Skip to main content

Η ζαριά του Τσίπρα και η παρακαταθήκη Μητσοτάκη στον Κυριάκο

Η κραυγή αγωνίας 400 πανεπιστημιακών για την κατάσταση στα ΑΕΙ της χώρας και η δικαστική απόφαση στην Κρήτη για τους καταληψίες μαθητές.

Αυτή η επιθυμία του Τσίπρα για συνάντηση αρχηγών κομμάτων μόλις κάνει μια ακόμη «πατάτα» [όταν φύγει από την πολιτική, θα επιτύχει ως πατατοπαραγωγός] είναι φυσικά μια από τις συνηθισμένες πολιτικές κουτοπονηριές.

Αν επιτύχει κάποια συμπόρευση, θα τους καταστήσει συνενόχους. Αν όχι, θα τους κατηγορήσει ότι αρνούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού την δύσκολη κατάσταση. Δεν πιάνει όμως. Τώρα πια, ο λαός βλέπει τους πολιτικούς χωρίς την μάσκα τους.

Το ανέκδοτο της χρονιάς… Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο ανώτατης εκπαίδευσης, αξιοποιώντας (…) την ιστορικά αναγνωρισμένη υπεροχή της ελληνικής Παιδείας, μας είπαν. Στα σοβαρά τα λέτε αυτά; Κι εντάξει εμείς, συνηθίσαμε το κουτόχορτο. Οι ξένοι το τρώνε; Στο μόνο που διακρίνονται τα ελληνικά πανεπιστήμια, από τα εκατοντάδες χιλιάδες άλλα που υπάρχουν στον κόσμο, είναι ότι τα διοικούν κουκουλοφόροι και καταληψίες.

Το αν υπάρχουν κάποιοι καθηγητές και κάποιοι φοιτητές που διακρίνονται, αυτό οφείλεται αποκλειστικά στην φιλοτιμία των ίδιων. Όσο δε για την ελληνική παιδεία, ναι μεν ιστορικά υπερέχει πάντων, αλλά σήμερα κάθε πολιτικός -ακόμη και κομμάτων που παριστάνουν τα πατριωτικά- κάνει ό,τι μπορεί να την αφελληνίσει. Αν αντιστέκεται ακόμη είναι επειδή έχει βαθιές ρίζες, και κανείς επιβήτορας εξουσίας δεν κατάφερε ακόμη να την ξεριζώσει.

Κι αν θεωρηθούν αυτά υπερβολή, κραυγή αγωνίας απευθύνουν 400 πανεπιστημιακοί, υπογράφοντας κείμενο προς την πολιτεία, η οποία παρατηρεί απαθής: «Δεν έχουν θέση στα ΑΕΙ η λαθρεμπορία, η διακίνηση ναρκωτικών, οι πυροβολισμοί, οι ληστείες, οι απειλές, οι επιθέσεις, οι καταστροφές». Τέτοιο… διεθνές κέντρο ΑΕΙ θέλει να κάνει η Πολιτεία;

Η απώλεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη σηματοδοτεί την κυριαρχία των μετριοτήτων στην πολιτική σκηνή. Πολιτικοί χωρίς όραμα, χωρίς να μπορούν να συνεγείρουν τα πλήθη, με τετριμμένες μεθόδους αντιμετώπισης του αντιπάλου και με παλαιοκομματικές κοινότοπες ατάκες, σύρονται από τα πλήθη αντί να τα κατευθύνουν.

Δεν ξέρω αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντιλαμβάνεται ότι δεν έχασε μόνον τον πατέρα του, ούτε μόνον τον μέντορά του, αλλ’ ίσως και παράγοντες της Ν.Δ. που τον στήριξαν επειδή τους το ζήτησε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ενώ ήταν ταγμένοι σε άλλον υποψήφιο για την αρχηγία. Μπόρεσε να τους πείσει ο Κυριάκος ότι καλώς τον υποστήριξαν; Θα δείξει…

Δικαστήριο στην Κρήτη καταδίκασε καταληψίες μαθητές σε κοινωνική προσφορά στον Δήμο. Οι γονείς τους και εκπαιδευτικοί δήλωσαν μεταξύ άλλων «Είναι τραγικό αυτό που συνέβη στα παιδιά και εντελώς αντιπαιδαγωγικό». Ενώ φαίνεται πως είναι παιδαγωγικό να ωθούνται τα παιδιά από τους ίδιους τους γονείς και εκπαιδευτικούς σε παράνομες πράξεις και ενώ βρίσκονται σε ηλικία που αδυνατούν ακόμη να κρίνουν σωστά.

Θα μου πεις, πολλοί κάνουν καριέρα στην πολιτική με μόνο εφόδιο τις καταλήψεις και τις διαδηλώσεις [και ως εγγονοί δικαστών του βουνού], γιατί τα ανήλικα να μην ακολουθήσουν την ίδια πορεία; Δεν πρέπει να υπάρχει τιμωρία σε αυριανούς υπουργούς, ίσως και πρωθυπουργούς. Τους κόβουν το μέλλον και το όνειρο να σώσουν την Ελλάδα. Χωρίς καταλήψεις πώς θα προχωρήσουν;