Skip to main content

Η «Ζιζέλ» του Αντόλφ Αντάμ στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης

Η ιστορία της «Ζιζέλ», μιας νεαρής χωριατοπούλας που χάνει από έρωτα τη λογική της και που ακόμη και μετά το θάνατό της επιστρέφει ως οπτασία, ανεβαίνει από το English National Ballet.
Η «Ζιζέλ» του Αντόλφ Αντάμ, ένα αριστούργημα του ρομαντικού μπαλέτου,  εκατόν εξήντα οκτώ χρόνια μετά τη γέννησή της, ανεβαίνει από το English National Ballet στις 14, 15, 16 και 17 Οκτωβρίου στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης σε μια συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης και της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης.

Η ιστορία της «Ζιζέλ», μιας νεαρής χωριατοπούλας που χάνει από έρωτα τη λογική της και που ακόμη και μετά το θάνατό της επιστρέφει ως οπτασία, για να προστατεύσει αυτόν που αγαπά φαίνεται ότι θα συγκινεί πάντα. Έμπνευση για τον νεαρό τότε Θεόφιλο Γκωτιέ να γράψει το λιμπρέτο του μπαλέτου μαζί με τον Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges (Βερνουά ντε Σαιν-Ζωρζ) αποτέλεσε ένα ποίημα του Heinrich Heine (Χάινριχ Χάινε). Η ιστορία, βασισμένη σε μεσαιωνικό γερμανικό μύθο, διηγείται πως οι κοπέλες που πέθαιναν τη μέρα πριν το γάμο τους μεταμορφώνονταν σε ξωτικά-νεράιδες Wilis, έβγαιναν από τους τάφους τους μετά τα μεσάνυχτα, μαζεύονταν γύρω από λίμνες και χορεύοντας με τα άσπρα τους νυφικά παρέσυραν τους περαστικούς άνδρες για εκδίκηση στη λίμνη, μετά από εξαντλητικό χορό. 

Το Εθνικό Μπαλέτο της Αγγλίας -με έδρα του το Τσέλσι- θεωρείται από τα καλύτερα περιοδεύοντα σχήματα κλασικού μπαλέτου και παρουσιάζει κλασικό χορό σε νέους αλλά και σε πιο δοκιμασμένους θεατές. Τη δεκαετία του ΄50 αρχικός στόχος του Σχήματος ήταν να κάνει γνωστές διάσημες χορογραφίες σε πιο ευρύ γεωγραφικά κοινό με προσιτό τίμημα. Η επιδίωξη αυτή παραμένει το ίδιο ισχυρή και σήμερα, όπως και όταν εκφράστηκε από τους ιδρυτές του.

Παρουσιάζοντας ένα πρωτότυπο αλλά και δημοφιλές ρεπερτόριο, τα κλασικά έργα με τρόπο νέο, ενθαρρύνοντας νέους χορογράφους να εργαστούν με τους άρτια καταρτισμένους καλλιτέχνες του, κρατώντας τις τιμές στο χαμηλότερο δυνατόν επίπεδο, πραγματοποιώντας τακτικά εθνικές και διεθνείς περιοδείες, αναπτύσσοντας την ποικιλία και επεκτείνοντας την εμβέλεια της πρωτοποριακής Μονάδας Παιδεία και Κοινότητα (Education and Community Unit).

Περιλαμβάνει 67 χορευτές που φθάνουν τους 120 στις ετήσιες παραστάσεις στο Royal Albert Hall, ενώ υπάρχουν στο προσωπικό άλλα 60 άτομα -απασχολούνται σε τομείς όπως Καλλιτεχνικό, Κοστούμια, Τεχνικό, Εκπαίδευση και Διοίκηση. Επιπλέον, η Ορχήστρα του Εθνικού Μπαλέτου της Αγγλίας έχει 47 βασικά μέλη, αριθμός που αυξάνεται για τις παραστάσεις που δίνονται σε μεγάλα θέατρα, σε ολόκληρη τη χώρα.




Δημήτρης Τσάκωνας