Skip to main content

Η ζωή τρέχει, η αγορά περιμένει

Στην περιοχή μας οι τιμές πέφτουν ελάχιστα αλλά έχουν παγώσει οι αγορές, λόγω της αβεβαιότητας που πηγάζει από την κρίση.
Ανασταλτικά λειτουργούν για την αγορά κατοικίας οι συνθήκες αβεβαιότητας - απαισιοδοξίας αλλά και κερδοσκοπίας που επικρατούν τον τελευταίο καιρό.
Παρόλο που τίποτα δε συνηγορεί σε αξιοσημείωτη πτώση της αξίας των ακινήτων υπάρχει μια διάχυτη προσδοκία μείωσης των τιμών χωρίς όριο. 

Όπως γνωρίζουμε οι παράγοντες που καθορίζουν την αξία των ακινήτων είναι:

- Το κόστος κατασκευής το οποίο ελάχιστα μειώθηκε.
- Η ζήτηση για κατοικίες, η οποία καθημερινά αυξάνεται και θα συνεχίσει να αυξάνεται με την έλευση μεταναστών από Βουλγαρία και Ρουμανία.
- Οι συνθήκες στέγασης,  οι οποίες όσο χειροτερεύουν τόσο αυξάνονται οι τιμές (τρεις εξαθλιωμένες οικογένειες στριμωγμένες σε ένα σπίτι μπορούν και πληρώνουν μεγαλύτερο ενοίκιο από μία οικογένεια μεσαίων εισοδημάτων).
- Η «δύναμη» του χρήματος, σε συνδυασμό με τα επιτόκια δανεισμού.

Τι είναι αυτό που συγκρατεί τις τιμές λοιπόν; 

1. Η ψυχολογία των αγορών.
2. Η απαισιοδοξία για το μέλλον, ο κίνδυνος της πιθανής απώλειας εργασίας ή μείωσης των εισοδημάτων που «θολώνουν» το μέλλον και οδηγούν τους καταναλωτές σε βραχυχρόνιες λύσεις, όπως επίσης και σε λύσεις οικονομίας δύναμης.
3. Οι φειδωλές χρηματοδοτήσεις από τις Τράπεζες.

Είναι αλήθεια ότι στις ελάχιστες συναλλαγές που πραγματοποιούνται οι τιμές είναι μειωμένες κατά 5-15%.  Οι αγοραστές βλέπουν να πέφτουν οι τιμές στα λίγα ακίνητα που τυγχάνει οι ιδιοκτήτες τους να έχουν «το μαχαίρι στο λαιμό» και περιμένουν να πέσουν οι τιμές και σε σπίτια που τους άρεσαν αλλά οι ιδιοκτήτες των οποίων δεν έχουν καμία πίεση. 

Οι ιδιοκτήτες – εργολάβοι από την άλλη δεν ρίχνουν τις τιμές πέραν του συνηθισμένου 5-10%, διότι δεν έχουν τι να κάνουν με τα χρήματα που θα εισπράξουν από τις πωλήσεις.  Από τη μία οι τράπεζες δίνουν μικρή απόδοση από την άλλη δεν έχουν λόγο να επαναεπενδύσουν τα χρήματα τους σε κατασκευές κατοικιών τα οποία δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν με ικανοποιητικό κέρδος, λόγω της ύφεσης.
Οι επενδύσεις έχουν, δηλαδή, περιοριστεί στις απολύτως απαραίτητες και αρκετοί έχουν επιλέξει, όπως προαναφέραμε, την παροδική λύση της μίσθωσης αντί της αγοράς μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο. 

Τα συμπεράσματα του 15 Ετήσιου Συνεδρίου της CEREAN, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη με την συμμετοχή κορυφαίων επαγγελματιών από όλο τον κόσμο, έδειξαν ότι η Αγορά Ακινήτων παρουσίασε εντονότερα προβλήματα αφενός στις χώρες που υποτιμήθηκε το νόμισμα τους και αφετέρου σε εκείνες που η αγορά ακινήτων τους βασιζόταν σε αγοραστές από το εξωτερικό.

Αυτό που δεν αντιλαμβάνονται οι περισσότεροι επενδυτές – καταναλωτές είναι ότι στην αγορά ακινήτων οι τιμές πέφτουν αργά και για λίγα ακίνητα, ενώ αντίθετα στην ανάκαμψη οι τιμές ανεβαίνουν γρήγορα και για την πλειονότητα των ακινήτων.

Την περίοδο αυτή που διανύουμε νέα εργαλεία μάρκετινγκ και βελτιωμένες τεχνικές βγαίνουν στο προσκήνιο.  Στην παρούσα φάση ευνοείται ιδιαίτερα η εγκατάσταση επιχειρήσεων σε θέσεις περιωπής, για τις οποίες στο παρελθόν δεν μπορούσαν ούτε να συζητήσουν, λόγω των υπέρογκων απαιτήσεων των ιδιοκτητών. 

Είναι προφανές ότι τώρα είναι η εποχή για επενδύσεις, τοποθετήσεις και αναβάθμιση κατοικίας – επαγγελματικής στέγης.  Όλοι όσοι ασχολούμαστε με τις περιουσιακές συναλλαγές παρακολουθούμε τον τελευταίο καιρό μια «παιδιάστικη» επίδειξη δύναμης από την πλευρά των αγοραστών η οποία εξαντλείται σε ατελέσφορες διαπραγματεύσεις. 

Θα προλάβουν άραγε οι αγοραστές να αξιοποιήσουν την παροδική τους δύναμη ή θα μείνουν να αναπολούν, στα εγγόνια τους, τις χαμένες ευκαιρίες της ζωής.