Skip to main content

Η Ζώνη Καινοτομίας καλεί καινοτόμες εταιρείες στον θύλακα της Θέρμης

Την επόμενη εβδομάδα η πρόσκληση για εκμίσθωση χώρων σε καινοτόμες επιχειρήσεις. Πιεστικό ζήτημα η αποσαφήνιση του καθεστώτος λειτουργίας της ΑΖΚ.

Επιτέλους, δυόμισι χρόνια μετά, λύνονται τα χέρια της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε. για να αρχίσει να παίρνει ζωή η έκταση του ΕΛΓΟ - Δήμητρα, που της παραχωρήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014 προκειμένου να δημιουργηθεί εκεί ο πρώτος θύλακας της ΑΖΚ.

Αυτό το επόμενο χειροπιαστό και σημαντικό βήμα, γίνεται πραγματικότητα με την δημοσίευση στο ΦΕΚ (8/2/2017 αρ. φύλλου 341) της "Έγκρισης του Κανονισμού Μισθώσεων- Παραχωρήσεων της Αλεξάνδρειας Ζώνης Καινοτομίας Α.Ε.". Έχοντας πλέον τον Κανονισμό η διοίκηση της ΑΖΚ, θα προχωρήσει άμεσα, την επόμενη εβδομάδα, στη δημοσίευση σχετικής πρόσκλησης ενδιαφέροντος για τα πέντε κτίσματα που βρίσκονται στην έκταση των 65 στρεμμάτων.

Όπως είπε στη Voria.gr ο πρόεδρος και δ/νων σύμβουλος της ΑΖΚ καθ. Παντελής Αγγελίδης, υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από ελληνικές εταιρείες για εγκατάσταση δραστηριοτήτων στους χώρους που μπορεί πλεον να διαθέσει η Ζώνη, τέσσερα κτήρια παλιών αποθηκών και ένα κτήριο παλιού εργαστηρίου.

"Υπάρχουν εταιρείες με τις οποίες έχουμε κάνει επαφές. Αυτές οι επιχειρήσεις χρειάζονται πρόσθετους χώρους για τις δραστηριότητές τους και βεβαίως, εφ' όσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από πιθανούς μισθωτές, θα επιλεγούν επιχειρήσεις που πληρούν τις εξής δύο απαιτήσεις, να είναι καινοτόμες και να ανήκουν στον ευρύτερο κλάδο της αγροτοδιατροφής", δήλωσε ο κ. Αγγελίδης προσθέτοντας:

"To πολύ σημαντικό για την Ζώνη είναι, ότι με την εκμίσθωση των κτηρίων, ο υπό δημιουργία θύλακας θα αποκτήσει ζωή ενώ και η ΑΖΚ θα αποκτήσει έσοδα τα οποία έχει μεγάλη ανάγκη".

Το σχέδιο της διοίκησης της ΑΖΚ, είναι να αναλάβει η εταιρεία - μισθωτής το κόστος ανακαίνισης των κτηρίων, ενώ η Ζώνη έχει ήδη προμελετήσει και προκοστολογήσει την απαραίτητη διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου από αυτήν.

Ζώνη Καινοτομίας: Στην ιδιωτική ή την δημόσια οικονομία;

Έχοντας στο χέρι τον Κανονισμό Μισθώσεων, η διοίκηση της ΑΖΚ πιέζει για να λυθεί και ένα άλλο, επείγον και εξαιρετικά καίριο θέμα που αφορά στο Καθεστώς Λειτουργίας της, ένα ζήτημα που ανέκυψε από τους εφαρμοστικούς νόμους των μνημονίων.

Η ΑΖΚ Α.Ε., σύμφωνα με τον ιδρυτικό της νόμο, λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας, διοικείται από εκπροσώπους επιχειρηματικών και ερευνητικών φορέων, παρότι το μετοχικό της κεφάλαιο ελέγχεται στο 100% από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών.

"Υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το καθεστώς λειτουργίας της Ζώνης, είναι εταιρεία που λειτουργεί με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας ή είναι εταιρεία του δημοσίου; Εάν δεν αποσαφηνιστεί το καθεστώς της, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν ουσιώδη λειτουργικά θέματα που αφορούν για παράδειγμα χρηματοδοτήσεις - άντληση πόρων, προμήθειες, προσωπικό. Εμείς, το διοικητικό συμβούλιο της ΑΖΚ, θεωρούμε ότι το καθεστώς της Εταιρείας πρέπει να είναι αυτό που ορίζεται με τον ιδρυτικό της νόμο και έχουμε επεξεργαστεί κι΄υποβάλλει σχετική ερμηνευτική τροπολογία, που αναμένουμε να ψηφιστεί άμεσα. Είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης πλέον", υποστήριξε ο κ. Αγγελίδης.

Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι δράσεις στο πλαίσιο του σχεδίου Thessaloniki Innovation Friendly Destination, αλλά και των δικτυώσεων σε Ελλάδα και εξωτερικό που "κτίζει" η Ζώνη.