Skip to main content

Η «χρυσή» ευκαιρία της μετεγκατάστασης της ΔΕΘ

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα με προοπτική δεκαετιών και υψηλές αναπτυξιακές διαστάσεις
Γράφει ο νομάρχης Θεσσαλονίκης, κ.Παναγιώτης Ψωμιάδης

Η μετεγκατάσταση της ΔΕΘ αποτελεί ένα μεγάλο εγχείρημα με προοπτική δεκαετιών και υψηλές αναπτυξιακές διαστάσεις. Ως τέτοιο οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε και να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Τόσο ως προς τη δημιουργία ενός νέου εκθεσιακού κέντρου όσο και ως προς την αξιοποίηση του χώρου που μέχρι σήμερα φιλοξενεί τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Είναι βέβαιο ότι πρέπει να τρέξουμε, όχι μόνο στη λήψη απόφασης αλλά και στην υλοποίησή της, γιατί πολύ φοβάμαι ότι θα μας προλάβει η ιδιωτική πρωτοβουλία και άλλη μια ευκαιρία θα χαθεί για τη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να τρέξουμε για να συγχρονίσουμε το βήμα μας με τις εκθεσιακές αντιλήψεις άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών πόλεων και να ακολουθήσουμε το παράδειγμά τους.

Όσο για τη χρήση των σημερινών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ, θα πρέπει να αποφύγουμε μεγάλα κτίσματα, ξενοδοχεία και πολυκαταστήματα. Ίσως θα πρέπει να γίνει μητροπολιτικό πάρκο αλλά σίγουρα να αποδοθεί στους Θεσσαλονικείς, να καλύπτει τις ανάγκες των πολλών όχι των λίγων. Είναι προφανές ότι ο χώρος που θα επιλεγεί θα πρέπει να πληροί στοιχειώδεις προϋποθέσεις. Θα πρέπει η έκταση να επαρκεί για τη δημιουργία ενός σύγχρονου ευρωπαϊκού εκθεσιακού κέντρου, να είναι ένας χώρος που θα διατηρεί ήδη ζωτική και δυναμική σχέση με την πόλη.

Θεωρώ αυτονόητο ότι με την έναρξη λειτουργία του νέου εκθεσιακού κέντρου θα πρέπει να υπάρχει πλήρης πρόσβαση με κάθε μέσο συγκοινωνίας. Οι τελικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν στο πλαίσιο ενός γενικότερου σχεδιασμού, μετά από διεθνή διαγωνισμό τόσο για το χώρο μετεγκατάστασης και τη διαμόρφωσή του, όσο και για τη χρήση των σημερινών εγκαταστάσεων της ΔΕΘ. 

Οι Θεσσαλονικείς οφείλουμε όλοι μαζί ενωμένοι να γυρίσουμε σελίδα, να αλλάξουμε στάση ζωής και να κοιτάξουμε με αισιοδοξία το μέλλον. Πρέπει να αποκτήσουμε μια φωνή δυνατή, σεβαστή και αποτελεσματική. Αν χθες αρκούσε να βελτιώσουμε τις επιδόσεις μας, τώρα πια πρέπει να τρέξουμε, να ανεβάσουμε ρυθμούς, να ξεπεράσουμε τους εαυτούς μας προκειμένου να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις των καιρών. Η Θεσσαλονίκη έχει μείνει πολύ πίσω, τα Βαλκάνια εξευρωπαΐζονται. Οφείλουμε όλοι μαζί, μονιασμένοι και χωρίς κομματικές παρωπίδες, να διεκδικήσουμε το ρόλο που ταιριάζει τη Θεσσαλονίκη.