Skip to main content

Η Βουλγαρία δεν ανησυχεί για επιπτώσεις από την ελληνική κρίση

Ανεξάρτητα από την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες στη Βουλγαρία, σύμφωνα με Βούλγαρο μακροοικονομολόγο

Κατά τον Βούλγαρο μακροοικονομολόγο κ. Γκεόργκι Γκάνεφ ανεξάρτητα αν η Ελλάδα παραμείνει στην Ευρωζώνη ή την εγκαταλείψει, η χρεοκοπία μοιάζει αναπόφευκτη.

Στην δεύτερη περίπτωση αυτό θα σημάνει τραπεζική κρίση, υποτίμηση του νέου νομίσματος, δραστική πτώση της αγοραστικής ικανότητας και των αποταμιεύσεων, όπως και κρίση στον ναυτιλιακό τομέα.

Κατά τον κ. Γκάνεφ -σε συνέντευξή του στην Βουλγαρική Ραδιοφωνία- υποστήριξε ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη της κρίσης στην Ελλάδα δεν υπάρχει κίνδυνος για τις ελληνικές τράπεζες στην χώρα του.

Ο λόγος είναι πως το ρίσκο ελέγχεται από τους αρμόδιους βουλγαρικούς θεσμούς και αναμένεται πως αν τα κεντρικά γραφεία στην Ελλάδα έχουν δυσκολίες με την ρευστότητα θα πουλήσουν τα παραρτήματά τους στο εξωτερικό. Πολλές βουλγαρικές τράπεζες έχουν περάσει από έναν τέτοιο μετασχηματισμό και η Βουλγαρία κατέχει μηχανισμούς για την αντιμετώπιση τέτοιου είδους προβλημάτων, είπε ο κ. Γκάνεφ.

Η Βουλγαρία δεν ανησυχεί ιδιαίτερα και για τις εξαγωγές της προς την Ελλάδα, γιατί φαίνεται να έχουν αυξηθεί σε σύγκριση με το 2010, παρά την κρίση. Από την άλλη, ακόμα και αν ελαττωθούν σε περίπτωση ενός πιο αδύναμου ελληνικού νομίσματος, θα αυξηθούν οι εισαγωγές ελαιόλαδου και ελιάς πράγμα που θα είναι θετικό για τους Βουλγάρους καταναλωτές.

Η κατάσταση δεν θα είναι όμως ρόδινη για τους Βουλγάρους που εργάζονται στην Ελλάδα όπου αναμένεται να αυξηθεί η ανεργία.

Ο Μακεδών