Skip to main content

Η Voria.gr στη 2η ΕΜΑΚ: 30 χρόνια ιστορίας με διασώσεις στις πιο ακραίες συνθήκες (video)

66 πυροσβέστες και τρεις σκύλοι βρίσκονται συνεχώς σε ετοιμότητα για τη σωτηρία ανθρώπων - Ειδικοί και στην αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιενεργών και πυρηνικών ατυχημάτων

Η σειρήνα στο κτήριο της 2ης Ειδικής Μονάδας Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) χτυπά ασταμάτητα. Τέσσερα μέλη της, κουβαλώντας τον ειδικό ορειβατικό εξοπλισμό, βγαίνουν από το κτίσμα και τον τοποθετούν μέσα στο όχημα, ενώ χωρίς να χάσουν λεπτό αναχωρούν για τον Όλυμπο όπου ένας ορειβάτης τραυματίστηκε και χρειάζεται τη βοήθειά τους.

Στη 2η ΕΜΑΚ, που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη, 66 πυροσβέστες -μεταξύ των οποίων και δύο γυναίκες, η Ολυμπιονίκης του 2004 στην τοξοβολία, αντιπύραρχος Φωτεινή Βαβάτση, και η πυροσβέστης Άννα Πετανίδου- είναι έτοιμοι ανά πάσα ώρα και στιγμή να ριχτούν είτε στην κατάσβεση πυρκαγιών, είτε στην έρευνα και διάσωση ατόμων είτε στην αναζήτηση εξαφανισμένων ατόμων, είτε ακόμα και στην αντιμετώπιση οποιουδήποτε χημικού, βιολογικού, ραδιενεργού και πυρηνικού (Χ.Β.Ρ.Π.) περιστατικού!

Το πρώτο μέλος της 2ης ΕΜΑΚ που καλωσόρισε τη Voria.gr στις εγκαταστάσεις της ήταν ο Έκτορας, ένα λαμπραντόρ που με την εκπαίδευση και τις ικανότητές του έχει εντοπίσει και σώσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βρέθηκαν εγκλωβισμένοι κάτω από ερείπια.

Με τη άδεια του συνοδού του, πυροσβέστη Γιάννη Παπαγιαννάκη, και με τη βοήθεια ενός μέλους της 2ης ΕΜΑΚ, ο Έκτορας δεν δίστασε να μας επιδείξει τις ικανότητές του και να βρει τον «αγνοούμενο» πυροσβέστη που κρύφτηκε για χάρη της άσκησης.

Image

Μόλις ο κ. Παπαγιαννάκης τού βγάζει το λουρί και του δίνει ειδική φωνητική εντολή, ο Έκτορας αρχίζει να σκανάρει όλο το πεδίο μπροστά του, κάνοντας κύκλους έως ότου με τη μυρωδιά του εντοπίσει το αγνοούμενο άτομο. Τότε αρχικά γρυλίζει, μετά γαβγίζει δυνατά χωρίς να πλησιάσει τον αγνοούμενο μέχρι να φτάσει δίπλα του ο συνοδός του. Φυσικά η επιβράβευσή του είναι το «μπράβο» του συνοδού και το κατακίτρινο μπαλάκι που είναι το παιχνίδι του και το οποίο δεν αφήνει μετά από το στόμα του.

«Τον Έκτορα τον έχω από 40 ημερών κουτάβι. Εκπαιδευτήκαμε μαζί για έναν χρόνο. Όταν έγινε ηλικίας ενός έτους βγήκε στην εργασία. Περνάει αξιολόγηση κάθε έξι μήνες, όπως όλα τα σκυλιά, για να πιστοποιηθεί η καλή τους κατάσταση κι ότι κάνουν για τη συγκεκριμένη εργασία. Έχει συμμετάσχει σε πάρα πολλές αποστολές, σε πολλές διασώσεις και εντοπισμούς αγνοουμένων. Τελευταία του δύσκολη αποστολή ήταν η φονική σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη. Εκεί βέβαια το περιβάλλον ήταν πολύ δύσκολο, δεν μπορούσε να δουλέψει ο Έκτορας γιατί τα θύματα ήταν πάρα πολλά και οι μυρωδιές πολύ δύσκολες, οπότε σε ένα τέτοιο αφιλόξενο περιβάλλον ο σκύλος δεν μπορεί να εργαστεί με επιτυχία, έτσι όπως το θέλουμε. Είναι το παιδί μου, είναι η αγάπη μου. Είμαστε μαζί 8,5 χρόνια, σχεδόν όπως προσέχω τα παιδιά μου προσέχω και τον Έκτορα» είπε στη Voria.gr ο συνοδός του.

Να θυμίσουμε ότι ο κ. Παπαγιαννάκης που μαζί με τον Έκτορα είχαν σπεύσει στο πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών απαθανατίστηκε από τον φωτογραφικό φακό να έχει λυγίσει βουρκωμένος και συγκλονισμένος μπροστά από τα συντρίμμια. Λίγες μέρες αργότερα οι έφηβοι της ομάδας πόλο του ΠΑΟΚ, στην οποία είναι προπονητής, τον είχαν υποδεχτεί με χειροκροτήματα δείχνοντάς του την περηφάνια που νιώθουν για αυτόν.

Image

Στη 2η ΕΜΑΚ σήμερα υπάρχουν και συμμετέχουν σε αποστολές άλλοι δύο σκύλοι, ο Τάλος και ο Φιντέλ.

Διαρκής εκπαίδευση και αξιολόγηση

«Η 2η ΕΜΑΚ ιδρύθηκε το 1994 και βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα 7 ημέρες την εβδομάδα, για την αντιμετώπιση κάθε είδους περιστατικού που αφορά ορεινές διασώσεις, υποβρύχια συμβάντα, περιστατικά ΧΒΡΠ, διάσωση που απαιτείται η συνδρομή της κυνοφιλικής ομάδας, αλλά και οτιδήποτε εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Πυροσβεστικού Σώματος», επισήμανε ο διοικητής της, Αρχιπύραρχος Αριστείδης Κατιρτζίδης.

Το έργο της 2ης ΕΜΑΚ είναι πολυεπίπεδο, αλλά όπως αναφέρει ο διοικητής «η κύρια αρμοδιότητα που έχει η 2η ΕΜΑΚ εκτός των γενικών πυροσβεστικών καθηκόντων έχει να κάνει με την αντιμετώπιση ειδικών πυρκαγιών, για παράδειγμα διυλιστηρίων, χώρων αποθήκευσης υγρών καυσίμων, χημικών προϊόντων. Επίσης, ένα άλλο κομμάτι των αρμοδιοτήτων της αφορά στην έρευνα και διάσωση και στην παροχή βοήθειας σε όσους πλήττονται είτε από σεισμούς πλημμύρες, θεομηνίες είτε από άλλου είδους καταστροφές, φυσικές και τεχνολογικές».

Image

Τα μέλη της 2ης ΕΜΑΚ, χάρη στην άρτια εκπαίδευσή τους, δεν θα διστάσουν δευτερόλεπτο να ριχτούν στη μάχη της διάσωσης είτε είναι σε θάλασσα, ποτάμια και λίμνες με την ειδική ομάδα των δυτών είτε είναι σε γκρεμισμένο από σεισμό ή άλλη αιτία κτήριο, είτε είναι σε φλεγόμενο κτήριο είτε πρόκειται για τραυματία σε κάποια βουνοκορφή.

Ακριβώς για όλους αυτούς τους σημαντικούς λόγους, τα μέλη της 2ης ΕΜΑΚ, όπως ανέφερε ο διοικητής της, εκπαιδεύονται διαρκώς, ενώ κάθε χρόνο περνούν από αξιολόγηση μέσα από μια σειρά αθλητικών και υγειονομικών εξετάσεων προκειμένου να πιστοποιείται η ικανότητά τους να αντεπεξέλθουν στο δύσκολο έργο τους.

Image
Image