Skip to main content

Η Βόρεια Ελλάδα, οι αγωγοί και το μεγάλο παρασκήνιο

Έντονο διπλωματικό και ενεργειακό παρασκήνιο εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες σχετικά με τις υπό κατασκευή αγωγούς που θα τέμνουν τη Β. Ελλάδα.

Έντονο διπλωματικό και ενεργειακό παρασκήνιο εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες, σχετικά με τις υπό κατασκευή αγωγούς, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα τέμνουν γεωγραφικά την Βόρειο Ελλάδα.

Το τελευταίο project είναι αυτό που αφορά στον αγωγό IGI Ποσειδών. Αυτόν επιχειρούν να ενεργοποιήσουν στο παρασκήνιο Ελλάδα και Ιταλία. Στόχος τους; Αν ακυρωθεί ο Nord Stream II, να χρησιμοποιηθεί εναλλακτικά για τη μεταφορά ρωσικού αερίου στην Ευρώπη. Εννοείται ότι αν ο Nord Stream II υλοποιηθεί, τότε οι Ρώσοι μάλλον θα εγκαταλείψουν την ιδέα του Turkish stream, ο οποίος θα έφτανε στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Έτσι θα ναυαγούσε και η προέκτασή του, δηλαδή η κατασκευή του IGI Ποσειδών.

Ο τελευταίος σχεδιάζεται σε δύο τμήματα: το χερσαίο (Κομοτηνή - Θεσπρωτικές ακτές), μήκους 600 χλμ., το οποίο αναπτύσσεται από τον ΔΕΣΦΑ και το υποθαλάσσιο, με την ονομασία «Αγωγός Ποσειδών» (Θεσπρωτικές ακτές - Οτράντο Ιταλίας) μήκους 200 χλμ.

Για τους Ιταλούς, ο IGI είναι σημαντικός για δύο λόγους:

Α) Δεν θα χρειάζεται να εισάγουν ρωσικό αέριο από την Ουκρανία και

Β) Θα μετατραπούν σε κόμβο για τον εφοδιασμό της Ευρώπης.

Προς το παρόν, όλα βρίκονται υπό συζήτηση και τίποτα δεν θεωρείται ακόμα δεδομένο.

Το ίδιο ισχύει και για τον East - Med. Eν προκειμένω, για το τέλος του έτους τοποθετείται χρονικά η επόμενη κρίσιμη τετραμερής συνεδρίαση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας – Ιταλίας. Θα πραγματοποιηθεί οριστικά στη Λευκωσία, ενώ έχει εξασφαλίσει και την στήριξη της Κομισιόν. Συγκεκριμένα, ο επίτροπος Κανιέτε, σε συζήτηση στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 εξέφρασε πλήρη στήριξη στις πρωτοβουλίες της Κύπρου για τον υπό μελέτη αγωγό φυσικού αερίου East-Med. Και έπεται συνέχεια...