν βιβλιάριά παλιού τύπου, στο οποίο συνταγογραφούνταν χειρόγραφα τα φάρμακα από νοσοκομειακούς και μόνο γιατρούς, τα οποία οι ασφαλισμένοι της Πρόνοιας προμηθεύονταν μόνο από τα φαρμακεία των νοσοκομείων[...]

Γνωρίζουμε εμπόρους, εργολάβους εισοδηματίες με περιουσία, που ανήκουν σήμερα στην Πρόνοια[...]Απ' ότι διαφαίνεται η Πρόνοια θα αποτελέσει έναν "φορολογικό παράδεισο για πολλούς" εντός της Χώρας. Έναν "φορολογικό παράδεισο" για όλους αυτούς που ενώ δεν δικαιούνται εντάσσονται στην Πρόνοια και πορεύονται πλέον εις βάρος του νομοταγή και τυπικού στις υποχρεώσεις Έλληνα φορολογούμενου[...]"